Luisteren

Joop van Nugteren | 09 december 2004 | Backes & Müller

De akoestiek van mijn kamer is lang niet optimaal door een schuin oplopend plafond dat op twee meter hoog begint en doorloopt tot ongeveer 5 meter. Dat geeft meestal een vertekend geluidsbeeld. Om de stemmen een beetje in het midden te krijgen moet bijna altijd de balansknop worden gehanteerd . Telkens als ik mijn set, of een deel daarvan, verplaats naar de home cinema ruimte ben ik mij daarvan bewust. De home cinema is een rechthoekige ruimte met evenwijdig lopende wanden. De bespeelde instrumenten zijn daar individueel beter te horen en de stemmen lijken vaster op hun plaats te staan. Alleen al om die reden zijn twee verschillende ruimtes gebruikt om de Sigma’s uit te proberen.

Backes & Müller Sigma SL-15j (c) Xingo (c) Xingo (

De Sigma’s onderscheiden zich meteen door een zeer gedetailleerd midden hoog en een super strak laag. Heel verrassend zijn de stemmen, die rotsvast op hun plaats staan, het geluidsbeeld is groot. Groter zelfs dan die van mijn eigen referentieset. De ruimte van de opname wordt loepzuiver weergegeven en ik laat me iedere keer weer verrassen door de helderheid en het oplossend vermogen. De dijk van een stem van Mercedes Sosa op haar CD "30 Anos" klonk werkelijk geweldig. Heel duidelijk te horen is dat het een opname betreft die gemaakt is in verschillende ruimtes. Wanneer er iets niet helemaal in orde is met de opname, of dat hij in meerdere ruimtes gemaakt is, steekt de Sigma dat niet onder stoelen of banken. Ook heel verwarmend en emotie opwekkend is het koor van het nummer "The tide is turning" van de Roger Waters CD "Flickering Flame". Geweldig, wat een mooi en met zorg opgenomen stuk muziek. Daarbij vergat ik even dat deze golf van warmte en emotie gewoon maar uit een stel speakers komt. Vervolgens liet ik mij verassen door een CD van Julio Iglesias en daarna van Kari Bremnes van haar Engelstalige opname "Norwegian mood". Iedere keer weer viel mij op hoe geweldig gedetailleerd deze speakers zijn.

Backes & Müller Sigma SL-15j (c) Xingo (c) Xingo (Ten opzichte van de B&W 802N mis ik bij zware baspartijen, (zware orgel partijen) net dat laatste stukje fundamenteel laag. Al is het geen eerlijk vergelijk, Nautilus in combinatie met de Mark Levinson 335; toch doen de Sigma’s niet veel onder voor de eigen set.
Let wel, de Sigma’s zijn een slordige 18.000 euro goedkoper! Hier gaat de formule weer op, voor een kleine verbetering betaal je een veelvoud aan euro’s.

Na een kleine ingreep zijn de Sigma’s verhuisd naar mijn home studiootje van 9 x 3,70 en 2 meter hoog. Daar werden de Sigma’s aangesloten op de Arcam / Harman Kardon.
Geluisterd werd naar de Roger Waters DVD, "The Wall Live in Berlin". Een mega-show met top artiesten als Cyndi Lauper, Bryan Adams, Van Morrissen en vele anderen. Op deze DVD is, van huis uit, de geluidmix is zo ingesteld dat de sound meer uit de centerspeaker en frontspeakers komt, het publiek is meer hoorbaar vanuit de rear speakers.

Bij het laatste nummer, "The tide is turning", kreeg ik kippenvel, nog nooit heb ik dit nummer zo mooi en realistisch in mijn studiootje gehoord.


Duidelijk is ook te horen hoe belangrijk de akoestiek is in een ruimte die symmetrisch is en een redelijk goede demping heeft. De speakers passen zich keurig aan en klonken alsof deze daar al jaren stonden. Ook hier een mooi open midden, een strak laag en wederom een gedetailleerd open hoog, waar de normaal aanwezige Linn speakers duidelijk achterblijven.

In tegenstelling tot de meeste andere Duitse speakerontwerpen, die ik vaak nogal overdreven in het laag vind klinken, onderscheiden deze speakers zich en krikken het imago behoorlijk op.


Conclusie


Indien je op zoek bent naar een speaker met High-End allure, is de Sigma SL 15 voor rond de 2600 euro per stuk zeker het overwegen waard. Het geluid is qua detail, spreiding en mooi strak gecontroleerd laag zeer de moeite waard. Een aanrader om zelf kennis te gaan maken met dit bescheiden ogende ontwerp. Ben je in bezit van een CD of DVD speler met variabele uitgang dan is dat voldoende om je favoriete muziek ten gehore te brengen. In iedere speakerkast zit immers een versterker van hoog niveau ingebouwd. Een goede interlink is voldoende. Ook een groot voordeel is dat je dan geen dure speakerkabels nodig hebt.


Prijs:

Backes & Müller SL-15: 2899 euro per stuk

Distributeur:
Bissiness
Borgercompagnie 194
9631 TM Borgercompagnie
Tel: 06 52 421324
Fax: 0598 634981
E-mail info@bissiness.nl
Web www.bissiness.nl

Gebruikte Hardware: 

 • Home Cinema
 • BenQ 650 projector
 • Beamax Scherm
 • Harman Kardon DVD 25 speler
 • Arcam AVR200 receiver
 • Infinity en Linn speakers
 • Rel Q200E sub woofer
 • Bekabeling Sharkwire (koper)

Luister ruimte

 • Mark Levinson 335/380S/390S combinatie
 • B&W 802 N luidsprekers
 • Interlinks puur zilver van Sharkwire


EDITORS' CHOICE