REVIEWTeufel

Teufel PhonoStation 1: High End?

Eric de Boer | 13 augustus 2012 | Teufel

Het Berlijnse Teufel Audio is niet meer weg te denken uit het hifi-landschap. Om in te spelen op de flink opgeleefde vinylliefde onder muziek- en hifiliefhebbers heeft het bedrijf de Teufel PhonoStation 1 geïntroduceerd. Een phonovoorversterker met –naar eigen zeggen- een echte High End geluidsweergave...

En als je als audiofabrikant zo’n bewering bezigt, is het logisch dat je van ons het verzoek krijgt om een recensie-exemplaar toe te sturen. Teufel Audio toonde zich erg coöperatief en al snel stond er een postbezorger met een klein pakketje voor de deur. Ook dit is al jaren gewoon bij Teufel, sinds de oprichting van het bedrijf in 1979 wordt er wat meer activiteit gevraagd van de (eventuele) koper. Het begon met luidsprekers die als kit werden geleverd en door de koper zelf in elkaar moesten worden gezet.

Die aparte manier van handel drijven liep erg goed en aan het eind van de jaren tachtig zette Teufel de stap naar een grotere afzetmarkt. Het Duitse bedrijf richtte zich meer op de vraag naar en verkoop van complete luidspreker eindfabrikaten. Teufel heeft nu nog steeds de ontwikkeling, de kwaliteitscontrole, de opslag en het onderhoud in eigen handen en garandeert hiermee een lage verkoopprijs. De tussenhandel en de winkels worden namelijk overbodig gemaakt (lees hier meer over de geschiedenis van Teufel, red.).

Teufel PhonoStation 1: alleen op internet!
Na de opmars van internet heeft Teufel van meet af aan vooraan gestaan op het gebied van online verkoop van hifi. En was het tot enkele jaren geleden nog not done om een dergelijk bedrijf op te nemen in je berichtgeving als hifimagazine, kun je er tegenwoordig gewoonweg niet meer omheen. Een slag voor merken als Teufel, dus. Inmiddels heeft het bedrijf vele succesvolle (home-cinema) producten op de (online) markt gezet en is ook elektronica geen vreemd gezicht meer binnen het productenpalet van de Duitsers.

Om eventuele kopers over de streep te trekken biedt Teufel Audio op alle producten een proefperiode van acht weken, twee jaar garantie op elektronica en wel twaalf (!) jaar garantie op luidsprekers. De Teufel PhonoStation 1 wordt dus ook geleverd onder die voorwaarden en analoge liefhebbers of herontdekkers van dit medium –en dat zijn er veel, nu!- kunnen rustig luisteren of deze phonotrap genoeg biedt. Zo maakt Teufel het verschil tussen een winkel en een internetwinkel kleiner, wat natuurlijk in hun eigen voordeel is.

Is de Teufel Phonostation 1 wel zo high end?
De beweringen die Teufel Audio uit, getuigen in ieder geval van een flinke dosis zelfvertrouwen. Voor nog geen 80 euro een phonovoorversterker op de markt brengen en het component tot High End kronen roept vragen op, ook bij ondergetekende. Als een artikel wordt aangeleverd ter recensie poog ik altijd een beoordeling te maken die in verhouding staat tot de prijsklasse waarin het product gepositioneerd is, maar de commerciële uitingen bij de Teufel PhonoStation 1 bouwden een flink verwachtingspatroon bij me op.

Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Wie een Teufel Phonostation 1 aanschaft, ontvangt een witte doos. Hierin bevinden zich naast de PhonoStation 1 een AC netvoedingsadapter, een gebruiksaanwijzing (Engels en Duits) en een retourformulier. De geaarde voedingskabel waar Teufel Audio over rept zou voor enige verwarring kunnen leiden bij de koper, want in de verpakking zit enkel nog een normale aardingskabel die eventueel kan worden verbonden met de platenspeler.

De zwarte Teufel PhonoStation 1 zelf behelst niets meer dan een drie ons zwaar kastje met voorop een helder witte LED. Aan de achterkant zit een zogeheten dipswitch voor het in- of uitschakelen van de phonotrap (gebruik dit enkel als de kabel naar het element is losgekoppeld om spanningspiekjes uit te sluiten), een ingang voor de 24V voedingskabel, een aardedraadaansluiting en drie vergulde cinchbussen. Hiervan dient er één verbonden te worden met de versterker, de andere twee dienen voor de verbinding vanaf MM- of MC-elementen. Voor MM is de versterking door de Teufel PhonoStation 1 afgestemd op 34 dB. De impedantie van deze ingang is 47 kOhm bij 200 pf, met een gevoeligheid van 2,5 mV. Voor MC-elementen zijn deze waarden vastgesteld op 56 dB versterking, 0,3 mV gevoeligheid en 100 Ohm, 180 pF ingangsweerstand. Omschakelen tussen systemen geschiedt ook middels een dipswitch. Helaas blijken de uitgangseigenschappen van het apparaatje een geheim, dus naast een spanning van 2 Volt naar de versterker moet ik u verdere gegevens schuldig blijven. De zwart gespoten metalen behuizing oogt op zich strak en degelijk.

MERK

EDITORS' CHOICE