Apple en HiFi deel II – Het iOffensief


Redactie HiFi.nl | 14 augustus 2013 | Fotografie Fabrikant | Apple

Het bedrijf dat we vandaag kennen als 'Apple Inc' heette tot 2007 'Apple Computer Inc'. Maar omdat Apple tegen die tijd al heel wat meer deed dan alleen maar computers verkopen, was de oude benaming achterhaald...

Zoals we in het eerste deel van dit verhaal al aanhaalden, lanceert Apple op 23 oktober 2001 de beroemd geworden iPod. Zes jaar later, op 9 januari 2007, stelt Steve Jobs de iPhone voor: het allereerste Apple product dat gebruik maakt van het zogenaamde 'iOS', oftwel het 'iOperating System'. Later dat jaar krijgt de iPhone het gezelschap van een tweede iOS-apparaat: de iPhonetouch. In 2010 volgt het derde, en tot nu toe grootste iOS-toestel: de iPad. Een meer compacte versie van de iPad – de iPad mini – ziet in 2012 het levenslicht.

Het recentste iOS-apparaat – de 'iPad mini' – is compacter en goedkoper dan de iPad

Uiteraard zijn er sindsdien diverse opvolgers van al die iOS-apparaten op de markt verschenen. Zo zijn we tegenwoordig toe aan de vijfde generatie van de iPod touch en werd in 2013 de zevende generatie van de iPhone op de wereld losgelaten. Sinds de zevende generatie bestaat de iPhone overigens in twee varianten: een high-end model – dat is de iPhone 5S – en een goedkoper instapmodel, de iPhone 5S. De iPad is inmiddels aan de vijfde generatie toe en is geleidelijk aan zodanig licht en geworden dat Apple hem tegenwoordig omschrijft als de 'iPad Air'. De iPad mini tot slot, is een tweede generatie apparaat.

Maar wat ons vooral interesseert is in hoeverre al deze iOS-apparaten je kunnen helpen om je hifi- en AV-beleving te optimaliseren. Alvorens we daar aan toekomen, kijken we eerst even naar de specifieke eigenschappen van de verschillende iOS-toestellen...

iPod touch
Het is een iPod, en dus is de mogelijkheid om onderweg te kunnen luisteren naar muziek een topprioriteit voor dit apparaat. Aan de andere kant kan je met een iPod touchook bijna alles wat je met een iPhone of een iPad kan. In vergelijking met die eerste valt natuurlijk de telefoonfunctie weg. En uiteraard is de schermoppervlakte een stuk minder dan die van een iPad. Eigenlijk lijkt de iPod touch nog het meeste op de iPadmini. Die is nauwelijks duurder (de eerste generatie iPad mini gaat tegenwoordig voor € 289 over de toonbank), maar heeft wel een significant groter scherm (7.9" ipv 4"). Maar net daarom is de iPad mini natuurlijk ook minder broekzakvriendelijk dan de iPod touch.

Het goedkoopste toegangsticket tot de iOS wereld: de iPod Touch (vanaf € 249)

iPhone
De iPhone is het perfecte iOS-apparaat. Op twee zaken na, dan toch. Ten eerste is het toestel schreeuwend duur. De goedkoopste iPhone, dat is de iPhone 5C in 16 Gb uitvoering, kost meteen al € 599. De iPhone 5S start vanaf € 699 voor de 16 Gb versie. En voor de iPhone 5S met 64 Gb moet je zomaar eventjes € 899 ophoesten. Die prijzen zijn vooral pijnlijk als je het apparaat los koopt, zonder gebruik te maken van een abonnementsformule.Een tweede aandachtspunt is dat het schermoppervlak beperkt is. Dat kan een nadeel zijn als je je iOS apparaat bijvoorbeeld gebruikt om thuis tussen de albumcovers van je digitale muziekbibliotheek te 'bladeren'.

iPad Air
Gezien zijn afmetingen is dit het minst draagbare apparaat van het viertal, maar de royale hoeveelheid beschikbare 'real estate' op het scherm maakt natuurlijk veel goed. Goedkoop kan je de iPad Air – met een vanaf prijskaartje van € 479 – niet echt noemen. De tweede generatie iPad mini heeft namelijk krek dezelfde processing power en telt evenveel pixels als de iPad Air, maar kost zo'n 20 procent minder.

Wie de instapkost van de iPad Air te hoog vindt, kan eventueel opteren voor een iPad van de twee generatie, voor € 379. En ja, het is inderdaad best wel merkwaardig te noemen dat de tweede generatie nog verkrijgbaar is, terwijl de derde en de vierde generatie dat niet zijn. De iPad Air is immers een vijfde generatie apparaat.

iPad mini

De iPad mini houdt qua formaat het midden tussen een iPod touch en een iPad Air. Een belangrijk pluspunt is dat de prijs dichter tegen de iPod touch aanleunt dan tegen de iPad Air. Dat geldt des te meer voor de eerste generatie iPad mini – deze is nog steeds verkrijgbaar - ,die slechts € 289 kost. De nieuwe iPad mini 'Retina' van de tweede generatie heb je vanaf € 389.

Eenvoudig gezegd kunnen iOS-apparaten een toegevoegde waarde zijn qua muziek- en/of home theaterbeleving in vier opzichten:

Als draagbare muziekspeler voor onderweg Als muziekbron thuis Als afstandsbediening Diverse toepassingen

We bespreken ze hieronder één voor één. 

Draagbare muziekspeler voor onderweg
Je zou kunnen stellen dat je iOS-apparaten op twee manieren als draagbare muziekspeler kunt gebruiken. Een eerste methode bestaat eruit om muziek in het interne geheugen te bewaren. In feite gebruik je je iOS-apparaat dan als een soort mp3-speler. Dat gaat op zich allemaal prima, maar de hoeveelheid geheugen die je hebt om je muziek te stockeren is wel erg beperkt. En duur. Als je het op 'lossy' muziekformaten houdt, zoals AAC of mp3, valt het allemaal nog redelijk mee. Wil je echter altijd en overal de best mogelijke geluidskwaliteit, dan kies je best voor Apple Lossless.

De compressiefactor daarvan bedraagt – in vergelijking met originele cd-bestanden – zo'n 50 procent. Bijgevolg mag je ervan uitgaan dat je, om 25 volledige albums in volwaardige cd-kwaliteit te stockeren, ongeveer 8 Gb opslagruimte nodig hebt. En uiteraard zal het geheugen van je iOS-apparaat niet alleen worden ingepalmd door muziek, maar ook door allerlei apps, foto's en video's. Feit is dat een iPod Classic – dat is géén iOS-apparaat – dankzij zijn veel grotere 160 Gb opslagcapaciteit (€ 269) nog steeds heer en meester is op dat vlak. Bij de iOS-apparaten is de verhouding tussen de prijs en de hoeveelheid geheugen een stuk minder aantrekkelijk.

Maar er bestaat natuurlijk ook een heel andere methode om onderweg naar muziek te luisteren met je iOS device. En daar komt weinig of geen opslaggeheugen aan te pas. We hebben het dan natuurlijk over internetradio, en over streamingdiensten zoals Deezer, Spotify en Ziggo.

Apps voor streamingdiensten zoals Deezer zijn in regel gratis. Om gebruik te kunnen maken van de diensten zelf, dien je een – al dan niet betalend – abonnement af te sluiten.

Internetradio is gratis. Maar als je je niet binnen het bereik van een wifi-netwerk bevindt, zal je service provider je natuurlijk wel het dataverkeer aanrekenen.

Daar heb je dan wel een wifi- of mobiele dataverbinding voor nodig. Een wifi-verbinding – laat staan eentje die 100 procent stabiel is – is echter niet altijd beschikbaar als je onderweg bent. Een mobiele dataverbinding is dat meestal wel, maar afhankelijk van het abonnement bij je provider kan heteen dure aangelegenheid worden om daar veel gebruik van te maken.

Een muziekbron thuis
In het eerste deel van dit stuk hadden we het al over de manier waarop je de verschillende iPod families – waaronder dus ook een iOS-apparaat – als muziekbron aan het werk kunt zetten in de woning. Feit is dat alle iOS-apparaten tegenwoordig over een 3.5 mm minijack stereo uitgang beschikken en over een Lightning connector. Wat draadloze communicatie aangaat, hebben alle iOS-toestellen Bluetooth 4.0 en Wi-fi capaciteiten (802.11 a/b/g/n). En uiteraard kunnen ze ook allemaal overweg met AirPlay. Meer hierover in het eerste deel.

Gebruik als afstandsbediening

Je zou denken dat iOS-apparaten gezien hun gebruiksvriendelijke touchscreen en hun uitgebreide draadloze communicatie-mogelijkheden de ideale afstandsbediening zijn. En tot op zekere hoogte is dat ook zo. Vooral om AV-apparaten te bedienen die via het netwerk (bekabeld of wi-fi) kunnen aangestuurd worden – denk aan tv's, AV-receivers, streaming apparaten en blu-ray spelers –is een iOS-device een handig hulpmiddel.

Met de iControlAV2013app van Pioneer kunnen bepaalde apparaten van deze fabrikant met een iOS device bediend worden

Het gaat nog niet zover dat fabrikanten van dergelijke apparaten niet langer een 'klassieke' infrarood afstandsbediening in de doos stoppen, maar het lijkt er wel op dat het stilaan die kant uitgaat. Over infrarood gesproken, het is niet zo dat een iOS-apparaat zomaar infrarood commando's kan uitsturen. Wel bestaan er speciale apparaatjes die commando's die via een iOS-apparaat binnenkomen kunnen omzetten naar infrarood. De Global Cache iTach IP2IR van iRule/Global Cache is zo'n apparaatje.

Dit handige apparaatje zet commando's van je iOSdevices om naar infrarood signalen

Er bestaan ook gelijkaardige kastjes die signalen kunnen omzetten naar RS-232 commando's. Dus ja, het is mogelijk om met een iOS-toestel je audio/video apparaten via infrarood commando's en eventueel zelfs via seriële communicatie aan te sturen, maar het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.

Meer en meer AV-fabrikanten ontwikkelen speciale apps waarmee je hun apparaten – soms kan je met zo'napp slechts één apparaat aansturen, soms meerdere – kunt bedienen. Dergelijke apps zijn bijna altijd gratis. De kwaliteit wisselt nogal, van sober tot extravagant. En van gebruiksvriendelijk tot gecompliceerd. We werkten al met mooie iOS-apps van fabrikanten zoals Sonos, Marantz, Philips, Pioneer, Meridian en Aurender. Maar er zijn zeker nog meer die het goed doen. En hun aantal groeit voortdurend.

Prima uitgewerkte app voor het bedienen van Sonos systemen

De opvallend complete en fraai uitgevoerde Marantz Remote App

Het grootste nadeel van het gebruik van een iOS-apparaat als afstandsbediening, is dat het vaak lang duurt vooraleer je een commando kan uitsturen. Stel bijvoorbeeld dat er iemand aan de voordeur belt, waarop je het volume van je tv of AV-receiver wil verzachten. Dan moet je, nadat je het iOS-apparaat in handen genomen hebt, eerst de Home toets indrukken. Daarop dien je, afhankelijk van de instellingen die je gekozen hebt, mogelijk eerst een code in te voeren en de ontgrendelknop weg te schuiven. Dan pas is het toestel klaar voor gebruik. Goed, de iPhone 5S scoort hier beter omdat het dankzij de biometrische vingerafdruk sensor niet langer nodig is om een code in te voeren, maar sowieso zijn we er nog niet.

De volgende stap is het selecteren van de juiste app, om dan uiteindelijk de gewenste bedieningstoets in te drukken. Op voorwaarde dat er op die tijd een stabiele wifi-verbinding tot stand gebracht werd, zal het commando dan meteen uitgevoerd worden. Dus ja, eens de app op het scherm staat en het iOS-apparaat 'wakker' is gaat het best snel en vlot allemaal. Maar het kan érg lang duren vooraleer het zover is.Veel langer dan dat met een klassieke infrarood afstandsbediening het geval is, alleszins.

Als je je iOS-apparaat wil gebruiken als universele afstandsbediening, dan kun je onder meer terecht bij de producten van iRule. Logitech heeft dan weer een echte, fysieke universele afstandsbediening in het gamma – dat is de Harmony Ultimate – waar je dan als extraatje ook een app bijkrijgt, waardoor je ook je smartphone (iOS of Android) kan inzetten als afstandsbediening.

Slim afstandsbedieningsconcept van Logitech, op basis van hardware en een iOS (of Android) app.

Diverse toepassingen

Iedereen maakt het vroeg of laat wel eens mee: je hoort ergens een fijn stukje muziek en je vraagt je af hoe dat stukje heet en wie de uitvoerder is. Als je de Shazam- of SoundHoundapp installeert op je iOS device, dan kom je het meestal binnen enkele seconden te weten. Deze appjes 'luisteren' naar de muziek en gaan daarop meteen in een online database op zoek naar de juiste informatie. Je hebt er dus wel een netwerkverbinding voor nodig. Eens het resultaat bekend is, kan je het nummer eventueel meteen aankopen.

Lees ook: Hoe Werkt Shazam

Binnen enkele seconden identificeert Shazam een oude live track van The Cure

Een iOS toestel is ook heel geschikt als hulpmiddel om plaatjes aan elkaar te rijgen zoals een volleerde DJ dat doet. Perfecte beatmixen – waarbij het aantal BPM's van twee tracks naar elkaar toe wordt gepitched en vervolgens mooi gesynchroniseerd wordt – kunnen volledig automatisch uitgevoerd worden.

Feestje bouwen? Met apps zoals deze DJ Mixer Pro haal je een virtuele dj in huis...

Om je DJ set wat te kruiden, kun je er ook gebruik maken van 'kill switches' (daarmee kan je bijvoorbeeld de bassen of het mid tijdelijk uitschakelen) en van galm en echo-effecten. Goed, het is Spielerei. Maar wel héél leuke Spielerei. Als het allemaal wat professioneler mag, dan kan je terecht bij fabrikanten als Numark en Pioneer. Die verkopen DJ controllers met echte knoppen en faders, die je kan aansluiten op je iOS apparaat.

Met een DJ controller erbij, zoals dit exemplaar van Numark, wordt het allemaal nog net iets leuker. En echter.

Je kan een iOS toestel ook gebruiken om akoestische metingen uit te voeren, maar de kwaliteit/betrouwbaarheid hiervan is beperkt door de microfoon. Een microfoontje dat bestemd is voor spraaktoepassingen in een GSM of een soortgelijk apparaat, is namelijk iets heel anders dan een echte meetmicrofoon. In ieder geval kan je wel al een eerste indruk krijgen van eventuele akoestische problemen door het gebruik van een RTA (Real Time Analyser) app en/of door een decibelmeter app te gebruiken.

Je kan met een iPhone of een iPad ook akoestische metingen uitvoeren

En dan zijn er deze nog

Philips TV koopwijzer-app
En dan zijn er ook nog apps waarmee je kunt visualiseren of een tv met een bepaalde schermgrootte er al dan niet te groot gaat uitzien op de plaats waar je 'm wil plaatsen of ophangen.

Hoe ziet dat eruit, zo'n grote tv in het interieur? Deze app geeft je een duidelijke indruk.

Photos on TV
Er zijn manieren zat om foto's op je tv weer te geven, maar deze app maakt het allemaal wel erg eenvoudig.

Praktische app waarmee je foto's vanop je iOS-apparaat kunt weergeven op je tv.

iRelax Soundscapes
Een app die rustgevende soundscapes produceert, handig is dat. En die drie new age cd's die je nog had rondslingeren heb je dan ook niet meer nodig...

De iRelax Soundscapes app staat voor klaterende watervalletjes, ruisende bomen, nachtelijke oerwoudgeluiden, enzovoort.

GarageBand
Omdat muziek maken soms nog leuker is dan alleen maar luisteren. Er zijn talloze apps om muziek te maken in omloop, maar deze blijft één van de leukste.

Genoeg power om een compleet uitgewerkte song bij elkaar te spelen.

Discovr
Een handige app om op een prettige manier nieuwe muziek te leren ontdekken, deze Discovr Music.

Slim stukje software helpt je om je muzikale horizon te verbreden.

In het derde en laatste deel in deze serie bespreken we wat je wel en niet kan met Apple TV en de Mac Mini. En proberen we na te gaan wat Apple in de nabije toekomst van plan is...