Review: English Electric 8Switch getest door lezers


Redactie Hifi.nl | 11 december 2020 | English Electric

De Britse kabelfabrikant The Chord Company heeft in het voorjaar een nieuw submerk gelanceerd: English Electric. Het eerste product is een audiofiele switch van 499 euro die het beste uit geluidsapparatuur met een netwerkaansluiting moet halen. Dat hebben we direct zelf getest, maar we zochten ook een drietal lezers die met de 8Switch aan de slag wilde. Vandaag delen we de bevindingen van ons testpanel!

English Electric 8Switch

De English Electric is een 8-poort Gigabit Streaming Switch waarbij extra zorg is uitgegaan naar kritieke punten. Intern is aandacht besteed aan laag- en hoogfrequente noise isolatie en de interne klok. De 8Switch maakt gebruik van een op maat gemaakte TCXO (Temperature Compensation Crystal Oscillator) met een nauwkeurigheid van 0,1ppm. Dat is een veel betere waarde dan reguliere kristallen, wat volgens de fabrikant zorgt voor een stabielere datatransmissie en een afname van jitter. Een EMI absorber zorgt ervoor dat elektromagnetische interferentie verder wordt gereduceerd. De betere prestaties, aanpak van (elektro)mechanische invloeden en de verlaging van jitter (90% minder!) zorgen voor een stap vooruit in geluidskwaliteit in vergelijk met normale switches.

English Electric 8Switch: behuizing en voeding

De behuizing van de 8Switch heeft uiteraard ook meer aandacht gekregen dan de behuizing van een normale switch. De kast is gemaakt van aluminium en zorgt voor een goede afscherming van mechanische en elektrische beïnvloeding. De voeten zorgen ervoor dat er een mechanische ontkoppeling is met de ondergrond.

De medical-grade voeding is ontworpen om elektrische noise te reduceren en voorkomt dat onregelmatigheden in het stroomnet de switch kunnen beïnvloeden. De 8Switch wordt standaard geleverd met een hoogwaardige The Chord Company C-Stream 0,75M netwerkkabel ter waarde van 50 euro voor optimale prestaties.

English Electric 8Switch: Touch & Try Thuistest

Enfin, genoeg over de specificaties en de achtergronden. Tijd om te ontdekken hoe de 8Switch jullie bevallen is! Op de volgende pagina's vind je de lezersreviews van Jan van der Meij, Mart en Anita van der Vlugt, en Niek Wilkens, die in de afgelopen periode uitgebreid de tijd kregen om met de accessoire kennis te maken.

Review: Niek Wilsens

Beste lezers van HIFI.NL, mijn naam is Niek Wilsens en ik ben één van drie gelukkigen die de English Electric een aantal weken mocht testen. Ik woon samen met mijn echtgenote, twee honden en twee katten in Cromvoirt. Onze drie kinderen zijn allemaal uitwonend.

Tekst en foto's: Niek Wilsens

Mijn set bestaat uit een Naim Uniti Nova die met Chord Signature XL speakerkabels is aangesloten op Spendor D7 speakers. De speakers staan op Soundscare spikes. De Nova zit aangesloten met een netsnoer van Shunyata Venom 3 hc op een Isotec Evo3. De netsnoer van de Isotec Evo3 is een Supra Lorad 3x2.5mm, die is aangesloten op een Furutech schuko. In de meterkast zit een APH-klankmodule met APH vlakdraad zekering. Van daaruit loopt vervolgens een stroomkabel van Supra Lorad 3x2.5mm, die afgewerkt zit op de Furutech schuko. Vanuit de router bij de meterkast loopt een ‘normale’ cat7 kabel naar een wandcontactdoos bij de apparatuur. Daar zit de Nova aangesloten met Chord C-stream ethernetkabel. Ik stream alle muziek vanaf Tidal, ik heb geen nas of andere soortige opslag waar muziek staat opgeslagen en ik gebruik geen Roon.

Een tweede noot vooraf: ik beschouw mezelf als amateur als het gaat beoordelen en het schrijven van een review (dit is de eerste keer) van hardware en muziek. Ik merk dat ik het best lastig vind om te beschrijven welke verbeteringen, verslechteringen of veranderingen in de muziek ik heb waargenomen. Ik zal daar ongetwijfeld niet altijd de juiste termen voor gebruiken.

Aan de slag

We kunnen gaan beginnen, als de English Electric op een namiddag in oktober thuis wordt bezorgd. Ik voel een lichte opwinding: uitpakken dat ding, ik ben zo benieuwd of ik meteen verschil ga horen!

De switch ziet er degelijk uit, en voelt zo ook aan. Ik sluit hem aan op de Nova met de bijgeleverd Chord C-stream ethernetkabel. Omdat ik al een C-stream ethernetkabel heb, zit de ingang van de EE ook hiermee aangesloten op de muuroutlet.  De voeding van de EE sluit ik, vooralsnog, op een normaal stopcontact aan. De groene led in de stekker van de EE brandt inderdaad behoorlijk fel.

Het is koud buiten en de EE heeft de buitentemperatuur aangenomen, tijdens de bezorging. Ik zet daarom Radio 2 Soul & Jazz aan. Diana Krall met het nummer Exactly Like You wordt gedraaid. Direct hoor je verschil: het hele tonale beeld wordt beter, dat is duidelijk hoorbaar. Ik luister nog even en ben eigenlijk nu al enthousiast over wat ik hoor, maar ga toch eerst even de honden uitlaten, zodat de 8Switch een beetje op temperatuur kan komen.

Echt luisteren

Mijn echtgenote is fan van Rob de Nijs. Na terugkomst luisteren we eerst zonder de 8Switch naar diverse nummers van het album Chansons, waaronder Vogelniveau, Wieringerwaad en de De Zee. Ik sluit de switch weer aan op de Nova en de groene led in een normaal stopcontact. Ook nu hoor je direct een groot verschil. De klankkleuren van alle instrumenten worden beter, en de stem van Rob krijgt meer laag, wordt warmer maar de s-klanken worden scherper. De gitaar klinkt echt veel beter en lijkt wat los te komen van de speakers, de klankkleuren van de dwarsfluit, shaker, drum en piano zijn allemaal beter te horen en te plaatsen. Maar, na een poosje luisteren ga ik me storen aan de scherpte en hardheid van sommige instrumenten en de s-klanken van De Nijs. Het voelt frontaal, niet aangenaam. Ik sluit de stroomvoorziening van de EE aan op de Isotec Evo3. De scherpte wordt wat afgerond, de hardheid wat minder, maar is er nog wel, alleen minder storend.

Die scherpte zit ook wel in de set. De Nova met de Spendor speakers en de Chord speakerkabels geplaatst in een huiskamer met een harde natuursteenvloer, gestucte wanden en de grote raampartij, zal hier ongetwijfeld van op invloed zijn. De opstelling van de speakers ten opzichte van de zithoek is ook geen gelijkbenige driehoek. Ik zit te ver van de speakers, wat soms, denk ik, een breder stereobeeld en het loskomen van de muziek niet ten goede komt. Maar ja, ze staan nu eenmaal in een huiskamer en dat is niet compromisloos.

De internetradio laat ik de hele nacht aanstaan. Misschien is het morgen beter, als de 8Switch behalve op kamertemperatuur ook echt ingespeeld is.

’s Ochtends start ik met een nummer van Calvin Russel: Crossroads. Daar zit een gitaarsolo in van een paar minuten. Het plukken op de snaren en het tikken op hout is beter hoorbaar. Het laag is dieper, strakker en komt los van de speakers. Ik hoor nu duidelijk halverwege het nummer de tweede stem. De s-klanken klinken vrij scherp, maar gaan niet over de rand.

A/B vergelijken

Vervolgens luister ik naar de The Gondwana Orchestra: Journey in Satchidananda, Haevn: Symphonic Tales, Dominique Fils-Aimé: Strange Fruit, Lyn Stanley: Boulevard of Broken Dreams, Fink: This is The Thing, Kari Bremnes: Sangen Om Fyret Ved Tornehamn, Mari Boine: Gula Gula, Jack Johnson: Belle. Bij elk nummer ontkoppel en koppel ik de switch, ter vergelijk. Het verschil met of zonder is echt groot. Overall kun je zeggen dat bij alle nummers de klankkleur van instrumenten wordt verbeterd en beter zijn te plaatsen, het laag wordt dieper, strakker en minder wollig. Percussie is beter te horen en te plaatsen. Je hoort veel duidelijker de snaren van een gitaar, ukelele of harp. De ademhaling en stemmen zijn beter te horen of je wordt verrast door een tweede stem die je niet eerder of nauwelijks hoorde.

Of het stereobeeld wordt verbreed en de instrumenten en/of stemmen meer loskomen van de speakers vind ik lastig te bepalen. Soms denk ik dat te kunnen waarnemen. Bij enkele muzieknummers klinken de s-tonen en de hoge toonsoorten van muziekinstrumenten (piano, trompet, saxofoon enz) hard en scherp. Het nummer Hotel California van het album Hell Freezes Over van de Eagles is daar zo’n voorbeeld van. Het laag van de drums wordt strakker, de akoestische gitaar klinkt echt veel mooier en dieper, maar het applaus op het eind van het nummer, net zoals de s-tonen, vind ik te hard en te scherp.

Datzelfde ervaar ik bij meer muzieknummers: het laag en middenlaag is super, het hoog en middenhoog verbeterd, maar soms ook te scherp en te hard. Ik heb alle muziek geluisterd op stand 55 van de volumeknop, dat komt ongeveer overeen met 67 a 80db. Zet ik de muziek minder hard, dan heb ik ook minder last van die hardheid en scherpte, maar dat is logisch, denk ik. Ik sluit de Nova rechtstreeks aan op de Furutech schuko om uit te testen of dit de scherpte en hardheid wat doet afnemen. Dat helpt, maar haalt het niet helemaal weg.

Wat de 8Switch in ieder geval voor mijzelf duidelijk heeft gemaakt, is dat ik op zoek moet gaan hoe ik de scherpte en hardheid in mijn set meer kan afronden. Daar ben ik de aflopen weken regelmatig even voor gaan zitten, met verschillende soorten muziek. Ik luister over het algemeen naar rustige muziek (jazz) met een kleinere bezetting. Ik kom telkens tot de conclusie dat het apparaatje van English Electric echt meer “muzikaliteit” uit mijn set haalt. Nu de Switch bijna vier weken is aangesloten, denk ik, dat de scherpte wel wat minder is geworden of er meer aan gewend ben geraakt, maar het blijft een issue.

To buy or not to buy

Na de eerste weken van luisteren heb ik de 8Switch een aantal dagen afgekoppeld. Ik was nieuwsgierig hoe ik dat zou gaan ervaren; of er nog een weg terug is. Het was meteen duidelijk dat de muziek vlakker is en minder klankkleur heeft. Je bent geneigd om hem meteen weer aan te sluiten. Die neiging heb ik vijf volle dagen weerstaan, maar het was lastig. Ga ik de 8Switch aanschaffen? De verbetering is zo groot dat er geen weg terug is. Tegelijkertijd besef ik dat nog wel aan de slag moet, om de scherpte in mijn systeem te verkleinen/af te ronden.

Zou ik deze switch aan een ander aanraden: jazeker! Ik ben er van overtuigd dat veel gebruikers, die nog geen switch of een standaard oplossing gebruiken, worden verrast door de enorme verbetering die je in je set kunt brengen. Een waarschuwing wel: als je éénmaal het verschil hebt ervaren, is er geen weg meer terug :).

De English Electric krijgt van mij 5 uit 5 sterren.

Hartelijke groet, en ik wens je veel luisterplezier,

Niek Wilsens

Review: Mart en Anita van der Vlugt

Stereo en later hifi heeft al sinds de jaren 70 mijn interesse. Mijn ouders kochten een stereoset van Sony met een Dual platenspeler, waarop ik heel wat platen heb gedraaid. Zelf kocht ik later apparatuur van Pioneer, Yamaha, Kenwood, Van Medevoort en speakers van Translator, zelfbouw Pied-Piper en dan nu Naim met PMC 20.24. Samen met mijn vrouw luister ik regelmatig naar een goed stuk muziek, van pop tot jazz. Klassiek komt weinig aan bod. Altijd op zoek naar een beter geluid. Dat ontdekte ik al met luidsprekerkabels, waarvan ik er ook een aantal heb versleten. Voor mij maken kabels echt het verschil. Nu dan: de switch. Zou dat ook iets toevoegen aan het geluid en de beleving?

Tekst en foto's: Mart en Anita van der Vlugt

Nadat ik geselecteerd was om mee te doen aan de English Electric luistertest, ontving ik al snel de 8Switch via Latham Audio. Deze wordt geleverd in een keurige doos, waarin de switch, samen met de voeding en de ethernetkabel, op een kussen van zwart schuimrubber wordt gepresenteerd. De handleiding bestaat uit een losse kaart met voorbeelden voor de aansluiting.

Na ontvangst heb ik de switch een paar dagen laten acclimatiseren in mijn woonkamer, iets wat ik altijd met nieuwe apparatuur doe. Het aansluiten zelf was zo gebeurd: routerkabel, Naim Nova, Core en TV. 

Noot vooraf: apparatuur

De set in onze huiskamer bestaat uit een Naim Uniti Nova met Naim Uniti Core aangesloten met een professionele Cat 6 kabel vanaf een de Apple Airport Time Capsule naar wandcontactdoos en vervolgens ethernetkabels van AudioQuest type Pearl. De Naim Nova, Core en nu ook de 8Switch ontvangen stroom van een AudioQuest PowerQuest 2. De Nova is verbonden met de 8Switch door de bijgeleverde Chord ethernetkabel. De Core is aangesloten met een AudioQuest Pearl. De PMC’s zijn aangesloten met Chord Shawline kabels.

Mijn vrouw is een liefhebber van Eva Cassidy en het nummer Songbird gebruiken we altijd om het geluid te beoordelen. Wat gebeurt er? Al na de eerste tonen keken we elkaar aan; Eva Cassidy stond in de kamer! Haar stem kwam helemaal los van de luidsprekers en was mooier dan we ooit hadden gehoord. Stereobeeld breder, detaillering van de instrumenten aanzienlijk beter, helderder en de bas strakker, voller. Maar vooral wat een rust. We zetten de volumeknop wat hoger om nog meer te genieten van deze, helaas te jong overleden, zangeres.

Dagelijks gebruik

De 8Switch is een mooi compact kastje met een fluweelzachte zwarte afwerking. Normaal zet ik een switch niet in het zicht, maar met deze accessoire is dat geen probleem. De ledjes aan de voorkant zijn totaal niet storend doordat ze klein zijn en maar zachtjes oplichten. Hij staat naast de TV en leidt niet af. Daar is over nagedacht!

Ik gebruik de switch vooral voor het luisteren van muziek en radio-uitzendingen via de Nova en de Core. Daarnaast is ook de TV aangesloten op de switch, voor Netflix en YouTube.

Audiokwaliteiten

Een openbaring! Al na de eerste muziekstukken ervaren mijn vrouw en ik een duidelijke verbetering van het geluid. In de voorbije weken hebben we zo veel als mogelijk onze favoriete muziek beluisterd, van Ane Brun tot Yello. Pop en jazz, het klinkt allemaal even goed. Wat vooral opvalt is de betere spreiding van het stereobeeld, de detaillering, de lage tonen zijn strak en niet rommelig. Don’t give up van Peter Gabriels album Live in Athens 1987 klinkt alsof je zelf in de zaal zit, de bas van Tony Levin klinkt fantastisch.

Bij studio-albums waan je je in de opnameruimte, zo direct ervaar ik het geluid met de 8Switch. Luister maar eens naar het album Tales of America van Ondara. Voor het ritme geluisterd naar het laatste album van Yello, Point. Super! Van de radiozenders beluister ik vooral Radio Paradise en Radio 1 en 2. Duidelijk is het verschil te horen in de streamkwaliteit. Het geluid van de TV bij het bekijken van Netflix films is een stuk rustiger en dynamischer, en zelfs het beeld lijkt beter.

Conclusie

Steeds heb ik de digitale lijnen richting de Naim Uniti Nova een stukje verbeterd. Recentelijk heb ik bijvoorbeeld vanaf de router vol-koperen UTP kabels lopen naar de wandcontactdoos van waaruit een AudioQuest Pearl kabel loopt naar de 8Switch. De English Electric is nu een fantastische aanvulling op onze hifi-installatie.

Zoveel meer zuiverheid, openheid en rust in het geluid. De volumeknop gaat regelmatig een stukje verder open. Het geluid is nooit vermoeiend. We kunnen dan ook geen minpunten noemen voor wat betreft de prestaties en uitvoering van het product. De prijs had iets gunstiger mogen zijn, maar dat is dan ook het enige.

Iedereen die streaming serieus neemt, raad ik de 8Switch aan. En natuurlijk kopen we hem nu ook, we willen niet meer terug naar de oude situatie met onze Netgear switch van € 25.-

Voor ons is de English Electric 8Switch 5 volle sterren waard!

Review: Jan van der Meij

Een van de enthousiastie thuistesters van de 8Switch, die naar eigen zeggen erg benieuwd was of zijn installatie het verschil zou kunnen horen tussen een D-link switch met SBooster voeding en de nieuweling van English Electric. In eerste instantie was Jan nog niet in het panel beland, maar toen er later een deelnemer afviel, konden we hem toch blijmaken - onder andere omdat ons oog gevallen was op de fraaide set rond Dutch&Dutch in de toelichting van Jan. "Die uitnodiging nam ik graag aan!"

Tekst en foto's: Jan van der Meij

Enkele dagen na de bevestiging kreeg ik post van importeur Latham; de nieuwe switch van EE, keurig ingepakt in stevig papier. Na het verwijderen daarvan houd ik een mooie zwarte doos in handen met daarin de 8Switch, voeding, Chord C-Stream ethernetkabel handleiding en een brief van Latham.

De 8Switch ziet er mooi afgewerkt uit met een matzwarte kleur, kleine LED’s aan de voorzijde en metalen voetjes met rubber ringetjes. Helaas is bij mijn testexemplaar een van de, aan de behuizing gelijmde, voetjes wat verschoven. De voeding ziet er wat eenvoudig uit, maar dat is volgens de fabrikant een ‘medical grade’ SMPS (schakelende voeding), dus ik ben benieuwd. 

Aansluiten

Na eerst nog even naar mijn eigen combinatie bestaande uit een setup te hebben geluisterd neemt de EE de plek van mijn D-link in. Daarvoor moet ik wel wat herschikken omdat mijn switch normaalgesproken achter op het ‘tv-meubel’ is geschroefd. Om gemakkelijk te kunnen switchen tussen de switches leg ik mijn eigen switch onderste boven op de EE omdat de ingangen omgekeerd zijn gepositioneerd.

De Chord C-Stream ethernetkabel kan ik niet gebruiken omdat mijn Dutch&Dutch 8C speakers per stuk via (bijgeleverde) ethernetkabels aansloten moeten worden op de switch. Zowel de speakers als de switch krijgen spanning uit een Kemp Powerstrip met Lapp Ölflex 110 CY 3G2,5 bekabeling die is aangesloten op een aparte audiogroep met Furatech FP-SWS(G) wandcontactdoos, standaard 2,5mm VD-draad en een Siemens automaat met HiFi-Tuning Supreme³ zekeringen. De D&Ds zijn voorzien van dezelfde Lapp voedingskabels.

Als beta-tester beschik ik over D&D firmware waarmee ik direct over ethernet kan spelen met Roon. Roon heeft daarbij toegang tot lokale muziek in ALAC op mijn Synology DS415+ en Tidal. Voor tv-geluid en Spotify maak ik gebruik van een Yamaha WXC-50 die via de digitale uitgang is aangesloten op de AES-ingang van de D&Ds. Voor de thuistest gebruik ik deze niet.

Luisteren

Na aansluiten van de 8Switch luister ik met laptop op schoot naar een aantal voor mij bekende nummers en maak ondertussen aantekeningen. Ik begin deze eerste luistersessie met Crossroads van Tracy Chapman via Tidal. Ik noteer: “Meer inkijk in de muziek. Klinkt nog wat meer transparant (meer scheiding tussen de instrumenten?). Speelt met meer gemak." Ook: "Meer detail/textuur?”

De volgende twee nummers zijn ook van Chapman. Eerst Across The Lines en daarna Fast Car vanaf mijn NAS. Wat me bij de eerste opvalt is dat de opname platter is dan Crossroads, maar dat de bas aan het eind van het nummer heerlijk buiten de rechter speaker speelt. Fast Car klinkt daarentegen heerlijk: “Wat een lekkere bas! Heel mooi rond. Heel mooi in combinatie met de basedrum. Heerlijk."

"De zang van Chapman wordt prachtig ondersteund door de onderliggende instrumentatie. Op 2 minuten een heel mooi uitstervende gitaar (nog niet eerder gehoord). De snare rond 2.20 klinkt wel wat licht. Mist voor mij wat body. Zelfde gevoel bij ongeveer 4 minuten, drums hadden daar voor mij wel iets meer body mogen hebben (wat meer dynamiek?).” Wat volgt is Three Sisters van een mijn favoriete bands Nits. De song klinkt overtuigend met de EE 8Switch met een erg mooi stereobeeld waarbij de bekkens buiten de speakers klinken en de triangel mooi open klinkt. Het laag is diep en goed te volgen, maar dat is bij de D-link ook het geval. "De bekkens rond 3.30 minuten klinken heel mooi door."

Door naar een andere favoriet: Steven Wilson. Van hem speel ik als eerste Pariah in de MQA-versie van Tidal. Mijn notities zijn: "Rust in de intro met mooie subtiele geluidjes. Mooie gelaagdheid rond 2 minuten als Steven “tired of facebook” zingt. Zang overtuigend. Subtiel gitaartje rond 3.20 erg mooi. Bombast rond 3.50 blijft heeft rustig en beheerst met alle lagen goed hoorbaar, bekken klinkt wat geknepen, maar aan eind wel mooi uitstervend.” Van Wilson volgt ook Blank Tapes, een nummer met Ninet Tayeb, eveneens in MQA-versie van Tidal. Ik schrijf: “Zang Steven overtuigend, niet geknepen of te groot – veel textuur (“.. blank tapes”)."

Ook de zang van Ninet overtuigt, met een mooi heesje en gevoelig gezongen. Ik speel deze eerste sessie muziek in verschillende stijlen (o.a. Tool, Tunng, The Pineapple Thief, Jacques Loussier Trio, I Am Kloot, Wilco, Eels, Iamthemorning) en steeds valt me op dat het allemaal wat meer open en vloeiender klinkt dan met mijn D-link/SBooster combinatie. Ook heb ik de indruk dat het iets dynamischer klinkt. Als ik de voeding van de 8Switch vervang door de SBooster, hoor ik geen verschil.

Emma luistert blind

Het weekend erop is mijn negentienjarige dochter Emma thuis. Emma speelt viool, heeft een uitstekend gehoor en is net als ik een enorme muziekliefhebber. Ik vraag haar naar een nummer te luisteren dat ze goed kent. Ze kiest voor Hey Now van London Grammar via Tidal. Ze weet dat ik iets aan het testen ben, maar niet wat. Ze luistert het nummer eerst via de D-Link met SBooster. Ik schakel om naar de 8Switch en Emma luistert opnieuw. Haar commentaar is dat het de tweede keer veel beter klinkt. Met de D-Link klinkt de muziek afstandelijker dan met de 8Switch. Met de 8Switch klinkt het vloeiender en ze raakt meer betrokken.

Ze heeft een duidelijke voorkeur voor de 8Switch. Omdat ze ook van (erg) stevige muziek houdt, luistert ze de volgende dag naar Hurricane van While She Sleeps en A Wasted Hymne van Architects. Met deze muziek gaat Emma’s voorkeur uit naar de D-Link omdat deze voor meer ‘druk’ zorgt.

Chord C-Stream

Tot nu toe heb ik de 8Switch met de ‘D&D ethernetkabel’ moeten luisteren. Omdat ik benieuwd ben wat de Chord C-Stream (eventueel) toevoegt bel ik Latham om te vragen of ik daarvan 2 van elk 3 meter lengte kan lenen voor de test. Twee dagen later heb ik ze in huis. In mijn set lijkt de Chord C-Stream minder open te klinken dan de D&D ethernetkabel. Het klinkt lekker, maar wordt wat compacter. Wel heb ik zo nu en dan de indruk dat instrumenten wat ‘echter’ klinken.

Een paar dagen later luistert mijn partner Elly aandachtig naar de 192kHz/24 bits (Flac) opname van het Corus. Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm in allen Landen herrlich ist! (BWV 245, Pt. 1) van de Johannes-Passion uitgevoerd door het Dunedin Consort. Zonder dat ze het weet luistert ze eerst met de Chord C-Stream en daarna nog een keer met de D&D ethernetkabel. Wat haar opvalt is dat de muziek met de Chord dichterbij, ronder en compacter klinkt. De D&D ethernetkabel zorgt voor een iets bredere spreiding tussen zang en instrumenten, en de plaatsing is preciezer. Elly heeft duidelijke voorkeur voor de tweede kabel.

Paul luistert blind

Ook ex-collega en vriend Paul is muziek- en audioliefhebber. Hij had maanden geleden al een keer willen komen luisteren, maar dat kwam er steeds niet van. Ik nodig hem uit zodat hij mijn set kan bewonderen en direct ook mee kan helpen met deze test. Hij luistert naar een aantal nummers en is diep onder de indruk van de D&Ds. Hij had niet verwacht dat het laag zo goed kon klinken in onze grote woonkamer met granieten vloer. De akoestische plafondpanelen, akoestische schilderij op de achterwand, de twee wollen vloerkleden plus (met name) de DSP-instellingen van de D&Ds doen hoorbaar hun werk.

Paul waardeert ook de geweldige plaatsing van de D&Ds. Met Oceaan van Racoon gaat hij er goed voor zitten. Zonder dat hij het weet luistert hij het nummer achtereenvolgens met de 8Switch met Chord C-Stream, D-Link met D&D ethernetkabels, en 8Switch met D&D ethernetkabels. Paul heeft een duidelijke voorkeur voor de laatste combinatie. Die klinkt het lekkerst; Paul vindt dat die combinatie ook buiten de ‘sweet spot’ de beste plaatsing behoudt. Met de Chord C-Stream ethernetkabels ‘plakt’ de zang buiten de ‘sweet spot’ eerder aan een van de speakers. Paul is specialist in het ontwerpen van (digitale) regelsystemen en legt me uit hoe een switch verschil in geluidskwaliteit kan geven.

Conclusie

De English Electric 8Switch maakt hoorbaar een positief verschil in mijn set. Ik denk dat ik Latham ga vragen of ze de 8Switch ook zonder Chord C-Stream kunnen leveren, want de combinatie met de ethernetkabels die bij mijn eigen D&D’s werden geleverd heeft mijn voorkeur. 

(Noot van de redactie: De C-stream 0,75 cm is standaard geleverd en dus een vast onderdeel van het pakket.)

Lees ook de review van HIFI.NL