REVIEWArcam

Marantz en Arcam

Marantz IS 201

De IS 201 zit in een relatief grote doos. De fraai vormgegeven dock bestaat feitelijk uit twee delen: het daadwerkelijke docking-station, en een input/output module die via een kabel van ongeveer 1 meter met de dock is verbonden. Deze aansluitmodule kan dus achter de geluidsinstallatie worden gelegd, netjes uit het zicht. Het biedt een rustige aanblik als er maar één kabel zichtbaar is. De dock kan ook aan de muur worden bevestigd. Daarvoor moet eerst de iPod adapter worden verwijderd, en vervolgens een kwart-rond kapje. Onder dat kapje gaat een tweede iPod connector schuil die wordt gebruikt als de dock rechtop tegen de muur wordt geschroefd (met de meegeleverde schroeven!). Het kapje kan uiteraard worden teruggeplaatst als de dock aan de muur zit.

Over aansluitmogelijkheden heeft de Marantz-koper geen klagen. Als belangrijkste extra heeft deze dock een “flasher” aansluiting voor gebruik als IR-repeater (daar is nog geen mooi Nederlands woord voor). Hiermee kan de dock als externe “ontvanger” dienen voor de afstandsbediening van uw geluidsinstallatie, als die in een (dichte) kast is geplaatst. De meegeleverde afstandsbediening is klein en redelijk eenvoudig. De dock zelf heeft aan de onderzijde een keuzeschakelaar voor bediening met de eigen afstandsbediening, of via een extern apparaat dat daarvoor is uitgerust (met de meegeleverde kabel). Ook krijg je van Marantz een audiokabel en een S-Video kabel bij de dock.

Arcam rDock

De rDock van Arcam is gebouwd met geluidskwaliteit in gedachten. De constructie van de interne versterkers is uiterst doordacht, en de gebruikte componenten zijn van zeer hoge kwaliteit. Verder is de rDock is de enige dock waar een knop op zit om de lichtnetvoeding uit te schakelen. De iPod werkt dan op de eigen accu, en dat klinkt volgens Arcam beter. Bovendien is het beter voor de accu als er niet voortdurend bijgeladen wordt. Dat laatste is tot op zekere hoogte inderdaad het geval, en alleen al daarom is dit een fijne feature.

De behuizing is van metaal, en voelt zeer stevig aan. De rDock is als stand-alone dock te gebruiken, maar als hij via een meegeleverde kabel wordt aangesloten op apparatuur uit de Arcam Solo reeks wordt de functionaliteit een stuk groter, omdat informatie over artiesten en songs dan ook in het display van de Solo te zien is. Uiteraard is gebruik  van een groot beeldscherm via S-Video nog beter, maar toch... De bediening loopt in dat geval trouwens ook via de afstandsbediening van de Solo. Als de rDock als stand-alone wordt gebruikt moet alles met de hand bediend worden. Bij het testexemplaar werden geen adapters meegeleverd voor verschillende maten iPods. Je iPod staat dus alleen vast op de connector. Bedien met beleid, dus...

EDITORS' CHOICE