REVIEWTentLabs

De DAC’s nader onderzocht


Eric de Boer | 08 april 2011 | TentLabs

Alle drie de DAC’s worden netjes geleverd in een deugdelijke verpakking met dito gebruiksaanwijzing. Wat wel verbaast is dat elke gebruiksaanwijzing in het Engels is, terwijl de Tentlabs DAC toch echt een Nederlands product en eindfabrikaat is. Maar dit terzijde. Elke DAC is voorzien van een IEC stroomaansluiting, wat eventueel tweaken mogelijk maakt. 


Tentlabs b-DAC
Dat Guido Tent van Tentlabs digitale media een warm hart toedraagt is geen nieuws meer. Zijn producten zoals zelfbouw cd-spelers, klokmodules voor onder andere cd-spelers en andere onderdelen van zijn hand zijn erg bekend in ons land en daarbuiten. De man en zijn team bieden met de b-DAC een nieuw product, dat later zal worden uitgebreid met een versterker en phonotrap in dezelfde strakke vormgeving.


Het Tenlabs logo is fraai in het front opgenomen

De degelijkheid van de opbouw van de b-DAC valt meteen op als het apparaat uit de verpakking komt. Het mooi vormgegeven front met daarin het Tentlabs logo verwerkt is een absolute eyecatcher. De b-DAC is slechts voorzien van één enkele bedieningsknop die alle functies moet bedienen. Even wennen als je het apparaat voor het eerst gebruikt, maar na enig oefenen is het redelijk prettig te gebruiken. 

De DAC is voorzien van twee paar outputs, gebalanceerd (XLR) en ongebalanceerd via vergulde cinchstekkers. Er zitten drie inputs op de b-DAC; optisch, S/Pdif en USB-B (16bit) om de DAC als hoogwaardige geluidskaart voor een pc of notebook in te kunnen zetten. De b-DAC is de enige van de drie vergeleken DAC’s die is voorzien van een digitale coaxiale uitgang (low jitter, zoals het Tentlabs betaamt) om het digitale signaal door te kunnen geven aan externe digitale opnameapparatuur.

Intern is de b-DAC erg minimalistisch van opbouw, voorin zit enkel de bedrading naar het tweeletterige display en een ringkerntransformator, terwijl achterin één enkele printplaat zit met een zeer degelijke opbouw. Op deze printplaat zit het hart van de DAC, een Burr Brown PCM1792 chip die in combinatie met de Tentlabs ultra low jitter klok het signaal verwerkt. Verder maakt Tentlabs gebruik van een 24-bit Sample Rate Converter, de Texas Instruments SRC4382. Upsampling is in vijf stappen mogelijk tot maximaal 24 bit aan 192 kHz. Er kan worden gekozen (bij aanschaf of later middels een upgrade) voor een b-DAC met een sampling frequentie van 44,1 kHz of 48 KHz (en hun veelvouden). Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, bij interesse moet je dus echt de keuze maken tussen twee soorten frequenties. De 48 kHz versie zit overigens standaard in de b-DAC.


De beroemde Tentlabs low-jitter klok

De Tentlabs b-DAC is de enige van deze drie DAC’s die op afstand bediend kan worden, maar een eigen afstandsbediening wordt niet meegeleverd. Een universele remote van bijvoorbeeld Logitech kan uitkomst bieden. De knop aan de voorzijde dient lang te worden ingedrukt om het apparaat aan- en uit te zetten. De b-DAC is de enige van de drie geteste toestellen die niet volledig kan worden uitgezet, enkel stand-by. Het lange indrukken om de stand-by modus te bereiken is overigens even wennen, het gebeurde meermaals dat ik in het setup-menu terechtkwam. Dit menu is overigens wel vrij eenvoudig te bedienen, met functies als helderheid van het display, de sample rate van de DAC en de S/Pdif uitgang, het digitale filter, fase en een mono/ stereoschakeling.


Ook de Tentlabs kan gebalanceerd uit

Net als de Eastern Electric is de Tentlabs ook volledig inzetbaar als voorversterker voor enkel digitale signalen. Dit komt door het gebruik van een volumeknop, waardoor de uitgangsspanning  regelbaar wordt. Dan is het enkel een kwestie van eindversterking of actieve speakers aansluiten en er kan muziek worden beluisterd. Het opgegeven frequentiebereik is 20 Hz tot 20 kHz (0,1 dB), de totale harmonische vervorming (1kHz bij 0dBFs) is met 0,0008% 24bit@192 kHz en de signaal-ruisverhouding ligt op 107dB bij 96 kHz. De opgegeven uitgangsspanning ligt op 2 V. Met drie kilogram gewicht, de halve standaard hifibreedte van 21 centimeter en de erg mooie afwerking doet deze digitaal-analoog omzetter erg degelijk en solide aan.

MERK

EDITORS' CHOICE