REVIEW

Mordaunt Short Genie luidsprekerset

Patrick Hendriks | 09 juni 2005 |

Om het geheel te completeren werd bij de surround set een Mordaunt Short Genie luidsprekerset geleverd. Vier strijkijzers, een ellips en een kubus verschenen in mijn interieur. De foto`s verklaren de hiervoor staande vreemde zin. De strijkijzers zijn de kleine front- en surroundluidsprekers, de ellips is de center luidspreker en uiteraard is de kubus de subwoofer. Mooi afgewerkte apparaten, en ik moet zeggen dat de center luidspreker op de televisie best fraai stond. Ik heb wel eens vreemdere pukkels boven op mijn televisie gehad. Alle units zijn magnetisch afgeschermd en kunnen dus zonder problemen dicht bij beeldschermen geplaatst worden.

Marantz SR5500 surround receiver, DV6500 multiplay

De subwoofer wordt geleverd met een geluidsmeter en een CD om hem af te stellen. De subwoofer is namelijk voorzien van een zogenaamd instelbaar "notch filter". Een notch filter is een filter dat een smalle frequentieband kan wegfilteren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om 50 Hz brom weg te filteren. Voor de subwoofer wordt het gebruikt om de beste lage tonen weer te geven door te zorgen voor gelijkmatige prestaties bij de lage frequenties en door mogelijke resonantie in de luisteromgeving te effenen, aldus de fabrikant. Het resultaat van het instellen van het notch filter was dat het laag erg strak was en zeker niet boemig. De subwoofer is voorzien van een 25 cm woofer en een 200 W versterker. Het frequentiebereik loopt van 38-200 Hz en dat betekent dat het laagste octaaf niet wordt weergegeven. De subwoofer heeft een instelbaar volume en een instelknop voor de maximaal weer te geven frequentie. De set is niet bedoeld voor ontzettend grote huiskamers, maar in huiskamers van normale Nederlandse afmetingen (25 tot 40 m2) komen de Genie`s goed tot hun recht. Voor de luidsprekers zijn ook standaards te koop, waarmee de luidsprekers op oorhoogte kunnen worden geplaatst. In veel gevallen zal dat noodzakelijk zijn. Ze kunnen echter ook aan de muur gemonteerd worden. Zonder standaards was het een beetje lastig om de luidsprekers goed te plaatsen.

Mordaunt Short Genie


Kijken

Voor het beoordelen van de beeldkwaliteit van de DV6500 speler is deze aangesloten op mijn Metz Artos 82 Pro kleurentelevisie. De verbinding tussen beide apparaten verliep via een component kabel. Er is zowel gebruik gemaakt van progressive scan als interlaced beeld. In de progressive modus was, net als bij andere spelers die ik gerecenseerd heb, het beeld wat minder stabiel dan in de interlaced modus, maar dat ligt aan de televisie en niet aan de speler. Volgens mij is in progressive scan modus de beeldverversing 50Hz en niet 100Hz, waardoor het beeld veel meer trilt en onrustiger oogt.

Marantz SR5500 (c) Xingo

De afgelopen weken zijn er heel wat DVD`s in de speler beland. De beeldkwaliteit van de speler is uitstekend. Een mooi helder kleurrijk beeld, zoals de meeste goede DVD-spelers dat tegenwoordig hebben. Huidtinten worden natuurlijk weergegeven, maar ook heldere harde kleuren worden goed afgebeeld. Met een SCART kabel was de beeldkwaliteit eveneens dik in orde, hoewel via de component aansluiting het beeld net iets beter oogde. Helaas ontbreekt bij deze speler de optie om het beeld in het originele formaat weer te geven, en dus moest bij 4:3 materiaal de televisie in een andere stand worden omgeschakeld.


Luisteren


Voor het beoordelen van de Marantz apparatuur is de complete set naar mijn akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte verplaatst. De set is daar aangesloten op mijn Kef Reference model 3 luidsprekers. Bij het luisteren naar de set kan gekozen worden voor de analoge uitgangen van de DVD-speler of de DA-converters in de receiver. Door te schakelen tussen beide opties kon ik goed beoordelen hoe verschillend de DA-omzetting plaatsvindt. "Come Away With Me" van Norah Jones verdween in de lade. Het viel meteen op dat de analoge uitgangen van de speler een iets rustiger, minder hard geluidsbeeld neerzetten dan via de digitale ingang op de receiver. De analoge aansluiting klonk wat warmer. Ook bij andere CD`s viel dat meteen op. Conclusie is daarom dat de DVD-speler betere DA-converters aan boord heeft dan de receiver. Analoog aansluiten! Dat maakt de set ook weer wat goedkoper, want die digitale interlink kan in de winkel blijven liggen. De DV6500 speler geeft gelukkig ook het dolby digital of DTS signaal via de analoge uitgangen weer, en er hoeft bij film of meerkanaals muziek op DVD geen gebruik te worden gemaakt van de digitale verbinding. Wel moet je zes analoge interlinks aanschaffen, maar dat was toch al noodzakelijk bij deze speler wanneer je wilt genieten van SACD of DVD-A. Het verdere luisteren heeft plaatsgevonden via de analoge verbindingen. En in die modus klonk de combinatie erg goed. Een rustig en evenwichtig geluid waarbij genieten voor veel mensen van ruim voldoende kwaliteit is. Het geluid van de combinatie klinkt naar mijn oordeel, ook via de analoge uitgang van de speler, helder en neigt iets naar scherp. Maar dat kan met de klankregeling natuurlijk nog wat worden bijgesteld.

Marantz SR5500 surround receiver, DV6500 multiplayMarantz SR5500 surround receiver, DV6500 multiplay

Benieuwd was ik naar het geluid van SACD en DVD-A. Speciaal voor het DVD-A gebeuren heb ik de surround versie "Tubular Bells 2003" van Mike Oldfield aangeschaft. Die schijf is in de woonkamer beluisterd met de Mordaunt Short Genie luidsprekers. In de luisterruimte is vooral geluisterd naar stereo SACD. Eerst de DVD-A. Hoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb was de klankkwaliteit in algemene zin goed. De Genies geven een mooi en helder geluid en de subwoofer helpt de kleine luidsprekers om het geheel wat meer body te geven. Het surround effect was duidelijk aanwezig en mij viel op dat er door Mike vooral gespeeld werd met de effecten om geluid van de ene naar de andere kant te laten lopen. "Spielerei" dus. Voor het SACD gebeuren is in eerste instantie de DV6500 op mijn Quad set aangesloten.

Marantz SR5500 (c) Xingo

Een sampler met de titel New Sound Experience verdween in de lade. Op die schijf staat ook een nummer van Norah Jones, "Don`t know why", dat ik ook op CD heb. De SACD verdween in de Marantz, en de originele CD van Norah Jones schoof ik in de Quad CD-speler. Nou is de Quad natuurlijk wel een speler van een andere orde, maar helaas wist SACD mij hier niet te overtuigen. Het geluid klonk op de Quad CD-speler zelfs een fractie mooier dan via de SACD. Iets warmer, meer detail. Van een New Sound Experience was geen sprake. Omdat de SACD hybride is, heb ik de schijfjes omgewisseld. Dus op beide spelers werd de CD laag afgespeeld. Duidelijk was dat de Marantz speler de SACD-laag mooier laat klinken dan CD-laag. Kwam de SACD-laag zeer dicht bij het geluid van de Quad CD-speler, bij de CD-laag hoorde je wel wat verschil, al was het niet schokkend. Het leek alsof het geluid van de Marantz speler iets vervormde in het hoog en wat scherper klonk. Volgens de importeur komt dat doordat de Marantz speler geen dedicated powersupply voor audio met zich meedraagt. Hoe dan ook, de speler klonk op zich zeer goed, zowel met CD`s als met SACD`s. Let wel, de set is in een ruimte beluisterd waar de akoestiek is afgestemd op het beluisteren van stereoweergave. Je hoort direct verschillen in apparatuur en opnames, en ik moet zeggen dat de Marantz combinatie gewoon erg goed klonk.


EDITORS' CHOICE