Boston Acoustics A360

Het Amerikaanse Boston Acoustics is in Nederland een relatief onbekende grootheid. Het merk is met name bekend van haar tafelradio’s en carfi producten. Een paar jaar geleden bespraken we op HiFi.nl de TVee Two Soundbar, maar daarna werd het weer verdacht stil rondom Boston Acoustics. Totdat we een paar maanden geleden door de D&M Holding - de huidige eigenaar van Boston en o.a. Marantz en Denon - uitgenodigd werden voor de introductie van de nieuwe A-serie.

De naam A-serie is een verwijzing naar de luidsprekerserie die Boston in 1979 op de markt bracht en die de doorbraak van Boston als luidsprekerfabrikant betekende. De doelstelling van Boston voor de A-serie is dan ook niet gering: de A-serie moet nieuwe maatstaven zetten in zijn prijsklasse.Tijdens de introductie van de A-series in Eindhoven raakte ik danig onder de indruk, en vroeg dus meteen de grootste vloerstaande luidspreker uit de lijn ter recensie. Maar het zou nog ruim twee maanden duren voordat deze vriendelijke reuzen thuis afgeleverd konden worden.

De A-serie van dichtbij

De A-serie begint met een boekenplank model van nog geen 100 euro per stuk (A23) en loopt door tot de hier besproken A360 vloerstaande luidspreker van net geen 400 euro per stuk. De afwerking en materiaalkeuze is voor deze prijsklasse van een hoog niveau. De bovenzijde en het front van de kast zijn bekleed met imitatieleer, maar dat het geen echt leer betreft wordt pas duidelijk als je er aan voelt. Op de achterzijde vind je een paar zware luidsprekerklemmen.De echte verrassing komt bij het optillen van de kasten: deze blijken veel zwaarder te zijn dan verwacht. Een lijntekening van de dwarsdoorsnede van de luidspreker verduidelijkt het een en ander. De kast is intern versterkt met een aantal schotten (braces) en de middentoner zit in een cilindervormige interne behuizing. Om staande golven in de kast tegen te gaan hebben de vloerstaande modellen een diagonaal geplaatst paneel aan de onderzijde dat een gedeelte van de kast afsluit. Hierdoor wordt wel het interne volume van de luidsprekerkast verkleind, maar dat is een compromis dat de ontwerpers van de A-serie graag wilden maken om staande golven in de kast te kunnen elimineren.


Ook de drivers in de A-serie zijn van hoge kwaliteit. De woofers zijn gemaakt van met mica en glasvezel versterkt polypropyleen en de tweeter is een Kortec softdome. Het filter is opgebouwd met zorgvuldig geselecteerde componenten.


De A360

Veel luidspreker voor je geld: dat krijg je zeker bij de A360. Met zijn hoogte van ruim 1 meter (106cm) en een breedte van 34,5 cm is de A360 zowat van gelijke afmeting als mijn PMC FB1+ transmissielijnen. Als ze broederlijk naast elkaar in de huiskamer staan is voor een leek uitsluitend aan het kunststof fineer van de A360 te zien dat dit de goedkopere luidspreker moet zijn. Maar het is wel een goed uitgevoerd kunststof: de warm-rode gloed van het kersenhout en de fraaie tekening van de nerf geven een ‘rijke’ uitstraling. De A360 is ook in een krasbestendige hoogglans zwarte afwerking verkrijgbaar. Ondanks het ‘Europese’ design oogt de Boston A360 toch wel duidelijk Amerikaans.

De A360 is een echt drie-weg systeem met twee 6,5" woofers, een 3,5" DCD midrange en een 1" Kortec softdome tweeter. Het frequentiebereik loopt van 38Hz tot 25kHz met een impedantie van 8 ohm en een relatief hoog rendement van 90dB.Het zwarte doek van de grille reikt tot net over de helft van het front. De grille is voorzien van kleine magneten die automatisch vastklikken aan de in de kast weggewerkte magneten, zelfs vanaf redelijke afstand. Het frame van de grilles is wel rijkelijk van kunststof voorzien en heeft een hoorbare invloed op het geluid; verwijderen voor het luisteren dus.

MERK

EDITORS' CHOICE