REVIEWSony

Luisteren, kijken en...gamen!

Patrick Hendriks | 15 mei 2008 | Sony | Importeur: Sony Nederland

De luidsprekertjes zijn zwart gespoten en hebben een metalen behuizing. Ze ogen fraai en kunnen zowel neergezet als opgehangen worden, hiervoor worden de benodigde onderdelen meegeleverd. Aan de achterzijde van de luidsprekertjes bevinden zich de luidsprekersnoeraansluitingen. Middels een klemsysteem kunnen de draden met het luidsprekerje worden verbonden.Hoewel Sony in de handleiding spreekt over full range luidsprekers, had ik daar natuurlijk mijn twijfels over. En om die twijfels weg te nemen heb ik de luidsprekers laten doormeten door Lentus Audio. Het blijkt dat vanaf ca. 500 Hz het signaal sterk afneemt. Het is maar wat je full range noemt... Ik verwacht dat er wel iets meer laag uitkomt wanneer ze dicht bij een muur opgesteld worden want ze zijn in het "vrije veld" doorgemeten. De subwoofer blijkt dan ook niet alleen subwoofer te zijn, ook de middentonen worden erdoor weergegeven. Het zou mij niet verbazen als die tot zo`n 500 Hz doorlopen... Op zich is het niet zo erg dat de luidsprekertjes stoppen bij 500 Hz, maar in het gebied eronder zit wel nog erg veel stereo-informatie, wat door de set dus in mono wordt weergegeven. Het is het compromis dat de set sluit met de natuurkundige beperkingen van het miniatuurluidsprekertje.


Luisteren, kijken en... gamen!

Voor het beoordelen van de beeld- en geluidskwaliteit is de set in de woonkamer aangesloten op een lekkere grote Sony 40" LCD breedbeeldtelevisie middels de HDMI aansluiting. Gezien de afmetingen van de luidsprekers waren mijn verwachtingen niet al te hoog. Toen het systeem eenmaal was opgesteld en ingeregeld met de meetmicrofoon werd de eerste DVD gestart. De animatiefilm Ratatouille werd gestart en bij de eerste beelden van het slimme ratje viel mijn mond open van verbazing. Dit had ik niet verwacht. Niet alleen was de beeldkwaliteit uitstekend, ook het geluid viel mij meer dan 100% mee.
Je verwacht uit zulke kleine luidsprekertjes een beetje blikkerig geluid, maar in combinatie met de subwoofer/middentooneenheid wordt een vol en warm geluid geproduceerd. Mijn vrouw, die naast mij op de bank zat tijdens deze première, is nooit zo erg geïnteresseerd in de spullen die ik zo nu en dan voor een recensie neerzet, maar dit vond ze toch ook wel een erg leuk setje. We hebben samen nog een tijd naar Ratatouille gekeken, waarbij mijn vrouw vooral genoot en ik helaas iets meer technisch moest kijken en luisteren. Hoewel dat ook geen straf was, ik ken vervelendere klusjes.

De scene met het roosteren van de champignon op het dak van oma`s huisje is zo`n fraai moment voor zowel het beoordelen van het beeld als het geluid. Voor het geluid was het wachten op de blikseminslag, die behoorlijk indrukwekkend werd weergegeven. De subwoofer deed goed zijn best en genereerde een mooie diepe dreun. Geen 20 Hz, maar wel dusdanig dat je het gevoel hebt dat er een subwoofer staat te werken. En het scherm toonde prachtige details van de twee ratten die door de bliksem getroffen werden. Door de bliksem geveld staan hun haren recht overeind, en met gemak zie ik de vele details. Steeds meer bewondering krijg ik voor de makers van dit soort animatiefilms. En deze set van Sony laat alle details perfect zien.Vervolgens is het hele setje verhuisd naar mijn werkkamer. Gelukkig valt het wel mee met sjouwen met deze apparatuur. Dat is wel eens anders wanneer er luidsprekers van 50 kilo de kamer worden ingedragen. Deze speakers wegen 80 gram per stuk, dus mijn rug heeft er niet onder geleden. Eenmaal in de werkkamer opgesteld is de set aangesloten op mijn 24" breedbeeldmonitor middels een HDMI kabel. Vervolgens is de Playstation 3 met een digitale optische geluidskabel aangesloten op de set. Voor het beeld is de Playstation 3 ook met een HDMI kabel op de monitor aangesloten. De luidsprekers zijn op de vereiste plaatsen opgesteld, waarna de meetmicrofoon is aangesloten en de set in no-time weer was ingeregeld.

De Playstation 3 werd gestart en mijn favoriete spel Motorstorm heb ik met veel plezier gespeeld. Motorstorm is een ruig racespel waarbij je in een dorre woestijn heerlijk kunt scheuren, en vooral prachtig crashen. De muziek in het spel is behoorlijk stevig, maar de Sony set heeft daar weinig moeite mee. Het is een prima set om het geluid van de spelcomputer weer te geven. En naarmate ik er langer gebruik van maak krijg ik het inzicht dat dit een perfect setje is voor in mijn werkkamer. Kleine luidsprekers die voldoende kwaliteit hebben om het geluid van de spelcomputer of mijn PC weer te geven, zonder meteen de hele kamer vol te hebben met grote luidsprekers. En ook de bedieningseenheid is mooi compact en ziet er gewoon goed uit.


EDITORS' CHOICE