REVIEWNaim Audio

Conclusie

We realiseerden ons vooraf al dat dit geen eenvoudig onderwerp is om over te schrijven. Als we de tekst nog eens teruglezen merken we dat we inderdaad een stijgende lijn van superlatieven zien, en dat is, op zijn zachtst gezegd, onderhevig aan ‘bepaalde criteria betreffende de geloofwaardigheid’. Daarom ook de tweemansdelegatie. Twee horen meer dan één, en als we achteraf aantekeningen vergelijken zien we gelukkig heel veel overeenkomsten.

Maar dan nog hoef je ons niet op ons woord te geloven, we vinden het voorlopig al voldoende om niet met pek en veren besmeurd de stad uitgejaagd te worden. Wie twijfelt aan onze bevindingen - wat we ons toch kunnen voorstellen - kan zichzelf laten overtuigen tijdens een van de Naim-Events die jaarlijks worden georganiseerd rond het thema Voedingen. Of gewoon eens bij een dealer binnenstappen. Die kan ook advies geven over welke combinaties mogelijk en realistisch zijn.

Voor we met het schrijven van dit artikel begonnen hebben we veel nagepraat over onze ervaringen. De belangrijkste conclusie is dat de eindversterker in een set weliswaar zijn stempel op de klank drukt, maar dat belangrijke verbeteringen in ruimtelijkheid, rust en autoriteit veel meer te maken hebben met de voorversterker, en dan met name de manier waarop die wordt gevoed. Een upgrade in geluidskwaliteit is dan eerder te bereiken met een externe voeding dan met een andere eindversterker.

Het idee om binnen een audiomerk door te groeien door voedingen toe te voegen is vrij uniek. En Naim heeft dit concept niet alleen perfect in de vingers, maar biedt ook in diverse prijsklassen de mogelijkheid tot uitbreiding. En nogmaals, horen is geloven. Van alle tweaks die we de afgelopen jaren hoorden was dit zeker niet de goedkoopste, maar absoluut de best hoorbare. Zeer verdedigbaar derhalve, en zonder voorbehoud van harte aanbevolen.

Alle Naim Voedingen op een rijtje

555 PS - 7.500 euro

Voor CD555, CDX2 en CDS3 cd-spelers, Naim DAC, en HDX harddiskspeler of NDX netwerkspeler (incl. Power-Line netkabel. excl. Burndy interlink/voedingskabel)

SuperCap - 4.900 euro

Standaard voeding voor de NAC 252 voorversterker. Als upgrade voor alle Naim voorversterkers (behalve de NAC 552), SuperNait, StageLine en SuperLine phonotrappen en SNAXO wisselfilters (excl. interconnect)

XPS - 4.200 euro

Voor CDX2 en CDS3 cd-spelers, Naim DAC, HDX harddiskspeler of NDX netwerkspeler (incl. burndy voedingskabel)

HiCap - 1.500 euro

Voor CD5XS cd-speler, NAC 282, 202 en 152 XS voorversterkers, SuperNait en Nait XS geïntegreerde versterkers of SNAXO wisselfilters.

FlatCap XS - 1.000 euro

Voor NAC 282, 202 en 252 XS voorversterker, CD5 XS cd-speler, SNAXO wisselfilters, StageLine of SuperLine phonotrappen en HeadLine hoofdtelefoonversterker.

NAPSC - 400 euro

Standaard geleverd bij de NAC 282 voorversterker. Als upgrade voor NAC 202 voorversterker of HeadLine hoofdtelefoonversterker

XP5 XS - 2.100 euro (nieuw) 

Latham laat weten dat nu ook de XP5 XS beschikbaar is. Voor ND5 XS streamer en Naim DAC bedoeld. Kan ook gebruikt worden in combinatie met CDX2, CDS3, HDX hard-disk speler en NDX streamer (incl. burndy voedingskabel).

MERK

EDITORS' CHOICE