REVIEWTentLabs

Conclusie of opsomming? Een relatief zijnsoordeel…


Eric de Boer | 08 april 2011 | TentLabs

Voordat ik mijn conclusie (en de definitieve uitkomst van de blinde luistertest) aan het digitale papier toevertrouw voel ik me verplicht om te benadrukken dat de uitkomst tot stand is gekomen in mijn eigen luistersituatie met mijn eigen referentieset. Dat een product in een andere setting wellicht wat anders kan presteren lijkt me logisch maar mag wel even benadrukt worden. Daarnaast rijst de vraag wat belangrijker is; hoe audiofiel is een hifi-component en weegt dit zwaarder dan de mate van muzikaliteit van de weergave? Na wat wikken en wegen kan ik enkel melden dat dit een kwestie van persoonlijke smaak is. Als het om het aanwezige testpanel gaat staat muzikaliteit voor op een analytische weergave. Het upsamplen van signalen is overigens een kwestie van smaak, maar vormt niet de grootste verschillen tussen deze DAC’s en hun weergave.

Dat gemeld hebbende kan zondermeer de Eastern Electronics MiniMax Tube DAC als grote winnaar van deze test aangewezen worden. Pluspunten zijn vooral de muzikaliteit van deze DAC, tezamen met de enorme ruimtelijkheid en diepte in de weergave. De buis in combinatie met de 32 bit Sabre chipset maken van het geluid een aimabele, niet vermoeiende ervaring die vooral liefhebbers van vocalen zal bekoren. Zo schreef één van de luisteraars dat bij deze DAC de “whisky in de stem van Ray Charles echt hoorbaar was”. 


Tentlabs B-Dac: verfijnd,  analytisch en neutraal

Liefhebbers van een wat strakker laag en een wat grovere dynamiek zullen misschien beter kiezen voor de Stello DA100 Signature van April Music. De grootse projectie van stemmen en het diep doorlopende laag zijn kenmerken van deze DAC.  Eén van de luisteraars zag deze karaktereigenschappen van de Stello als negatief punt, terwijl de twee overige luisteraars dit juist weer als pluspunt zagen. Als het gaat om muzikaliteit presteert deze omzetter overigens wel beter dan de Eastern Electric deed in de solid state modus, dus zonder buis. De Stello DA100 is vooral voor liefhebbers van –elektronische- gitaarmuziek, elektrische muziek en percussie een goede keuze. En vanwege de goede USB-omzetting het beste te gebruiken door mensen die graag vanaf een computer hun muziek willen beluisteren.

Wie een voorkeur heeft voor een audiofiele en neutrale weergave zal eerder voor de, op basis van onze puntentelling als derde geëindigde, Tentlabs b-Dac kiezen. De Tentlabs b-DAC klinkt namelijk verfijnd en analytisch. Wat zowel positief als negatief kan worden ervaren. Liefhebbers van emotionele geluidsoverdracht zullen de eerste twee prefereren, terwijl eigenaren van een iets te levendige set met deze DAC een stuk meer rust in hun geluidsweergave kunnen brengen. We zijn overigens erg benieuwd hoe de andere aangekondigde componenten in deze serie van Tentlabs presteren, ook in combinatie met deze DAC. Wellicht biedt de toekomst dus nog een vervolg?


Metrum Acoustics NOS Mini DAC: voordelige keus!

Mocht u een lager budget hebben dan blijft de Metrum Acoustics NOS Mini Quad DAC nog steeds ‘Voordelige Keus’, om maar eens een term van de Consumentenbond te gebruiken.

Als laatste wil ik –mede namens Hifi.nl- mijn grote dank uitspreken naar de verschillende importeurs, die wilden meewerken aan dit vrij intense luister- en recensieproject. En natuurlijk aan mijn goede vrienden en collega’s René van Es, Marc Brekelmans en Max Delissen, die hun tijd wilden opofferen om mee te werken aan deze blinde luistertest. Zoals de gewaardeerde lezers van dit medium zullen weten is muziek een fijne manier van verbroedering en altijd een goede voedingsbodem voor leuke ervaringen. 


Aanvullende info:
Eastern Electronics MiniMax Tube DAC: 835 euro
www.mpaudio.eu

www.toac.be

April Music Stello DA100 Signature 96/24USB: 899 euro 
www.tesaudio.nl

Tentlabs b-DAC: 979 euro
www.tentlabs.com

MERK

EDITORS' CHOICE