REVIEWTentLabs

Multitest DA-converters

Eric de Boer | 08 april 2011 | TentLabs

Sinds streaming audio zijn officiële intrede heeft gedaan in de hifiwereld zijn de DAC’s niet aan te slepen. Het ‘Nieuwe Luisteren’ zorgde voor een impuls in de ontwikkeling van nieuwe technieken in de digitaal naar analoog omzetters. En daarmee is de DAC weer gemeengoed geworden binnen de hifi, want het component zorgt nu voor meer dan het ‘ouderwetse’ upgraden van de cd-speler. Tijdens de vele audioshows in het afgelopen jaar kwamen meerdere merken met een nieuwe omzetter op de markt. Maar welke te kiezen? Hifi.nl maakt het u wat makkelijker.

Het was tijdens de AV-NU in Utrecht afgelopen jaar dat het idee ontstond om enkele betaalbare DAC’s in een rechtstreeks vergelijk te gaan testen. Een verlanglijstje was snel gemaakt, mede dankzij enkele nieuwe apparaten die tijdens deze show voor het eerst werden getoond.

De keuze voor DAC`s
Ik stelde enkele criteria op voor de drie te recenseren DAC’s. De prijs mocht niet exorbitant hoog zijn, 1000 euro was het maximum. Verder moest de DAC meerdere soorten aansluitingen hebben buiten de standaard digitale verbindingen als S/Pdif en optisch. Dit biedt meer mogelijkheden voor bronnen als streamers, pc’s en loopwerken. Zoals gebruikelijk op HiFi.nl moeten de DAC’s via de reguliere vakhandel geleverd worden. Daarna speelde tijd nog een rol, alle DAC’s moesten tegelijk beschikbaar zijn en wel voor langere tijd, zodat ik ze kon inspelen en  voor ieder apparaat de juiste instellingen kon bepalen. Mijn woning werd dus geruime tijd digitaal, met meerdere DAC’s die stonden in te spelen en dagenlang van muziek werden voorzien. Uiteindelijk werd er een luisterafspraak gemaakt met drie bekende Hifi.nl recensenten (tevens vrienden) om een vergelijkende luistertest te doen. Uitgebreid? Misschien wel, maar het genot van een dergelijke ervaring is groot.


De drie kandidaten

De drie DAC’s die ik aan de test laat meedoen zijn uiteindelijk de Tentlabs b-DAC, de April Music Stello DA-100 Signature en de Eastern Electric MiniMax DAC geworden. Als extraatje heb ik mijn eigen Metrum Acoustics Nos Quad Dac aan de vergelijking laten meedoen, hoewel deze geen referentie vormde vanwege prijs en aansluitmogelijkheden. Om een zo accuraat mogelijke vergelijking te kunnen maken hebben we Leo Heijmans van Heijmans Sound & Vision bereid gevonden om een hele set InAkustik Exzellenz interlinks en digitale coaxiale kabels, een Referenz luidsprekerkabelset en een Referenz optische kabel te leveren om te gebruiken. Kabels die ik zelf al kende en deels ook gebruik in mijn eigen referentieset vanwege de grote neutraliteit en zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

MERK

EDITORS' CHOICE