REVIEWArray

Conclusie

Max Delissen | 14 november 2011 | Fotografie Max Delissen | Array

Vanwege de vakantie mocht ik deze set ruim vijf weken houden, en toen het tijd werd om hem terug te brengen merkte ik dat ik daar behoorlijk chagrijnig van was. Array is een merk om verliefd op te worden. Door een combinatie van zeer vergevorderde engineering en een grote liefde voor muziek zijn de mannen van Array er in geslaagd om apparatuur te ontwikkelen die de concurrentie met elk wereldmerk aankan, ongeacht de prijsklasse.

Ik zei eerder al dat degene die er in slaagt de muzikaliteitscode te kraken de beste versterker kan bouwen. Welnu, ik ben op een haar na geneigd om te zeggen dat Array daar heel dicht bij in de buurt komt. Gelukkig is er altijd nog de persoonlijke smaak, en laten we eerlijkheidshalve ook niet vergeten dat al dit fraais een prijs heeft die niet voor ieders beurs toegankelijk is. De S-10 eindversterker kost 4675 euro (300 euro meer voor een verchroomd front), en ondanks dat ik dat voor de geleverde kwaliteit een koopje vindt is het voor de meeste stervelingen gewoon een heleboel geld.

Op het moment dat deze recensie verschijnt is Array alleen exclusief bij de fabrikant verkrijgbaar. Dat is gunstig voor de prijs, en prettig vanwege de directe feedback van de eindgebruikers. Toch zou het me niet verbazen als dit schitterende merk binnenkort op een aantal plaatsen in Nederland in de winkel staat. En dat verdienen ze.

De S-10 hoeft, binnen het assortiment van Array, alleen de M-10 monoblokken boven zich te dulden, en het wachten is op de A-10 voorversterker die ongetwijfeld de huidige A-3 ver gaat overtreffen. Array verwacht dat de A-10 eind 2011 of begin 2012 helemaal klaar is voor productie en verkoop. De componenten in deze serie zijn ruim eens zo duur als de eerdere modellen, maar ze klinken zo veel beter dat het prijsverschil niet ter discussie staat. Ik kan het volgende cliché simpelweg niet achterwege laten: wie in deze prijsklasse op zoek is naar iets nieuws doet zichzelf tekort als Array niet op de shortlist komt te staan. Gaat dat horen, en ben voorbereid op een heftige maar aangename verrassing. Zeer dik aanbevolen.


EDITORS' CHOICE