ARTIKEL

Een echte Hifi-installatie?

(advertorial)

Is er bij u thuis een echt Hifi-systeem of een te hoog geprijsd ‘music centre’? Er is een simpele manier om dat te bepalen: het dynamisch bereik is de belangrijkste maatstaf van een echt Hifi-systeem.

Produceert uw systeem zonder clippen 105dB? Zo ja, gefeliciteerd als eigenaar van raszuivere Hifi. Als die geluidsdruk niet wordt gehaald – en het maakt daarbij niet uit hoeveel de set gekost heeft en/of welke naam er op staat – is het gewoon een duur music centre.

De meeste luidsprekers hebben zo’n 500 ‘schone’ watts nodig om pieken in de geluidsdruk van 105dB op een afstand van drie meter te bereiken. Dit is veel meer vermogen dan
de meeste Hifi versterkers in huis hebben. Vergelijk het maar met de montage van een motor van een grasmaaimachine in een Formule 1-auto en u begrijpt, in dit voorbeeld overdreven, wat we bedoelen.

Hoe weet je of een Hifi-systeem vermogen tekort komt? Zo’n installatie clipt en daarmee wordt de dynamiek begrensd. De muziek klinkt scherp en hoekig en komt krampachtig over.
Als u in staat bent om voldoende vermogen aan uw luidsprekers toe te voeren dan produceert een muzieksysteem een ontzagwekkende dynamiek met een zo’n realistisch geluid dat je het eigenlijk kunt aanraken. Controleer met onderstaand lijstje hoeveel vermogen u nodig hebt om uw bestaande installatie te veranderen in een echte Hifi-set. Ontspan en blijf rustig! Want op de volgende pagina vertellen we hoe ‘vermogen’ werkelijkheid wordt.

Hoeveel vermogen is nodig voor èchte Hifi?

 Gevoeligheid  Vermogen voor 105dB piek
 83dB  800 watt per kanaal
 85dB  500 watt per kanaal
 87dB  325 watt per kanaal
 89dB  200 watt per kanaal
 91dB  130 watt per kanaal


EDITORS' CHOICE