REVIEWNaim Audio

Naim Voedingen, krachtvoer voor muziekliefhebbers

Iedereen die het audiomerk Naim al langer kent weet dat deze fabrikant uit Salisbury zeer veel aandacht besteedt aan de kwaliteit van de voeding in hun apparatuur. Ook de interne aarding speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke geluidskwaliteit.

Om de prestaties van hun apparatuur te vergroten levert Naim een aantal externe voedingen die in prijs variëren van 400 tot 7500 euro. Het nut hiervan wordt vaak bestreden, maar dan vooral door mensen die het resultaat niet zelf beoordeeld hebben. HiFi.nl vaardigde daarom twee auteurs af naar importeur Latham om de luisterproef op de som te nemen.

We worden in het Noord-Brabantse Alphen hartelijk ontvangen door Ed Verkerk, die al sinds jaar en dag het gezicht van Latham Audio is tijdens beurzen en Shows. Door zijn grote ervaring en vakkennis is Ed een gelouterd demonstrateur, en ook vandaag heeft hij meerdere combinaties klaarstaan, waarmee de verschillen goed te horen zouden moeten zijn. Hij legt eerst het een en ander uit over de verschillende soorten voedingen, want daar zitten wat verschillen tussen die bepalen in welke combinaties ze gebruikt kunnen worden.

Grofweg zijn ze onder te verdelen in 15-Volt en 24-Volt versies. De PS555 en de XPS leveren meerdere voltages: de XPS biedt naast 2x15-Volt spanning ook 22-Volt en 10-Volt, de PS555 voegt daar nog eens 12-Volt aan toe. De 15-Volt voedingen worden meestal gebruikt voor bronnen zoals de diverse cd-spelers en de Naim DAC, terwijl de 24-Volt voedingen vooral bij versterkers worden gebruikt.

Als bron dient steeds de CD5 XS (2525 euro), in combinatie met de Naim DAC (2750 euro). De weergever is de Ovator S-600 van Naim (8500 euro per paar), een bijzonder vormgegeven luidspreker die gebruik maakt van een zeer snelle en breedbandige BMR-unit, die alle frequenties tussen 380 en 35.000 Hertz voor zijn rekening neemt. Het voordeel hiervan is dat er een virtuele puntbron wordt gecreëerd, wat voor een zeer goede timing zorgt. Een eigenschap waar Naim sowieso al om bekend staat. De bekabeling is ook volledig van Naim, waarbij vooral de eenvoudige maar zeer goed klinkende NAC A5 luidsprekerkabel opvalt. Deze kost slechts 25 euro per meter. In combinatie met de eindversterkers van Naim is deze kabel overigens een verplichte keuze, maar hoe dat dan weer zit laten we nu maar even in het midden. Het is hoe dan ook een verdraaid goedkope keuze, en dat mag ook wel eens gezegd worden.

We starten de luistersessie met de Naim XS als (geïntegreerde) versterker, en met de luidsprekers op plankjes met wieltjes eronder. Om in de stemming te komen draait Ed het nummer Cool Cat van Antonio Forcione op het ‘eigen’ Naim label. Daarnaast wordt er geluisterd naar de track Larger Than Life van Holly Cole, en het indrukwekkende Requiem van Jean Gilles. De weergave is warm en enigszins gekleurd in het laag. De plaatsing is diffuus en ietwat rommelig. Niet wat we gewend zijn van het merk. Als Ed even later met een ondeugende twinkeling in zijn pretoogjes de luidsprekers van de wieltjes haalt en met de spikes recht op de grond zet, valt het beeld meteen op zijn plaats. Er is veel meer focus en transparantie, en het laag is weer in verhouding. En eigenlijk klinkt het nu al lekker, en zijn we het er over eens dat we hier allebei goed mee zouden kunnen leven.

MERK

EDITORS' CHOICE