REVIEWDevialet

Devialet D-Premier

Rene Smit | 31 december 2010 | Devialet

Over het algemeen is de term ‘high-end’ slechts van toepassing op een versterker wanneer die bovenmatig groot is en met een dito gewicht. De verpakking doet daar vaak nog een schepje bovenop in de vorm van een zware houten krat. Bij de Devialet D-Premier high-end versterker ligt dat duidelijk anders. 

De versterker/D-A converter is verpakt in een zeer fraaie, zwarte canvas tas met daarin een zwarte kartonnen doos. Het geheel heeft de uitstraling van een kostbaar geschenk. Niets doet vermoeden dat het hier om een beest van een versterker gaat met tweemaal 240 Watt aan vermogen. De gemaakte indruk zet zich onverminderd voor bij het uitpakken van de D-Premier. Het apparaat is gevat in een perfect passend blok donkerkleurig foam. In twee aparte vakken naast de versterker liggen de uitzonderlijke afstandsbediening, een netsnoer en de overige accessoires. Dit is chique met een hoofdletter ‘C’ en kan bijna alleen maar afkomstig zijn uit Frankrijk. Niet alleen is de verpakking uitzonderlijk, het uiterlijk en de techniek aan de binnenzijde zijn niet minder revolutionair. Stap binnen in de nieuwe wereld van high-end versterking.D-Premier

De importeur, in de persoon van Hennie Dolleman, spreekt in de vrouwelijke persoonsvorm wanneer hij het over de Devialet D-Premier heeft. Nu de versterker uitgepakt voor mij staat begrijp ik waarom, de uitstraling doet absoluut vrouwelijk aan, in de meest positieve zin van het woord. Slank, strak vormgegeven en een ‘schoon kleedje’ aan, zoals onze zuiderburen dat zo mooi kunnen zeggen. Zowel de versterker als de afstandsbediening is uitgevoerd in hoogglans chroom. De kast van de versterker is gemaakt uit één blok aluminium en is slechts 32 millimeter hoog. Naast liggen op een dressoir of rack kan de D-Premier ook vlak tegen de muur opgehangen worden. Saillant detail is dat het display zich automatisch aanpast aan de stand van de versterker.

De kast is volkomen vrij van knoppen, er is slechts een kleine aan/uit-schakelaar aan de voorzijde te vinden. Alle aansluitingen zijn weggewerkt onder een afneembaar gedeelte van de kast. Dat sluit werkelijk naadloos aan zodat het vrijwel onzichtbaar is. De versterker beschikt over ruime aansluitmogelijkheden voor zowel analoge als digitale bronnen. Logisch wanneer je bedenkt dat de Devialet D-Premier niet alleen een high-end versterker is maar tegelijkertijd ook een hoogwaardige D/A converter. Zo is onder andere voorzien in twee phono aansluitingen die individueel te configureren zijn voor MM of MC elementen, twee sets analoge cinch aansluitingen, en diverse digitale ingangen waaronder HDMI. Tevens is er voorzien in een uitgang voor een actieve subwoofer. Alle terminals zijn, zoals te verwachten in deze prijsklasse, van de allerhoogste kwaliteit. Wat je niet vaak aantreft op een versterker is een SD-card slot. Standaard wordt een SD card meegeleverd waarop de fabrieksinstellingen staan. Echter wanneer je de kaart in een computer plaatst en inlogt op de internetsite van Devialet, www.devialet.com , kun je de instellingen volledig naar eigen inzicht aanpassen. Zo bestaat de mogelijkheid alle ingangen een eigen naam te geven en kun je de phono ingangen exact aanpassen voor het toegepaste element. Zelfs het versterkervermogen is aan te passen.


De prachtige afstandsbediening van de D-Premier

De meegeleverde afstandsbediening werkt met infrarood en hoeft dus niet direct ‘zicht’ op de versterker te hebben. De vormgeving van de remote is volkomen afwijkend van de gangbare types, hij is gevat een vierkant blok aluminium met centraal een grote draaiknop. Verder een ingangsschakelaar, een ‘bass’ toets bedoeld voor subwoofer controle, een toets om de fase te draaien en een stand-by toets. Enige ontdekte nadeel is het ontbreken van een visuele indicatie van het volumeniveau. Juist een nadeel als de versterker niet opgehangen is, omdat dan de display van de versterker alleen van bovenaf leesbaar is. In de Devialet D-Premier steken heel veel technieken en bijzondere oplossingen om tot een ideale versterking te komen. In het kader is daar meer over te lezen.


EDITORS' CHOICE