Cyrus 40-serie: nieuwe productlijn van componenten


Sinan Kökbugur | 02 oktober 2024 | Fotografie Fabrikant | Cyrus

De Britse audiofabrikant Cyrus bestaat veertig jaar. De nieuwe 40-serie moet het veertigjarig bestaan van Cyrus markeren, maar het is geen jubileumserie. De nieuwe componenten hebben deels dezelfde ontwerpelementen van hun voorgangers (meer diepte dan breedte), maar er zijn ook nieuwe elementen toegevoegd. De eerste vier toestellen zijn de 40 AMP, 40 ST, 40 CD en de 40 PSU. In 2025 volgt de een geheel nieuwe phono-versterker.

Cyrus 40-serie

Het in Groot-Brittannië gevestigde Cyrus Audio heeft de komst van de 40-serie aangekondigd, een nieuw begin in de geschiedenis van Cyrus Audio. De 40-serie is gericht op vier kernmodellen en biedt de luisteraar een gestroomlijnde premium audio-ervaring die naadloos past in het huis van hedendaagse muziekliefhebbers en tegelijkertijd uitzonderlijke audioprestaties biedt. De 40-serie is ontworpen met behuizingen van geanodiseerd aluminium en met alle belangrijke componenten op maat ontworpen. De toestellen worden in Groot-Brittannië, de thuisbasis van Cyrus, gemaakt.

Cyrus heeft vanaf het begin een herkenbare stijl. De apparaten zijn relatief smal en plat, maar tegelijkertijd vrij diep. Van voren gezien lijken het kleine toestellen. De nieuwe 40-serie wijkt hier niet van af, maar er zijn wel wat subtiele stijlwijzigingen doorgevoerd. De frontpanelen zijn overzichtelijk, met een hoofdtelefoonaansluiting en een prachtige rand-tot-rand glazen afwerking die een hoge resolutie TFT-scherm verbergt, waardoor bij de 40 ST full colour album art beschikbaar is voor alle streamingfans.

De behuizing is gemaakt van aluminium en afgewerkt in opvallend geanodiseerd geborsteld zwart. De volumeregeling heeft het niveau van aandacht gekregen dat normaal gesproken niet wordt gezien, aangezien deze op maat is ontworpen uit vijf afzonderlijke elementen en ook is vervaardigd uit massief aluminium, wat de gebruiker zeer positieve feedback geeft.

Cyrus heeft ook een gloednieuwe afstandsbediening ontworpen voor de 40-serie, die perfect bij de afwerking past en perfect in de hand past voor eenvoudige bediening vanaf de luisterpositie. De schermpjes op het front kunnen ook worden ingesteld om automatisch uit te gaan en weer in te schakelen wanneer iemand het apparaat nadert.

De veranderingen zijn niet alleen aan de buitenkant, want de 40-serie krijgt een nieuw DAC-ontwerp van Cyrus. Gebaseerd op het nieuwste aanbod van ESS, zijn de Sabre ES9039Q2M-chipset en HyperStream IV Dual DAC-technologie geanalyseerd door hun engineeringteam en is de boardlay-out volledig geoptimaliseerd om de DAC zo af te stemmen dat de 40-serie de hoogst mogelijke prestaties kan leveren.

Cyrus 40 AMP: geïntegreerde versterker

De geïntegreerde versterker 40 AMP is voorzien van analoge en digitale ingangen. Met 100 Watt per kanaal in zes Ohm en een royaal overgedimensioneerde voeding, kan de 40 AMP de meeste luidsprekers in de markt goed aansturen en een middelgrote tot grote luisterruimte vullen met geluid.

In het hart van deze multifunctionele versterker bevindt zich een elektronisch circuit dat volledig is ontworpen door het R&D-team van Cyrus. De DAC is gebaseerd op de nieuwste chipset van ESS, de ES9039Q2M, en is opnieuw bewerkt om een audiosignaal te leveren dat de originele opname van de artiest repliceert tot een niveau dat nog niet eerder in een Cyrus-product is gezien. Naast meerdere digitale en analoge aansluitingen heeft de 40 AMP een phono-versterker aan boord voor MM-elementen met weinig ruis die veel van zijn ontwerpkenmerken erft van de meer uitgebreide phono-versterker Classic Phono. De phonotrap presteert op een niveau dat ver boven zijn klasse ligt, met weinig achtergrondruis en een hoog dynamisch bereik, wat de perfecte aanvulling vormt voor een hoogwaardige vinyldraaitafel.

Helemaal met de tijd mee heeft de 40 AMP een HDMI-ingang met ondersteuning van eARC, waardoor de 40 AMP echt het middelpunt van een thuisentertainment is.

Cyrus 40 ST: Streaming Music Player

De Cyrus 40 ST is een netwerkspeler die onderdeel is van het populaire BluOS hi-res streamingplatform van Bluesound. De 40 ST wordt geleverd met de nieuwe Cyrus-afstandsbediening, maar wordt uiteindelijk bediend met de intuïtieve BluOS-app, beschikbaar voor iOS-, Android-, Kindle-, Mac- of Window-computers. De BluOS-app biedt directe toegang tot meer dan twintig native geïntegreerde streamingdiensten, duizenden radiostations van over de hele wereld en natuurlijk ook de eigen muziekbibliotheek op een netwerkstation. De 40 ST ondersteunt ook Roon, Airplay 2 en staat MQA-decodering toe.

Met hun best presterende DAC, gebaseerd op de ESS ES9039Q2M aan boord, biedt de 40 ST niet alleen compromisloze geluidskwaliteit, gekoppeld aan het gemak en gebruiksgemak van het BluOS streamingplatform. De 40 ST heeft immers ook digitale ingangen en kan dus als DA-converter voor andere digitale bronnen gebruikt worden.

Cyrus 40 CD: CD-speler

Cyrus heeft veel ervaring met de bouw van CD-spelers .Tien jaar geleden ontwikkelde het bedrijf de zogenoemde 'servo evolution', dat draait om de filosofie om de data op de schijf zo nauwkeurig mogelijk de eerste keer te extraheren om een bijna stille ruisvloer te creëren.

Cyrus heeft voor de 40 CD naar eigen zeggen een grondige herziening van de technologie uitgevoerd. De voeding van de 40 CD is opnieuw ontworpen om de interactie tussen de complexe mix van signalen, waaronder snelle digitale audio, gevoelige analoge audio, servo met hoge stroomsterkte en systeembesturingen, te minimaliseren. Door deze circuits volledig te segmenteren, worden de digitale regelcircuits aangestuurd door een speciale, zeer efficiënte voeding, terwijl andere delen van de speler worden gevoed door een overgedimnsioneerde universele voeding. Negen individuele trapregelaars maken het vermogen in de speler glad en verdelen het naar behoefte, wat volgens Cyrus het afspelen van CD's naar een hoger niveau heeft getild.

Cyrus 40 PSU: externe voeding

Cyrus ontwerpt externe voedingen sinds de lancering van de PSX in de jaren tachtig van de vorige eeuw en de 40 PSU zet die sterke traditie voort met wat alleen kan worden omschreven als een zeer intelligente kleine zwarte doos. De 40 PSU, die zijn eigen on-board microprocessor bevat, kan worden aangesloten op alle producten die beschikbaar zijn in de 40-serie en communiceert rechtstreeks om consistent de beste configuratie van vermogen te leveren vanuit een volledig bereik van spanningsuitgangsniveaus.

Door meerdere voedingen te leveren, worden alle uitgangsspanningen van de 40 PSU intern digitaal aangestuurd, dus zijn ze extreem stabiel en vrijwel ruisvrij. Iets anders dat heel goed nieuws is voor eigenaren van huidige Cyrus-producten, is dat de 40 PSU en PSU-XR in beide productlijnen kunnen worden gebruikt.

Cyrus 40-serie: prijzen en leveringsinformatie

Cyrus 40 AMP:   4.795 euro
Cyrus 40 CD:     3.595 euro
Cyrus 40 ST:      3.595 euro
Cyrus 40 PSU:   2.995 euro