REVIEW

Apple In-Ear

Als je dan uiteindelijk besluit om de standaard oortelefoon een ‘upgrade’ te geven, neem dan niet de Apple In-Ear. Dit zijn in feite de standaard oordopjes, maar dan samengeperst in je oor. Als ze blijven zitten althans, de rubber opzetstukjes zijn zo rond dat ze zichzelf als een ingedrukte bal naar buiten duwen. Het geluid heeft een smalbandig karakter en is wat flets. Met daarnaast ook nog de pittige prijs (€39) in relatie tot het gegevene, zou ik ze zeker laten liggen. Het enige pluspunt is het prachtige design.
www.apple.com


Griffin Technologies

De TuneBuds (€29) van Griffin zijn voor mij de grote verassing van deze test. Het is een in-ear met een hele kleine baspoort. Het lijkt net alsof er een speldenprikje aan de buitenkant is gemaakt en als je het afsluit met je vingers, hoor je het geluid gelijk dunner worden. Op zichzelf is de klank wat doffig, vooral toen ik toch stiekem met een wat betere hoofdtelefoonversterker luisterde, maar juist in combinatie met de iPod komt dit goedkope setje enorm tot zijn recht. Als u luistert naar audioboeken of podcasts, dan is dit de perfecte in-ear.

Klassiek klinkt redelijk en popmuziek klinkt nooit te scherp. Het hoog dat aanwezig is, is transparant. Het laag is recht en heel strak. Als je graag hard luistert, dan is dit zeker de minst vermoeiende en minst schadelijke in-ear. Kijkend naar de prijs en de meegeleverde softcase, zou je dit de beste koop van alle hier geteste oortelefoons kunnen noemen.
www.griffintechnology.com


Etymotic Research

Etymotic Research is in 1984 als eerste op de markt gekomen met een in-ear oortelefoon, de ER1. Ontworpen door grondlegger Mead Killon, die nog steeds aan het hoofd van het bedrijf staat. Etymotic heeft op dit moment 4 types waarvan ik er 2 heb uitgeprobeerd, de ER4P en de ER6i. Beiden verschillen niet alleen aanzienlijk in prijs, maar ook in uitvoering en klankbenadering.

De ER4P (€249) is reeds een oud ontwerp en nog steeds het topmodel van Etymotic. De klankbenadering is om volledig aan te sluiten bij de gehoorcurve. Er zit voor popmuziek te weinig bas in en een te scherp midgebied rond 3000Hz. De stereospreiding is prachtig en het geluid is erg transparant. Klassieke muziek en spraak zijn een verademing op de in-ears. De kabel is stevig, maar flexibel.

De oordopjes zijn te lang en steken echt uit je oor. Ze zitten daardoor ook niet heel erg lekker. De ER6i (€139)moet wat populairder overkomen, er is tevens een witte versie bijpassend bij de standaard witte iPod. Dit goedkopere type zat een stuk lekkerder in de oren, had meer bas, was niet zo schel, maar had wel dezelfde stereospreiding. Ondanks de iets mindere afwerking (kabel is erg dun en overgang op de oordopjes zijn kwetsbaar), krijg je voor minder geld, beter geluid en kleinere dopjes die lekker zitten.
www.etymotic.com


EDITORS' CHOICE