REVIEWMeridian

Detonatie

Rob van Ginneken | 31 augustus 2011 | Meridian

Vergelijk het met motorische detonatieregeling, die ervoor zorgt dat een motor net niet pingelt en dus het optimale rendement uit elke cc brandstof haalt. Dat helpt in de Evoque mee om bij het echte surround geluid van een muziek- of film DVD een goed geluidsbeeld te schetsen. Zelf heb je er niet gek veel aan meestal, je moet op de weg letten immers, maar voor de passagiers is het genieten.


Foto: Inge Veerkamp

Saillant detail: het systeem kan om die reden multitasken. Naast de beeldschermen, afstandsbediening en headphones voor op de achterbank kan het infotainment beeldscherm in het dashboard je namelijk vanaf links gezien het navigatiescherm tonen, terwijl de passagier naast je vanaf rechts een film bekijkt. Wat je ziet, hangt af van de kijkhoek. U voelt: veiligheid voorop.

Het systeem

Wie de Meridian installatie bestelt, krijgt in feite een opwaardering van het standaard systeem. Het front end – de tuner en speler - blijft gelijk, maar vanaf daar neemt Meridian de macht over. Op hun geheel eigen wijze. Er wordt er dus geen full range geluidssignaal naar de speakers gestuurd dat in een passief scheidingsfilter in hoog, midden en laag uit elkaar wordt gepeuterd. Meridian pakt het aangeleverde digitale signaal op en houdt dat zo lang mogelijk digitaal. In de digitale geluidsprocessor wordt ook de scheiding van de verschillende frequentiegebieden geregeld en vervolgens in DACs voor elk kanaal afzonderlijk omgezet en daarna versterkt. Dat alles gebeurt met een dermate hoog rendement dat er normaal gesproken veel zwaarder versterkers en grotere luidpreker units voor nodig zouden zijn. Waardoor het 380 Watt 12-kanaals (twee ervan voor de woofer) `stereo` systeem al behoorlijk wat macht en controle in huis heeft en het door ons beluisterde grote systeem zéker. De 15 kanalen sturen 17 speakers aan. Ze hangen misschien aan een iets langere kabel dan in een actieve Meridian woonkamer luidspreker, maar in essentie is de aanpak identiek. Het digitale domein regeert!


Foto: Inge Veerkamp

Vanzelfsprekend zijn de luidsprekerunits zelf uniek. Botsveiligheid, gewicht en inbouwruimte stellen in een auto nu eenmaal heel andere eisen aan de techniek dan in een luidsprekerbox thuis. Ze worden onder Meridian regie geproduceerd door de gangbare leverancier van Range Rover. Er worden aluminium dome tweeters gebruikt. Alle drivers hebben lichte en toch sterke neodymium magneten. In het Meridian surround systeem heb je in de voordeuren een drieweg systeem – hoog, midden, laag – en in de achterdeur een tweeweg systeem met hoog en midden. Onder de stoel dus de (20 centimeter) woofer en midden voorin en links en rechts achterin een coaxiale combinatie van midden en hoog. Met de tweeter in het hart van de speaker.


Foto: Range Rover

De Evoque is er vanaf 43 mille. Met het sound system – stereo – komt daar voor een pakket met allerlei andere snufjes in en op de auto vier mille bij. Wil je het geteste highline Meridian audiosysteem kiezen, dan zal je een van de topversies Evoque moeten bestellen (het stereo sound system is dan al aan boord) en 1.790 euro extra voor een upgrade moeten aftikken.


EDITORS' CHOICE