REVIEWOnkyo

Onkyo A-9000R


René Smit | 20 augustus 2012 | Fotografie Fabrikant | Onkyo

Nog voordat de door Onkyo geleverde A-9000R versterker is uitgepakt laat deze al in niet mis te verstane bewoordingen weten dat het om een serieus product gaat. Boven op de omdoos staat te lezen dat het raadzaam is de versterker met twee personen uit te pakken. Gezien het formaat, 435x175x435millimeter, en gewicht van maar liefst 22,5kg een terechte waarschuwing. De A-9000R is eenmaal uit de verpakking een ronduit imposante verschijning. De versterker is naar keuze verkrijgbaar met een zwarte of zilverkleurige kast. 

Om de A-9000R uitsluitend als versterker te zien is wat kort door de bocht. De ingebouwde hoogwaardige DAC maakt de A-9000R multifunctioneel inzetbaar. Onkyo spreekt van een unieke combinatie van prestaties en functionaliteit. Wat mij erg aanspreekt is dat Onkyo er voor gekozen heeft de versterker een sobere en tegelijk serieuze uitstraling mee te geven. Het front oogt bijzonder opgeruimd met centraal geplaatst een grote volumeregelaar. Rechts daarvan een "pure direct" schakelaartje met controlelampje, daarnaast een bescheiden display en uiterst rechts een draairegelaar voor de bronkeuze. De toetsen voor de toonregeling, balans, speakers, set-up en de hoofdtelefoonaansluiting zitten verscholen achter een grote scharnierende klep.

Daar is tevens de aan- uitschakelaar te vinden. Natuurlijk is het mogelijk de versterker te bedienen en in te regelen met de meegeleverde afstandsbediening. De aansluitingen op de achterzijde zijn logisch ingedeeld en van hoge kwaliteit. Uiterst links en rechts is een dubbel paar luidsprekeraansluitingen te vinden geschikt voor zowel spades, banaanstekkers als blanke draad. Midden boven zitten de digitale aansluitingen. Onkyo heeft aan alles gedacht, er is voorzien in een USB ingang, een AES/EBU, twee coaxiale en een optische aansluiting. Voor de analoog liefhebber is de A-9000R zelfs uitgerust met een phonotrap welke omschakelbaar is voor MM en MC. Verder drie line ingangen met cinchaansluitingen.

Om de versterker in verschillende configuraties te kunnen gebruiken kunnen het voor- en eindversterker deel van elkaar gescheiden worden. Via de pre-out of main-in kunnen hiervoor de juiste aansluitingen gemaakt worden. De kast is opgebouwd uit losse aluminium panelen voor de boven- , zijkanten en het front. Door deze constructie worden interne resonanties de kop ingedrukt en bovendien neemt de stijfheid van de kast toe. Inwendig is er ook veel aandacht besteed aan het voorkomen van resonanties en de gevolgen daarvan. De circuit boards zijn allemaal gedempt in de kast geplaatst en worden gefixeerd aan de wanden. De gebruikte techniek is van hoog niveau. Zo kent het eindversterker gedeelte van deze A-9000R kent vele overeenkomsten met de M-5000R power-amp uit dezelfde Reference serie.

Aan 8 Ohm levert de versterker 75 Watt continu per kanaal, dit verdubbelt bij 4 Ohm wat aangeeft dat er voorzien is in een forse voeding. Dit verklaart gelijk het forse gewicht van de versterker. Om een zo schoon mogelijk signaal aan de luidsprekers te leveren maakt de A-9000R gebruik van een aantal technieken welke door Onkyo worden samengevat onder de noemer AWRAT. Dit staat voor Advanced Wide Range Amplifier Technology. Onder deze noemer valt bijvoorbeeld het DIDRC, voluit Dynamic Intermodulation Distortion Reduction Circuitry. Dit circuit zorgt er voor dat vervorming en vervuiling veroorzaakt door digitale apparatuur sterk geminimaliseerd wordt. Erg belangrijk wanneer je bedenkt dat deze A-9000R over een ingebouwde DAC beschikt.

Daarnaast maakt de versterker gebruik van zogenaamde Closed Ground Loop Circuits. Hierbij heeft elk circuit een individuele aansluiting op de voeding wat vervorming en eventuele ruis nog verder onderdrukt. Het DAC gedeelte van de versterker is opgebouwd rond twee Wofson WM8742 24Bit/192kHz DAC’s. De opbouw is dusdanig dat de USB ingang asynchronous is waardoor de weergavekwaliteit van op een computer of NAS opgeslagen audiobestanden zo maximaal mogelijk is.


EDITORS' CHOICE