Viertron op Utrechtse woonbeurs

In dit weekend op de valreep van maart kun je in de Jaarbeurs terecht voor de beurs Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten, waar uiteraard ook enkele audiomerken van de partij zijn. In de Utrechtse evenementenhal stond onder meer een stand met de ‘onzichtbare’ luidsprekers van Novasonar. We namen er vandaag een kijkje om ze toch te kunnen zien.

Eigen Huis (Ver)Bouwen + Inrichten is de grootste consumentenbeurs over het laten bouwen, verbouwen en inrichten van het eigen huis. Uiteraard komen bij dat proces ook bouwkundige producten voor weergave van muziek kijken. Dat brengt ons direct bij de onzichtbare stuuk-luidsprekers van Novasonar, een merk van ML Audio, in Nederland gevoerd door importeur Viertron. Het Duitse audiomerk heeft zich gespecialiseerd in het verstoppen van audio, om techniek en interieur vrij letterlijk samen te laten smelten. Gestuukte panelen, kunstwerkluidsprekers (zoals we op ISE 2012 ook zagen bij Stealth Acoustics), ingebouwde oplossingen voor (multi-)room connectiviteit zoals een airport netwerk met bedieningsoplossingen van RTI  – Novasonar is van alle markten thuis.

Voor we op de stand van Novasonar belanden, blijken Meridian en Opalum ook aanwezig te zijn. Marijn Nederlof (Viertron), die er onder meer de Sooloos demonstreert op de onlangs geïntroduceerde M6 speakers, legt uit: "Het was voor ons ook een verrassing. Een aantal vierkante meters bleek nog beschikbaar te zijn, waar we nu gebruik van maken om ook deze merken te presenteren." Voor de combinatie Sooloos-M6 reisden we onlangs al naar de Kochxbos Gallery in Amsterdam, waar je hier alles over kunt lezen. En van het merk Opalum vind je hier een recente test

Lees ook de introductie van de M6 speakers met de nieuwe Sooloos app

Om de extra vierkante meters te vullen, heeft Viertron ook Abitana meegebracht, een merk dat zich gespecialiseerd heeft in domotica en dus bij uitstek op een beurs voor bouwen en verbouwen aanwezig hoort te zijn. "Het is een bijzonder praktische beurs, je ziet bezoekers met mappen en bouwplannen rondlopen, op zoek naar de juiste oplossingen voor de (ver)bouw van hun huis. Abitana kan een rol spelen in verschillende fasen van dat proces." De bekabelingsoplossingen van Abitana laten zich vertalen naar een alles-in-één oplossing; via één centraal kabelsysteem worden signalen voor audio, video, TV, elektriciteit, telefonie, computerdata en internet verdeeld door de gehele woning.

We lopen een stukje verder naar de opstelling van Novasonar, op de beurs gepresenteerd samen met GooseBumpz, inbouwspecialist. GooseBumpz biedt veel op het gebied van AV en domotica, integreert geluid, beeld en domotica in het design van je woning. Audioproducten worden opvallend in het interieur geplaatst, of verdwijnen juist uit het zicht. Bij dat laatste is Novasonar een logische partner. Aan het gezelschap aan de tafel op onderstaande foto is het praktische aspect van de beurs goed te herkennen: er wordt direct met deze partijen bekeken wat de mogelijkheden zijn om, al dan niet ter plekke, een nieuw interieur samen te stellen.

Marijn legt uit waarom Novasonar een veel gebruikt merk is voor inbouwen van speakers in muren en wanden, voor alles van winkels en hotels tot theaters, kerken en conferentieruimtes; het Duitse merk plaatst de luidsprekers in een eigen behuizing, die zo ontworpen is dat de audioweergave geoptimaliseerd is, en het rendement van de luidspreker toeneemt. Je kunt het vergelijken met de snaren van een gitaar. Marijn: "het aanslaan van een snaar an sich zorgt niet voor het geluid, dat is de combinatie met de klankkast van de gitaar." Er moet daarom een bepaalde relatie bestaan tussen de audio-apparatuur en de behuizing. In onderstaande brochure vind je er meer informatie over.

Kijk voor Novasonar en alle andere merken van Viertron ook eens op de Special Page

Nog een leuk `easter egg` tot slot: om de hoek van de stand vinden we ook Vaessen Audio, het Belgische merk van Koen Vaessen. Hij presenteerde er onder meer de Aquarius speaker. Doet je (sterk) denken aan een ei, zo een aantal weken voor Pasen? Dat kan, Vaessen richt zich wel vaker, zo niet voornamelijk, op eivormige en ovale ontwerpen; kijk op de website voor meer info. 


EDITORS' CHOICE