REVIEWMeridian

Meridian en Range Rover Evoque

Rob van Ginneken | 31 augustus 2011 | Meridian

Carfi zorgt in de autowereld al de nodige jaren voor toegevoegde waarde. Van Volkswagen tot Bugatti en Volvo tot Aston Martin, allemaal vertrouwen ze op een ‘grote naam’ uit de HiFi wereld wanneer het écht goed moet worden. Bij de nieuwste samenwerking spitst de liefhebber letterlijk en figuurlijk de oren. In de compleet nieuwe Range Rover Evoque tekent niemand minder dan Meridian voor de luisterpret. English style!

De liefhebbers kennen Meridian als een audiospecialist die de volledige controle behoudt. Als het éven kan bijna letterlijk tot aan de oren van de luisteraar. Niet voor niets voeren ze actieve speakers hoog in hun vaandel. Dat maakt het immers mogelijk om hun filosofie van `zo lang mogelijk digitaal` tot in het extreme door te voeren.


Foto: Range Rover

In hun high-end installaties wordt elke speaker in de luidsprekerkast afzonderlijk aangestuurd. In de behuizing zorgen DAC`s en geluidsprocessoren nog voor optimale beheersing van elk afzonderlijk kanaal. En subtiele aanpassingen die inspelen op de eigenschappen van de luisterruimte. Bovendien besteedt Meridian veel aandacht aan de zogenaamde psycho akoestiek. Het maakt immers veel uit wat er rondom je gebeurt en hoe hard de muziek is die we beluisteren. Dat verandert de invloed van de luisterruimte en heeft ook gevolgen `tussen de oren`. Om het geluidsbeeld bij een vrij zacht spelende installatie weer in evenwicht te brengen zal de Meridian processor het laag merkbaar meer ‘present’ maken.

Slippers en walnotenhout

Het is boeiend om te zien hoe die kennis naar de auto wordt vertaald. Mogen we even voorstellen: de Range Rover Evoque. Ietwat oneerbiedig zou je het de nieuwe baby Range Rover kunnen noemen. Het is een redelijk handzame auto – niet veel langer dan een Golf – maar hij heeft voor een Range Rover beslist een opmerkelijke uitstraling. Sportief zelfs. En laten we eerlijk zijn: normaal gesproken krijg je bij dit roemruchte automerk eerder spontaan visioenen van pijp rokende heren die met slippers aan de voeten in een grote clubfauteuil zitten. English style. Al dan niet met een forse hond aan hun voeten en een jachtgeweer tegen de muur geparkeerd. Een tafereel waar de audiofiel dan wellicht ook nog een stel grote walnotenhouten Canterbury speakers bij in de hoeken ziet staan. Gekoppeld aan een buizenversterker en – vanzelfsprekend – een draaitafel.


Foto: Inge Veerkamp

Houd die gedachte even vast, want we schakelen nu over naar de wereld van de Evoque en Meridian. De nieuwe Range Rover is duidelijk van een ándere wereld. Dynamiek en design spatten je bij de eerste kennismaking bijna tegemoet. Uiteraard schrikt ook deze nazaat van de oer Land Rover niet terug van een adembenemend steile klim in onverhard terrein. Of het doorwaden van pakweg een halve meter water. Maar tegelijkertijd mag je hem inschalen als directe concurrent van met name Duitse sportieve SUV modellen. Zakenauto’s dus.

Interieur als uitdaging

Hoe laat je muziek in de kleine en aardig volgestouwde interieurruimte van zo’n auto toch goed klinken? En liefst op alle zitplekken? Het zal duidelijk zijn dat juist Meridian daar zijn eigen ideeën overheeft. Bovendien is de Evoque een minder grote uitdaging dan de McLaren sportwagen die ze eerder al onder handen namen. Laten we eerst maar eens `blanco` beluisteren wat het resultaat is. Zonder allerlei technisch voorinformatie dus. Wel vast belangrijk om te weten: als eerste niveau is er een elf speaker stereosysteem beschikbaar, maar we luisteren in de eerste auto in ons land naar de overtreffende trap: een surround systeem met 17 luidsprekers.


Foto: Inge Veerkamp / Rob van Ginneken

We beginnen met wat alledaagse uitdagingen. Een serietje thuis goed bekende cd’s met heel verschillende luisterpret. Bij live opnamen van Venice – gemaakt in een kerkje in Amsterdam – wordt al meteen duidelijk dat er qua geluid heel veel overeind blijft van wat we thuis uit onze Symphonic Line gewend zijn. Stemmen en instrumenten klinken prima, maar bij menukeuze voor klassiek stereo noteren we weinig diepte en `plaatsing` in het geluidsbeeld. Het is natuurlijk ook een tikje eigenwijs om zogezegd bij de Italiaans ijsspecialist een waterijsje te bestellen. Meridian ademt nu eenmaal sound processing. En stereo is in de basisinstelling inderdaad stereo: links en rechts. Zonder enige vorm van bewerking.






EDITORS' CHOICE