Verslag Café Engels Audio Show


Redactie HiFi.nl | 25 maart 2013 | Fotografie Redactie HiFi.nl

Hoewel de organisatoren van de Café Engels Audio Show deze 2013 editie 'Analogue Extrema' hadden gedoopt, was er ook op digitaal vlak aardig wat te beleven. Een overzicht van het meest opmerkelijke beursnieuws van de twee walletjes dan maar?

Zo te zien heeft een flink aantal bezoekers de weg gevonden naar Café Engels. Gelukkig zijn het er nu ook weer niet zodanig veel dat je lang moet wachten voor je in de diverse ruimtes –verdeeld over twee verdiepingen– een luisterplaatsje kunt veroveren. Zo zien we dat graag.

De akoestiek in de diverse ruimtes is qua mid en hoog opvallend goed –in vergelijking met wat je op de meeste andere beurzen hoort, that is-, maar het laag heeft de neiging om gedeeltelijk weg te lekken via de dunne wandjes tussen de kamers. Daardoor is er af en toe ook enig 'burengerucht' waar te nemen, maar dat kan de pret niet drukken…

Musical Reality
'Geen nieuws is goed nieuws', hoor je wel eens zeggen. Nu durft dat in de praktijk wel anders uit te pakken, maar deze keer –in de suite van Musical Reality- gelukkig niet.

Wat wil je ook, met een set waarin de machtige KR Audio Kronzilla buizenversterker de scepter zwaait. Deze machine beschikt over de grootste buizen die in de audiowereld gebruikt worden. Dat moet zorgen voor meer ruimtelijkheid en voor een hele hoop watts.

De Kronzilla produceert dan ook zo maar eventjes 2 x 50 watt. Uitzonderlijk veel voor een buizenversterker, inderdaad. Een koppel semi-actieve Von Schweikert VR44 luidsprekers en een Verdier draaitafel – met SME-arm - maken het geheel af.

Heel apart ook is de analoog/optische Photoninterlink van Harmonic Technology. Dat is een analoge kabel met cinch stekkers aan beide zijden, waarbij het signaal onderweg omgezet wordt naar lichtpulsen.

De twee apparaten die je met zo’n kabel verbindt 'zien' elkaar dus niet, wat de overdracht van brom uitsluit. Daarbij is de kabel ook veel minder vatbaar – in vergelijking met een gewone analoge cinchverbinding – voor stoorsignalen. Opmerkelijk!

Music2

Blumenhofer luidsprekers zien er op foto's steevast groot en – dare we say it – lomp uit. Maar in de suite van Music2 blijkt eens te meer dat ze in de praktijk een stuk kleiner en veel eleganter ogen dan het beeldmateriaal doet uitschijnen.

Maar liefst vier analoge draaitafels – waaronder een machtige Pluto Audio 12A Carbon Cobra met 6A Greece arm – staan paraat om de Blumenhofers van het nodige vinylvertier te voorzien.

Daartussen is de nieuwe Octave V110 buizenversterker actief.

Een verdieping lager heeft Music2 nog een tweede kamer ingepalmd. Hier vinden we twee Dr Feickerts.

Eén exemplaar van vlees en bloed –inderdaad: de man zelf (op de foto rommelend in de platenbakken, tweede persoon van rechts) –en één die vinyl draait (op de foto rechts nog net in beeld).

X-fi
In de ruimte van X-fi waren ogen en oren gericht op een fraaie Audio Note set. Als bron werd een CDT One/II in de strijd gegooid. De D/A-conversie werd overgelaten aan een DAC 2.1x/II. Verderop in de keten zorgt de Meishu – een geïntegreerde, pure klasse A versterker – voor de aansturing van de Type E luidsprekers.

De opstelling van de set –en vooral dan van de Type E luidsprekers– oogde ietwat eigenaardig, omdat één luidspreker in een hoek van de kamer geplaatst werd, en de andere dan weer helemaal niet. Navraag leerde dat de Type E's speciaal ontworpen zijn om in de hoeken te worden gepositioneerd.

Alleen was de lay-out van de kamer zodanig dat dat slechts met één van de twee luidsprekers mogelijk was. Vandaar, dus.

Real Estate Audio

Een dijk van een primeur hebben we hier. Met een high end-luidspreker van Nederlandse bodem, nog wel. Het gaat om de RT 150- een volbloed transmissielijn- van Real Estate Audio, zoals afgelopen weekend al kort gehint.

Deze grote, fraaie knaap zou in de zomer van 2013 op de markt komen. Een ribbontweeter staat in voor de weergave van de hoge tonen. De rest van het frequentiespectrum wordt ingevuld door middel van dynamische drivers.

Op het 'Prototype' bordje dat naast de luidspreker staat lezen we dat het frequentiebereik zou lopen van 19 Hz tot 35 kHz (+/- 3dB).

Een bereik tot 19 Hz is zelfs aan -3 dB zeer bijzonder. Een typefoutje, wellicht? De gevoeligheid zou 92 dB/1W/1m bedragen.

YN Audio
Analogue Extrema beurs of niet, op de stand van YN Audio werd louter gedemonstreerd met een streaming audio systeem. Twee strak in het pak gestoken apparaten van het Chinese merk QAT nemen de honneurs waar. De MS5 is een streamer die over een 2 TB harde schijf beschikt en die bovendien een Teac cd-drive aan boord heeft.

Het apparaat kan overweg met diverse muziekformaten, zoals WAV, APE, FLAC, AIFF, WMA, enzovoort. Een koppel AnalogDevices AD1955 24 bit/192 kHz chips zorgt voor de D/A-omzetting. Daarna komt het signaal in een volledig gebalanceerd analoog circuit terecht.

De kast is volledig uit metaal opgetrokken, wat resulteert in een totaalgewicht van bijna dertien kilogram. Het tweede apparaat -dat met de kenmerkende, vierkante volumeknop - is de QAT 850, een 2 x 100 watt transistorenversterker.

Een ander nieuwtje is dat de bekende Dirac akoestieksoftware binnenkort in hardware vorm verkrijgbaar zal zijn. Nu ja, je zal nog steeds een computer moeten gebruiken om de metingen uit te voeren, maar de correctiecurve zal daarna kunnen toegepast worden door een stukje hardware aan je set toe te voegen. Een computer heb je dan niet meer nodig.

Van de Leur

Ontwerper Pim Van de Leur toonde in eigen persoon de nieuwe behuizingen die voortaan de 002 voorversterker en de 402 eindversterker zullen omhullen. Die zijn niet alleen mooier, maar ook een stuk stijver.

Wat betekent dat de invloed van trillingen verder afneemt.

Iets wat vooral interessant is met betrekking tot de 002 voorversterker, aangezien dat een buizenapparaat is.

Holland Link
De belangrijkste nieuwigheid hier is de Ayon S-3. Dit apparaat van Oostenrijkse makelij combineert een netwerkspeler, een 24 bit/192 kHz DAC en een buizenvoorversterker in één chassis.

Hij heeft twee ingangen op lijnniveau, die je kan selecteren middels een draaiknop op het frontpaneel.

Het broertje van de S-3 –dat is de Ayon NW-T– stond niet op de beurs.

Dit apparaat mist het voorversterkergedeelte en de DAC van de S-3, maar heeft dan weer wel een ADC – aan analoog/digitaal converter – binnenin. Handig voor wie zijn analoge muziekcollectie wil rippen.

Aspera en Tingsha Audio

In de ruimte van Aspera Audio krijgen we een verzameling hoogst begerenswaardige apparaten te zien. En dat zowel uit het analoge als uit het digitale kamp. De Raven GT draaitafel van TW-Acustic behoort tot de eerste groep. Wat deze tafel zo bijzonder maakt, is dat ze de voordelen van een direct drive ontwerp combineert met die van een snaaraangedrevenmodel. Dat heeft TW-Acustic voor elkaar gekregen door de riem extreem kort te houden. Motortrillingen raken op die manier niet tot in het aandrijfplateau, terwijl ook de wow & flutter waarden mooi laag blijven.

Ironisch genoeg was één van de meest bijzondere apparaten op deze Analogue Exteme show een… digitaal apparaat. De Pre 1 MkII van het Spaanse merk Wadax, om precies te zijn. Het is nogal een kunst om te omschrijven wat voor soort apparaat deze Pre 1 MkII nu eigenlijk is. Dat komt omdat het hier om een hoogst veelzijdige –het understatement van de week- brok elektronica gaat. Zo kan je met deze machine zowaar je eigen RIAA-curve op maat maken –deze techniek wordt 'mapping' genoemd– in het phono voorversterker gedeelte.

De Pre 1 MkII is doet daarnaast ook dienst als voorversterker op lijnniveau en als digitale voorversterker. En dan zijn we er nog niet. Want de Pre 1 MkII heeft ook nog een streaminggedeelteen een 32 bit/192 kHz DAC in zijn fraaie behuizing zitten. Je kan het streaminggedeelte van de Pre 1 MkII gebruiken in combinatie met eender welke soort externe opslag – een NAS, bijvoorbeeld -, maar als je het graag binnen hetzelfde merk houdt, kan je hem best combineren met de Wadax Hermes server. Binnenkort komt er een upgrade van de Hermes machine aan, waardoor je dan ook DSD-signalen zal kunnen streamen.

Nieuw bij PS Audio is de PowerBase. Dat is een apparaat dat op twee heel verschillende manieren je geluidsweergave kan verbeteren. Om te beginnen doet de PowerBase dienst als isolerend plateau. Je plaatst hem daartoe onder een hifi-apparaat, waardoor externe trillingen worden geweerd uit dat apparaat. Ten tweede is de PowerBase een 'one way gate', die moet voorkomen dat stroomvervuiling die door het apparaat dat er bovenop staat veroorzaakt wordt, op het stroomnet geraakt. En zo de geluidsweergave van de andere apparaten negatief zou beïnvloeden.

Ook aanwezig in deze ruimte was Tingsha Audio, dat zoals aangekondigd samen met Aspera aan de slag ging bij Café Engels. Nieuws bij hen al te vinden in de aankondiging: Grandinote, TransmissionAudio Ribbonspeakers en Miyajima Lab phonocel, de phonopré van Grandinote en een akoestisch behandelde standopbouw voor de juiste luisterindrukken. De nieuwe monoversie van de Shinai is binnenkort in Music Emotion te vinden.