REVIEWCyrus

Review Cyrus Stream-XR: Kleine Brit opent streaming-deur

Jamie Biesemans | 23 december 2023 | Cyrus

SAMENVATTING

De Stream-XR is een logische aanvulling voor een bestaand Cyrus-systeem. Al helemaal als het nieuwere XR-modellen betreft. Het is positief om te zien dat Cyrus Audio niet zomaar een streamer voorzag. Door te kiezen voor BluOS en deze te koppelen aan de eigen QXR DAC-oplossing hebben ze een streamer gebouwd die goed presteert en past in een ruimer verhaal. Audiomerken die muren rond hun producten bouwen, sluiten immers ook hun klanten op.

PLUSPUNTEN

  • Gebruiksvriendelijke en veelzijdige app
  • Past in BluOS-ecosysteem
  • Gebouwd als een tank
  • Inzichtrijke en licht warme analoge output
  • Compact design staat subtiel in de woonkamer

MINPUNTEN

  • Wachten op Roon Ready-status
  • Compacte vorm past minder bij fullsized-toestellen

Van Cyrus Audio kennen we de compacte, hoog presterende hifi-versterkers. Maar een streamer, die ontbrak nog in het verhaal van het Britse merk. Daarom klopte het aan bij BluOS. Het resultaat is de Stream-XR, een bijzondere streamer met Cyrus' eigen DAC-saus erover.

Het is al langer geweten: BluOS is niet enkel voorbehouden voor Lenbrook-merken Bluesound en NAD. Een pluspunt van het streamingplatform is net dat je eveneens bij DALI, Monitor Audio en Roksan terecht kunt als je een BluOS-apparaat zoekt. Je kunt dus je huis vullen met audio-oplossingen die met elkaar samenwerken en toch niet van één enkele merk afkomstig zijn. Maar geen van die ‘externe’ merken heeft een losse streamer in de aanbieding (NAD wél).

Met de Stream-XR heeft Cyrus Audio dus een kleine primeur in handen: een alleenstaande netwerkspeler met ingebouwde DA-convertor en BluOS. Het is een mooie aanvulling op een bestaand muzieksysteem met Cyrus-componenten, maar is eveneens bruikbaar met andere versterkers of zelfs actieve speakers.

Je hebt daarbij de keuze om de Stream-XR analoog of digitaal aan te sluiten. Dat klinkt allemaal wél heel flexibel – we hebben dus wel wat te onderzoeken voor deze review!

Niet één, maar twee streamers 

We gaan voor deze review aan de slag met de Stream-XR. Dit is echter niet de enige nieuwe streamer die Cyrus uitbrengt. Er is daarnaast de Classic Stream – eveneens met BluOS aan boord. Zoals de naam al aangeeft, is dit goedkoper model bedoeld om zich in een systeem met Classic-componenten te nestelen. Bij de Stream-XR staat dan weer een huwelijk met een XR-versterker in de sterren geschreven.

In grote lijnen etaleren beide streamers dezelfde rechthoekvorm, de typische diepe Cyrus-behuizing die echter helemaal niet breed en niet erg hoog is. Dit design doet de toestellen van het Britse bedrijf altijd heel compact overkomen. Terwijl ze wél het interne volume hebben zodat serieuze elektronica en voedingen voldoende plaats krijgen. Er zijn dus gelijkenissen tussen de twee Cyrus-streamers, maar toch zie je meteen het verschil.

De Classic Stream presenteert zich als een no-nonsense apparaat met een anonieme voorkant, terwijl het voorpaneel van de Stream-XR voorzien is van een display en capacitieve touchknoppen. Intern is er bij de XR-versie dan weer een betere implementatie van Cyrus’ QXR DAC-technologie voorzien.

Die tweede generatie van QXR DAC die je in de Stream-XR vindt, is een eigen toepassing van de ESS ES9038Q2M DAC-chip. Cyrus verklapt niet helemaal wat het doet, maar het spreekt onder meer over het optimaliseren van de lay-out waarin de chip past en het toepassen van eigen filters.

Overigens is dit niet de eerste uitstap richting streaming van Cyrus. Het merk bood tot voor kort ook de ONE Cast aan, een toegankelijke versterking met Chromecast-streaming en HDMI ingebouwd. Dat model lijkt echter end of life (de liefhebber vindt hier evenwel nog onze review, red.).

Een mooi geheel 

De Stream-XR testen we met de i9-XR, Cyrus’ beste geïntegreerde versterker. Een prettig weerzien, want het is alweer enkele jaren geleden dat we deze versterker getest hebben. Wil je echt alles van weten, lees zeker dan de review die er toen op hifi.nl is verschenen. Het mooie aan een tijdloos design zoals deze is dat wat er toen over de i9-XR werd geschreven nog altijd helemaal klopt.

Voor wie geen zin heeft om een hele review te lezen, vatten we even kort samen wat te i9-XR te bieden heeft. Het is een klasse AB-versterker die verrassend krachtig uit de hoek kan komen. Vooral als je rekening houdt met de bescheiden afmetingen, net datgene wat Cyrus-toestellen altijd doet opvallen. Net als de Stream-XR is echter geen toestel dat in de kijker probeert te lopen. Qua design houden ze bij Cyrus Audio van noest, degelijk en understated, een filosofie dat onder meer door de solide behuizing uit een stuk gegoten aluminium. Die methode en design hanteert het merk al meer dan dertig jaar – over tradities gesproken!

Door die vorm en behuizing zien Cyrus-toestellen er uniek uit. Daar zorgen enkele designelementen nog eens extra voor. Zo komen beide toestellen komen met een voorpaneel met een ‘knikje’ waarop je een aantal touch-knoppen vindt. Er is telkens een display dat heel contrastrijk is. Daardoor blijft het goed leesbaar op enkele meters afstand. Ook de i9-XR komt met tweede generatie QXR DAC, die je onder meer via een USB klasse B-input en andere digitale inputs kunt aanspreken. Dat doen we in dit geval niet, want de Stream-XR neemt zelf de DA-conversie voor z’n rekening. Al kun je ook kiezen om de Stream-XR puur als digitaal transport te gebruiken, want er is een optische en een coaxiale uitgang.

Voedingupgrade 

De Stream-XR en de i9-XR sluit je zoals alle hifi-apparaten gewoon met een stroomkabel aan. Maar er is nog een optie. De twee toestellen zijn voorzien van een tweede stroompoort die van ver lijkt op een oude seriële aansluiting op antieke computers. Je kijkt echter naar een poort waarmee je de versterker of streamer kunt verbinden met een aparte PSU-XR-voeding. Die zit verpakt in een gelijkaardige behuizing als de audiotoestellen, zodat je de PSU-XR mee in je systeem kunt plaatsen zonder dat het rommelig wordt.

Belangrijk is dat deze voeding op intelligente wijze over die complexere kabel communiceert met het aangesloten audiotoestel. Het zal dan onder meer de voltage regelen aan de hand van de belasting. In feite bevat de PSU-XR vijf aparte voedingen. Als je hem aansluit op de i9-XR is er bijvoorbeeld een aparte voeding en verbinding voor het digitale gedeelte. Er is ook ferme ringkerntransformator die ingezet wordt bij veeleisende (eind)versterking.

Bij Naim Audio zie je een gelijkaardige oefening. Ook bij die concullega’s van Cyrus vind je een upgradepad met externe voedingen. Een review van de Cyrus PSU-XR in combinatie met de CDI-XR en CDT-XR lees je hier

Wij kregen een PSU-XR meegeleverd om het verschil te horen. Er hangt wel een prijskaartje aan vast (circa 2.900 euro). Je moet er rekening mee houden dat per Cyrus-component een aparte PSU-XR nodig is.

Dat is een hele investering. Terugblikkend op onze ervaringen, zouden we stellen dat de Cyrus-stroomupgrade een grotere impact had op de i9-XR dan op de Stream-XR. Out of the box is er echter niets mis met de prestaties van beide toestellen. We vonden ze goed klinken. Staan de Cyrus-toestellen op je verlanglijstje en vraag je een luistersessie bij een dealer aan, dan is het wel de moeite om te vragen of het met en zonder PSU-XR kan.

Streamingopties galore 

BluOS kennen we al langer, onder meer omdat we een NAD C 658 en C 398-systeem in de testruimte hebben staan. Geen onbekende voor ons dus, bij de Stream-XR zien we dus vooral weer bevestiging dat BluOS een matuur en goed platform is. Er valt weinig kritiek op te geven.

Het koppelen met je eigen muziekbibliotheek op het netwerk kon vlotter, maar eens dat achter de rug is kun je zowat alle muziekformaten afspelen. Ook hi-resmateriaal is welkom, al trekt BluOS wel de streep aan DSD-bestanden. Maar heel vaak kom je die niet tegen.

BluOS ondersteunt bovendien heel veel streamingdiensten, incluis de audiofiele favorieten Qobuz en Tidal. Persoonlijk zijn we ook grote fans van de Radio Paradise-integratie, reguliere internetradio vind je via TuneIn. Geweldig is dat er een aantal minder bekende diensten in de app te vinden zijn, waaronder de Idagio-dienst die klassieke fans aanspreekt en het Neil Young Archive die echte Young-fans wel tijd kan kosten.

Ten slotte kun je in de BluOS-app de twee digitale ingangen op de Stream-XR selecteren. De audio die via een van deze ingangen binnenkomt, bijvoorbeeld van een cd-speler, kun je trouwens doorsturen naar een ander BluOS-toestel. Een Bluesound-speaker in de keuken bijvoorbeeld. BluOS is immers ook een multiroom-platform.

De Cyrus Stream-XR synchroon een playlists laten afspelen met een Bluesound-speaker elders of inbouwspeakers die door een Monitor Audio IMS-4 en versterking worden aangestuurd, dat kan. We konden de Stream-XR bijvoorbeeld probleemloos in één zone stoppen met de NAD C 658 en C 399-set in een andere kamer.

Los van de BluOS-app (iOS, Android, Windows, macOS) heeft de Stream-XR nog wat extra streamingopties. Zo is het eveneens AirPlay 2-compatibel en kun je rechtstreeks vanuit de Spotify-app in muziek voorzien. Ten slotte wordt de Cyrus-streamer Roon Ready. Je ziet ‘em al in Roon verschijnen, maar de officiële certificatie is nog niet rond. Dat zou “gauw” gebeuren, wie weet tegen de tijd dat je dit leest.

Blijft up to date 

Een minder bekend voordeel van het BluOS-platform is dat de hardwarekant in handen is van Lenbrook. Dat wil zeggen dat er in de Stream-XR een hardwaremodule zit die door de Canadezen zelf werd ontwikkeld en ondersteund wordt. Voor een muziekliefhebber lijkt dat minder relevant, maar het betekent wel dat de kans groter is op een langdurige ondersteuning. Dezelfde module zit in andere apparaten van andere merken, waardoor BluOS-updates die pakweg voor een NAD M33 uitkomen ook voor de Cyrus verschijnen. Zo hoort het.

De Stream-XR werkte vanaf het eerste moment met de grote BluOS 4.0-update die in het najaar verscheen. Deze introduceerde een nieuwe interface die op veel vlakken anders georganiseerd is dan voorheen, onder meer (op de smartphone) een reeks iconen onderaan het scherm die je snel brengen naar favoriete muziek en de verschillende BluOS-spelers die je eventueel in huis hebt.

Er is daarnaast een Thuis-scherm dat je zelf kunt organiseren. Hier is wel wat minder keuze dan ideaal, maar het geeft je wel een snelle manier om bijvoorbeeld bij de presets te komen.

Neemt controle 

Omdat onze testruimte nog door andere apparatuur werd ingenomen, sloten we de Stream-XR en de Cyrus-versterker eerst aan op de Focal On-Wall 301-speakers in de woonkamer. Dat zijn twee muurspeakers die links en rechts van een grote LG-tv zijn opgehangen. We vullen ze normaliter aan met een kleine ELAC 2030-subwoofer die iets verderop naast het AV-meubel geparkeerd werd. Het levert een overtuigend basfundament bij het tv-kijken en muziek, altijd een meerwaarde als je het ons vraagt.

De Focals zijn vooral een elegante oplossing voor een ruimte waarin grote luidsprekers niet gewenst zijn. Dat kun je ook stellen van zo’n minisetje van Cyrus. Het neemt helemaal niet zoveel plaats in op ons lang AV-meubel.

De On-Walls hebben hun beperkingen, maar al bij al heeft de fabrikant er wel geslaagde weergevers van gemaakt. Met de Cyrus-set krijgen we zelfs een groots aanvoelende soundstage bij de fraaie solo-opvoeringen door Bruce Springsteen op piano die je vindt op het ‘The Live Series: Songs on Keys’-album.

De Cyus-set levert een stukje warmte en rolt mooi de Focals af, wat voor een fascinerend luisteren maakt bij nummers als ‘Tenth Avenue Freeze-out’ en ‘The River’. Die laatste track kent elke Springsteen-fan van buiten, hier begint het met een fijn stukje pianospel dat authentiek en kwiek wordt neergezet. De reacties van het publiek dat uiteindelijk door heeft welk nummer er zit aan te komen maken het helemaal meeslepend.

Later in het liedje volgt er een vinnig pianogedeelte, wat mooi aantoont dat The Boss meer is dan een getalenteerde zanger en gitarist. Hij is bovenal een sterke lyricus en dat krijgen we hier echt mee, zijn vocalen staan mooi in de kamer. Ook wel fijn is dat we via de BluOS-app meteen kunnen doorklikken naar een Springsteen-overzichtspagina met z’n bio en alle albums. Zouden we verder willen luisteren naar de man z’n muziek, dan zou het zo wel makkelijk kunnen.

We houden in het bijzonder van hoe de Stream-XR en de i9-XR-versterker de fijne jazzinterpretatie van de Notenkraker-suite door het Britse Cineke! Orchestra neerzet. Dit is sowieso een heel gezellig klinkende big band-opname, hier genieten we van iets warm en omhullend. De saxofoon bij een bedeesde versie van de Dance of the Sugar-Plum Fairy heeft zo een heel verleidelijk karakter, met veel textuur en wat afgerond naar het hoog toe. Noem het een Britse Sound als je wil. We noteren vooral dat we bij het luisteren meteen aanspreekt, ook als je het volume wat lager zet omdat je gasten op bezoek hebt.

Tot meer in staat 

We weten dat de i9-XR tot meer in staat is. Daarom halen we onze DALI Rubicon 2-boekenplankspeakers uit de testruimte en plaatsen we ze op lage IsoAcoustic-stands. Het is een mooi huwelijk, merken we als we in de BluOS-app een Qobuz-playlist met muziek uit de geweldige reeks Peaky Blinders aantikken. Dat gaat heel makkelijk, want in de app kun je meteen doorklikken naar favorieten, incluis playlists.

Het betekent in elk geval regelmatig de stem van Nick Cave aanhoren, want hij is nu eenmaal de hofleverancier voor de Britse misdaadreeks. Op nummers als ‘Red Right Hand’ en ‘Let Love In’ dient de Cyrus-set z’n korrelige vocals met veel warmte en body op, precies zoals het hoort. ‘Abattoir Blues’ toont dan weer aan dat je met deze set ook op veel drive en goede neus voor ritmiek kun rekenen. Terwijl de backing vocals fraai in de achtergrond verschijnen en Cave vooraan op het podium croont, stuwt de onverbiddelijke percussie dit nummer verder. Die kwieke kant van de Cyrus-versterker blijkt ook als er een rocknummer langskomt in de playlist.

In combinatie met de DALI’s zoeken de Cyrus-componenten nooit extremen op, maar leveren ze rust en de muzikale essentie. Het deed ons toch weer ‘Mermaid Avenue: The Complete Sessions’ van Wilco en Billy Bragg helemaal uitluisteren, ondanks de lengte van meer dan twee uur en een half. Met z’n herwerkingen van Woody Guthrie-nummers krijg je regelmatig nummers te horen die uitpakken met blues-, keltische- en folkinvloeden. Of het ingetogen sololiedjes zijn, als ‘Birds and Ships’ gezongen door Nathalie Merchant, of speelse rockers als ‘Hoodoo Voodoo’, de Cyrus-set sleurt je helemaal mee met een overtuigende totaalbeleving.

Conclusie 

Om te beginnen is de Stream-XR de logische aanvulling voor een bestaand Cyrus-systeem. Al helemaal als het nieuwere XR-modellen betreft.

Het is positief om te zien dat Cyrus Audio niet gewoon 'een' streamer voorzag om de vraag van hun bestaande klanten te voldoen. Door te kiezen voor BluOS en deze te koppelen aan de eigen QXR DAC-oplossing hebben ze een streamer gebouwd die goed presteert en past in een ruimer verhaal. Zo kun je een Cyrus-systeem laten samenwerken met Bluesound-speakers of een inbouwoplossing van Monitor Audio. Voor de muziekliefhebber is dat een goede zaak. Audiomerken die muren rond hun producten bouwen, sluiten immers ook hun klanten op.

De combinatie van Stream-XR en i9-XR-versterker staat voor een muzieksysteem dat gewoonweg fijn speelt. Muziek wordt met een lichtwarme toets aangeleverd, detailrijk en met voldoende controle. Dat levert luistersessies op die meteen een plezier zijn om naar te luisteren. Dat je dan in die BluOS-app snel je favoriete en nieuwe muziek kunt opsporen, dat maakt de ervaring compleet.

Cyrus Stream-XR   
2.895 euro | www.cyrusaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE