De toekomst van Augmented Reality in online winkelen


Gastauteur | 17 september 2024

Online shoppen heeft de manier waarop we winkelen al veranderd, maar de toekomst ziet er nog spannender uit dankzij Augmented Reality (AR). Stel je voor dat je kleding kunt passen zonder je huis te verlaten, kunt zien hoe een nieuwe bank in je woonkamer past of zelfs door de gangpaden van je favoriete supermarkt kunt struinen vanuit je eigen huis. Dit is allemaal mogelijk dankzij de magie van AR. Voor het Nederlandse publiek is dit niet slechts een verre droom; het vindt op dit moment al plaats en het zal nog verder groeien op manieren die winkelen handiger, leuker en meer afgestemd op je persoonlijke smaak zullen maken.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Wat is Augmented Reality (AR)? 

AR legt digitale inhoud over de echte wereld heen en zorgt voor een interactieve ervaring waarbij virtuele objecten worden vermengd met de fysieke omgeving. In tegenstelling tot Virtual Reality (VR), dat gebruikers onderdompelt in een volledig digitale wereld, verbetert AR je werkelijke ervaring door digitale elementen toe te voegen, waardoor het perfect is voor toepassingen zoals online winkelen.

De rol van AR tijdens online winkelen 

Online winkelen kan soms als een gok voelen, vooral als je niet zeker weet of die nieuwe outfit je wel staat of dat meubelstuk wel bij je interieur past. AR brengt hier verandering in door interactieve, realistische voorvertoningen van producten te bieden.

Virtueel passen: Met AR kun je kleding, accessoires en zelfs make-up virtueel passen. Platforms als H&M en Zara experimenteren met AR-paskamers, zodat klanten kunnen zien hoe een jurk hen staat voordat ze een aankoop doen. In Nederland testen bedrijven als Bol.com deze functies al.Woondecoratie en meubels: Wil je zien hoe die nieuwe bank in je woonkamer staat? AR-apps kunnen een levensgrote versie van het meubilair in je ruimte projecteren. Ikea is een pionier met de app Ikea Place, die al populair is onder Nederlandse consumenten.Verbeterde productvisualisatie: Voor producten zoals elektronica stelt AR gebruikers in staat om het item in 3D te visualiseren, het vanuit alle hoeken te bekijken en het zelfs in actie te zien. Stel je voor dat je een nieuwe tv koopt en kunt zien hoe hij aan de muur hangt voordat je hem koopt!

 

De Nederlandse markt en gebruik van AR 

Nederland heeft nieuwe technologieën altijd snel geaccepteerd en AR vormt daar geen uitzondering op. Nederlandse consumenten zijn technisch onderlegd en met de opkomst van e-commerce is er een groeiende vraag naar innovaties die online winkelen betrouwbaarder en leuker maken.

E-commercegiganten wijzen de weg: Bol.com en Coolblue zijn twee van de grootste e-commerceplatforms in Nederland en beide investeren veel in AR-technologie. Met de AR-functie van Bol.com kunnen gebruikers producten zoals elektronica en interieurdecoratie in hun echte omgeving bekijken, wat een succes is onder Nederlandse shoppers.Lokale retailers volgen: Het zijn niet alleen de grote spelers; ook kleinere Nederlandse retailers zijn aan het bijbenen. Veel van hen integreren AR in hun websites om een meer interactieve winkelervaring te bieden. Nederlandse modemerken zoals Scotch & Soda verkennen AR bijvoorbeeld om virtuele paskamers en verbeterde productweergaven te bieden.Vraag van de consument: Nederlandse consumenten staan bekend om hun pragmatisme en AR past perfect bij deze mentaliteit. De mogelijkheid om een product te zien en ermee te werken voordat je het koopt, vermindert de onzekerheid en mogelijke teleurstelling die vaak gepaard gaan met online winkelen.

 

De impact van AR op winkelgedrag 

De introductie van AR in online winkelen is meer dan een modegril; het verandert de manier waarop consumenten aankoopbeslissingen nemen.

Meer vertrouwen: Een van de grootste hindernissen bij online winkelen is de onzekerheid over wat je koopt. AR helpt die onzekerheid weg te nemen, waardoor shoppers meer vertrouwen krijgen in hun aankopen. Voor Nederlandse winkelaars, die waarde hechten aan transparantie en betrouwbaarheid, is dit een enorm pluspunt.Minder retourzendingen: Met AR is de kans kleiner dat klanten producten terugsturen omdat ze beter begrijpen wat ze kopen. Dit bespaart niet alleen geld voor retailers, maar vermindert ook de milieu-impact van het verzenden en verwerken van retourzendingen - een aandachtspunt dat sterk leeft in milieubewust Nederland.Gepersonaliseerde winkelervaringen: AR kan worden afgestemd op individuele voorkeuren en biedt zo een gepersonaliseerde winkelervaring. Nederlandse shoppers zouden bijvoorbeeld AR kunnen gebruiken om te visualiseren hoe een op maat ontworpen fiets eruit zou zien met verschillende kleuren en accessoires voordat ze een bestelling plaatsen.

 

De toekomst van AR in Nederland 

Naarmate AR-technologie zich blijft ontwikkelen, zal de rol ervan in online winkelen nog groter worden. Dit is wat de toekomst in petto zou kunnen hebben voor Nederlandse consumenten:

Integratie met sociale media: Stel je voor dat je door Instagram scrolt, een outfit ziet die je leuk vindt en deze meteen virtueel kunt passen in de app. Dit soort integratie is al in de maak en zal waarschijnlijk steeds vaker voorkomen.Meer geavanceerde functies: Naarmate de AR-technologie vordert, kunnen we nog meer geavanceerde functies verwachten. Denk aan AR die zich kan aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden in je huis of je zelfs kan laten zien hoe een product na verloop van tijd zal slijten.Uitbreiding voorbij de detailhandel: AR kan niet alleen worden gebruikt voor kleding en meubels. Online casino's in Nederland gebruiken AR bijvoorbeeld om meer meeslepende speelvaringen te creëren. Stel je eens voor dat je een pokerspel speelt waarbij de kaarten op je salontafel worden gedeeld, of dat je in je woonkamer aan een virtuele gokkast draait. Dit zou een revolutie teweeg kunnen brengen in de online gokindustrie, waardoor het interactiever en boeiender wordt voor spelers.

 

De rol van Nederlandse retailers en innovators 

Nederlandse retailers en innovators hebben een unieke kans om voorop te lopen in de implementatie van AR. Met de juiste investeringen en strategieën kunnen ze AR een vast onderdeel maken van de online winkelervaring in Nederland.

Samenwerkingen met technologiebedrijven: Door samen te werken met AR-technologiebedrijven kunnen Nederlandse retailers AR effectiever integreren in hun platforms. Bedrijven als Layar, een Nederlandse AR-pionier, effenen al het pad met innovatieve oplossingen.Focus op gebruikerservaring: Het succes van AR in online winkelen hangt af van de gebruikerservaring. Nederlandse bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun AR-functies gebruiksvriendelijk zijn en echt waarde toevoegen aan de winkelervaring.Nadruk op duurzaamheid: Gezien de sterke focus van Nederland op duurzaamheid, kunnen Nederlandse retailers AR gebruiken om milieuvriendelijk winkelen te promoten. AR kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de milieu-impact van verschillende producten te laten zien, zodat consumenten duurzamere keuzes kunnen maken.

 

Uitdagingen en overwegingen 

Hoewel de toekomst van AR in online winkelen er rooskleurig uitziet, zijn er nog steeds enkele uitdagingen:

Kosten van implementatie: Het ontwikkelen en integreren van AR-functies kan duur zijn, wat een barrière kan vormen voor kleinere retailers. Maar naarmate de technologie toegankelijker wordt, kunnen we verwachten dat deze kosten zullen dalen.Consumentenvoorlichting: Niet alle consumenten zijn bekend met AR en er kan een leercurve zijn. Nederlandse retailers zullen moeten investeren in het opleiden van hun klanten zodat ze weten hoe ze AR-functies effectief kunnen gebruiken.Privacy: Bij elke nieuwe technologie is privacy altijd een punt van zorg. Winkeliers moeten ervoor zorgen dat AR-functies veilig zijn en dat consumentengegevens worden beschermd, vooral in de privacybewuste Nederlandse markt.

 

Conclusie 

Augmented Reality is klaar om een revolutie teweeg te brengen in online winkelen en Nederlandse consumenten een meer interactieve, gepersonaliseerde en zelfverzekerde winkelervaring te bieden. Van virtueel passen tot interactieve woningdecoratie, AR maakt online winkelen aantrekkelijker en vermindert het giswerk dat er vaak bij komt kijken. Naarmate Nederlandse retailers blijven innoveren en AR in hun platforms integreren, kunnen we in de nabije toekomst nog meer spannende ontwikkelingen verwachten.