REVIEWB&W

Overtuigende kwaliteit

Robert van de Wardt | 17 februari 2005 | B&W

En beter wordt het. Met de dag merk je dat de rust en controle toeneemt. Of dit nu het zetten van de koperstructuur is, of dat mijn gehoor zich moet zetten naar een nieuw geluidsbeeld, ik weet het niet. Ik constateer alleen maar dat de Zillion zijn werk steeds beter doet. Hij gaat op delicate wijze met de muziek om. Losjes aan de teugels, maar strak in het gareel waar het moet.

SEEC Zillion luidsprekerkabels (c) Xingo (c) Xingo

De Zillion kenmerkt zich door een zeer neutrale klankbalans. Het geluidsbeeld ligt niet overdreven naar voren of naar achter, maar hangt netjes tussen en rondom de speakers. Er wordt een mooie stage neergezet die diep en breed door loopt en de muziek komt lekker los van de speakers. Complexe muziekstukken op Dream Theater’s "Train of Thought" worden uiteengerafeld waarbij elk instrument goed te volgen is en de coherentie blijft in het beeld aanwezig. De bas is strak, snel, gearticuleerd en gaat diep door waarbij de beperkingen in de lagere regionen van het geluidsspectrum van mijn speakers worden blootgelegd.

SEEC Zillion luidsprekerkabels (c) Xingo (c) Xingo

Met een kabel die het laag wat geprononceerd doorgeeft lijkt het alsof je meer bas hebt, maar verlies je detail. De Zillion heeft dat absoluut niet. Dennis Chambers drumt zijn partijen strak en komt ook strak en gedetailleerd over in de huiskamer, met de punch en dynamiek die deze meesterdrummer kenmerkt. De opname van Patricia Barber’s Café Blue wordt zonder enige vorm van scherpte weergegeven. Op realistisch volume kunnen de ’S’-klanken van deze dame wel eens een venijnig randje krijgen, maar hier valt geen spoor van een gespleten tong te bekennen. Ook met ander stemmenmateriaal valt het op dat die met gemak worden weergegeven: helder en schoon, zonder sluier en zonder gekartelde randjes. Het lijkt wel alsof het vloeiende midden en hoog van de Logans, waarop ik indertijd op slag verliefd raakte, weer helemaal terug is.


Conclusie


Wat kan je nog meer over een kabel zeggen? De hoogste waardering ligt ‘m in het feit dat je hem niet hoort. In ieder geval niets toevoegt of weglaat in de audio-keten. En de Zillion excelleert hierin. Neutraliteit is het predikaat dat op deze kabel geplakt kan worden. SEEC laat zien dat zij met klassieke materialen, gecombineerd met jarenlange ervaring en onderzoek, technische onderbouwing en een eigenzinnige kijk op de materie een no-nonsense high-end product kan maken. En met een voor high-end begrippen alleszins verantwoorde prijs. Vergist u niet, ik speel zonder problemen door met mijn vertrouwde speakerkabels. Maar wanneer ik opnieuw mijn kabel upgrade zou doen met de wetenschap die ik nu heb, dan stond de Zillion zonder twijfel op de shortlist om auditie te komen doen.

Graag had ik mijn audio-systeem compleet voorzien met bekabeling van SEEC, inclusief netfilters. De synergie tussen meer componenten uit dezelfde stal en ontworpen met dezelfde filosofie brengt het geheel vaak op een nog hoger plan. Er is toch besloten om de recensie tot de speakerkabel te beperken om alleen dat component op zijn waarde te schatten. Ik kon gelukkig toch nog een weekje proeven van de nieuwe Stage One interlink. Zoals gezegd, die kabel viel weliswaar buiten de inzet van de test, maar ik was diep onder de indruk van de kwaliteit. Met 299 euro voor een stereometer en afgemonteerd met Eichmann bullet pluggen zet deze kabel een ongekende prijs/prestatieverhouding neer. Iets wat ik u toch niet wilde onthouden.

Prijs:
Zillion speakerkabel, 2x3 meter 1140 euro

Fabrikant en distributie:
SEEC International Audio Systems
Telefoon : 0492-663462
E-mail : seec@iae.nl
Web : www.seecaudio.com

Gebruikte Hardware: 

  • Marantz CD-80 CD-loopwerk
  • TacT RCS2.0 DAC
  • Mark Levinson 383 geïntegreerde versterker
  • Martin Logan Aerius i luidsprekers.
  • Siltech HF-9 G3 digitale-interlink
  • Siltech FTM-4 G3 Gold interlinks
  • Siltech FT-12 G3 speakerkabel

MERK

EDITORS' CHOICE