ARTIKEL

Mijn tijd komt nog wel

AudioPaul | 13 augustus 2003

"Mijn tijd komt nog wel..."

Tot twee jaar terug luisterde Henk via een Philips DAC/loopwerk en JVC reciever naar B&W Matrix 2 speakers. Hij wist natuurlijk wel dat het veel beter kon, maar met de gedachte: "mijn tijd komt nog wel" kon hij jaren via deze set van z`n muziek genieten. Toch was hij na twaalf jaar op de Matrix 2 uitgeluisterd, hij wilde wat meer detail en diepte, en begon de grote zoektocht naar de ultieme opvolger en daarbij een geschikte versterker en cd-speler.

AudioPaul -Een live-beleving bij Henk
En zo komen we dus bij de set, zoals Henk `m na het nodige vergelijkend warenonderzoek heeft samengesteld. De set is opgebouwd rondom een enorme geïntegreerde versterker van Audio Analogue, namelijk de 52 kilo zware Maestro. De Maestro is gebouwd als een tank, heeft een front van ca. 20 mm. dik, waarbij een aanzienlijk deel wordt ingenomen door een uit de kluiten gewassen volumeknop.

AudioPaul -Een live-beleving bij Henk

Binnen in de versterker valt de volledige mono-opbouw op met twee grote ringkerntrafo`s van 750 VA per stuk en een flinke voedingsreserve van 60.000 µF per kanaal. De Maestro heeft een continue vermogen van 2 x 150 Watt bij 8 Ohm, Deze waarden worden verdubbeld bij 4 Ohm en verviervoudigd bij 2 Ohm, hetgeen een goede indruk van de dynamische reserves en stabiliteit van deze versterker weergeeft. De Maestro stuurt via Harmonic Technology Pro 9 luidsprekerkabels een stel Thiel CS 2.3 speakers aan.

De Thiel CS 2.3 is een slanke verschijning van ruim 1 meter hoog met een schuin aflopende, ca. 7 cm. dikke, baffle. Die schuin aflopende en afgeronde baffle is kenmerkend voor de meeste Thiel speakers. Door de speakerunits op een schuin weglopende baffle te plaatsen wordt een tijdscorrectie toegepast, heel kort samengevat wordt dit door Thiel "Coherent Source" (CS) genoemd, en door de afronding van de baffle worden diffracties zoveel mogelijk vermeden. De CS 2.3 is een 3-weg systeem met voor het mid/hoog een faselineair coaxiaalchassis, waarin de metalconus middentoner en de metaldome tweeter in een unit, oftewel één akoestisch middelpunt, zijn samengevoegd. Het laag wordt verzorgd door een 20cm. metalconus woofer en een passieve radiator van ca. 23 cm. doorsnede die als gecontroleerde basreflexpoort fungeert. Het frequentiebereik van de Thiel CS 2.3. loopt van 35 Hz - 23 kHz, het rendement is 87 dB en een nominale impedantie van 4 Ohm. De speakers staan recht vooruit opgesteld op spikes en ongeveer twee meter uit elkaar, ca. 50 cm. van de achterwand en 1 meter van de zijwanden.

Als digitale bron gebruikt Henk een Northstar Model192 CD-Transport en Model 192 D/A Converter combinatie, deze is met een Audioquest Viper interlink aangesloten op de versterker. Het Northstar M192 CD-transport is een toplader, gebaseerd op het high-end Philips CD-Pro2 loopwerk. Dit metalen loopwerk wordt ontkoppeld van het chassis door middel van een zwaar uitgevoerde ophanging.

Het digitale signaal dat van cd wordt gelezen wordt geupsampled tot 96kHz-24 bit op AES/EBU of 192kHz-24bit op de I2S digitale output. De Northstar Model 192 (192 kHz-24 bit) D/A converter heeft een I2S-input. Gebruik van deze verbinding, via een simpel RJ45 kabeltje, maakt het mogelijk om, volgens de fabrikant, vrijwel zonder jitter het geupsampelde 192 kHz-24 bit signaal van het loopwerk rechtstreeks te transporteren naar de converter in de DAC. Uiteraard heeft Henk via I2S het loopwerk en de DAC aan elkaar gekoppeld.

Als tweede digitale bron gebruikt hij een Sony MDS-JA 333 ES MiniDisc Deck. Naar een tuner wordt ook geluisterd, hiervoor is een Audio Analogue Cherubini aangeschaft.

AudioPaul -Een live-beleving bij Henk

Via deze set luistert Henk gemiddeld drie uur per dag naar muziek en bij voorkeur `s morgens als hij alleen thuis is: "Even een potje koffie zetten, ondertussen warmt de versterker op, wat cd`s bij elkaar zoeken en dan kan het grote luisteren beginnen, heerlijk!!", aldus Henk. Hierbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor muziek van The Cure, Neil Young, Pink Floyd, Red Hot Chili Peppers en nog 2000 andere bands.

Als verbeterpunt voor z`n set wil Henk graag nog experimenteren met betere powercords aan z`n Northstar combi. Op zijn verzoek heb ik enkele hoogwaardige powercords meegenomen. Aan het eind van de luistersessie kom ik hier nog even op terug.

De luisterruimte

Henk en z`n gezin wonen pas sinds februari in dit huis en hij vertelt me dat er nog veel te doen is. Toch ziet de woonkamer er, terwijl ik om me heen kijk, al heel gezellig en behoorlijk modern ingericht uit.

De ca. 25 m2 grote woonkamer is ingericht met grijs designvinyl op de vloer (over de oorspronkelijke verlijmde parketvloer heen), veel roze-tinten o.a. in het vloerkleed, kussentjes en accessoires door de gehele woonkamer en een strak lederen bankstel. Volgens Henk zijn de roze accenten in het interieur een ideetje van z`n vrouw, van hem had het nóg moderner gemogen. Toch is er in deze woonkamer een mooi compromis voor Henk z`n hifihobby en de designsmaak van z`n vrouw gesloten, want de hifiset neemt een prominente plek in langs een lange wand in de woonkamer in en de speakers staan redelijk vrij van zij- en achterwand opgesteld. Tegenover de hifiset is in een hoekopstelling het lederen bankstel geplaatst, voor de bank staat een moderne salontafel op een dik vloerkleed, die op redelijk afstand van de speakers ligt.

Rekening houdend met de buren heeft Henk op de wand tegenover de set een speciale akoestische geluiddempende voorzetwand aangebracht van ca. 15 cm. dik. Henk heeft de wand opgebouwd met dubbele "akoesticon" panelen. Deze constructie heeft er tevens voor gezorgd dat de kamer minder hol klinkt en alleen dat al was volgens Henk de vrij forse investering dubbel en dwars waard. Omdat de luisterbank tegen deze geluiddempende achterwand is geplaatst kun je bovendien verwachten dat hinderlijke reflecties, die je normaliter bij een dergelijke opstelling kunt verwachten, minder zullen opvallen. Verder heeft Henk de grote glaswand van het woonkamerraam voorzien van dunne gordijnen, die tot op de grond hangen. Er is dus overduidelijk veel aandacht besteed aan het verwezenlijken van een goede akoestisch verantwoorde luisterruimte, maar wel zodanig dat er ook nog in geleefd kan worden. Henk is in ieder geval zeer tevreden over de luisterruimte.


EDITORS' CHOICE