TIP

De laatste stappen


Guido de Kanter | 20 december 2011

Dan vraagt EAC nog hoe je je tracks wilt noemen. Kies hier wat je nodig hebt. Aangezien ik uitsluitend luister met iTunes, kies ik een heel simpel naamschema. Want ik weet dat ik nummers later nog handmatig in iTunes van artiest en albumnaam moet voorzien. Aan informatie in de tracknaam over albumnaam en artiest, heb ik dan ook niets; sterker nog, die zou ik later, track voor track, ook weer moeten verwijderen. Dus kies ik altijd voor alleen volgnummer en tracknaam. Klik op `Volgende`.

.
Aan het einde van de wizard vraagt EAC je nog tot welke categorie gebruikers je jezelf rekent. Noem jezelf expert, en krijg toegang tot alle geavanceerde functies in EAC. Klik op `Voltooien`. En dan ben je er nog niet...
.
Er zit in EAC een aantal belangrijke instelmogelijkheden die door de wizard niet worden meegenomen. We gaan er even snel doorheen. Ga naar het Menu EAC > EAC Options. Er verschijnt een venster met tabjes. Klik op de tab `Extraction`. Belangrijk zijn hier de beide pull-downmenu`s onderaan. `Extraction and compression priority` zet je op `Idle`; `Error recovery quality` op High.
De rest van de instelmogelijkheden in `EAC options` is niet belangrijk.
.
.
Ga vervolgens naar Menu EAC > Drive options. Ga hier naar het tabje `Extraction method`. De meeste drives stel ik in zoals hier voorgedaan. Als je een brander hebt (cd- of dvd-brander, dat maakt niet uit), dan cachet je drive per definitie. Is je optische drive alleen een lezer, dan zou het er een kunnen zijn zonder caching, maar ook bij lezers is het meest waarschijnlijk dat het een exemplaar is dat cachet. De meeste recente lezers doen dat namelijk.
.
In mijn ervaring worden de Accurate Stream- en C2 error information-functies niet altijd betrouwbaar herkend. Als ze terecht zijn aangezet, leiden ze tot een snellere werking van EAC, maar met name C2 leidt bij zwaarbeschadigde cd`s tot veel slechtere resultaten. Accurate Stream en C2 kunnen veilig afgevinkt blijven, ook bij drives die die functies wel hebben. 
.
.
Dan ga je naar de tab `Offset/Speed`. Lees hier alles over in deze eerdere HiFi.nl tip. Tenslotte ga je naar de tab `Gap detection`. In het onderste pull-downmenu zet je hem op `Accurate`. De rest van de instelmogelijkheden in `Drive options` is niet belangrijk.
Zo. Nu heb je relatief snel alles wat belangrijk is in EAC ingesteld. In de volgende tip behandelen we hoe je compressie instelt in EAC, als je daaraan behoefte mocht hebben. Die tip vind je inmiddels hier

EDITORS' CHOICE