Na een aantal dagen luisteren naar muziek in combinatie met vM SC3R luidsprekerkabels maak ik de switch naar een set Audiovector Avantgarde kabels, die importeur Top Hifi mij welwillend ter beschikking heeft gesteld. Ze zorgen ervoor dat de complete installatie inclusief de versterker, in ieder geval op papier, van een zelfde niveau is. De eerste avond luister ik wat naar muziek, die ik de dagen ervoor ook gedraaid heb met de andere kabels, om een nieuw beeld te vormen. De tweede avond ga ik met een stapel cd’s en mijn aantekenblok zitten om notities te maken.
Een Nederlandse zangeres, met internationale allure, Trijntje Oosterhuis nam na de dood van Michael Jackson een aantal liedjes van hem op. Geen wilde, grootse arrangementen maar slechts spaarzaam begeleid door haar vaste gitarist Leonardo Amuedo werden de songs in eigen beheer opgenomen. Pas later is besloten de opnames toch uit te brengen op cd. Gelukkig maar, want de liedjes zijn stuk voor stuk juweeltjes. Ik kies voor One Day In Your Life en wordt onmiddellijk gegrepen door de fantastische weergave van de akoestische gitaar. Wat is dit uitzonderlijk realistisch. In combinatie met de Audiovector kabels komt de weergave op een nog hoger plan en kan de versterker een versnelling hoger excelleren. De microdetaillering is van uitzonderlijk niveau, iedere subtiele beroering van de gitaarsnaren is ongemeen goed te volgen. De druk die wordt opgebouwd in het laag gaat nog een stap verder dan in de oorspronkelijke set-up. Wanneer ik mijn ogen sluit en de muziek onderga, kost het mij geen enkele moeite om te geloven dat Trijntje en Eduardo daadwerkelijk in mijn woonkamer staan te spelen. De luidsprekers zijn niet meer aan te wijzen, er is nog slechts muziek die in een breed en diep beeld in de ruimte plaatst, waarbij ook de opbouw in de hoogte perfect is.Â
Opengewerkte D-Premier - foto: Marc Brekelmans
Het is bijna ondoenlijk een keuze te maken uit de cd-collectie, ieder album is een nieuw luister avontuur. Op het live album Road Tested van zangeres Bonnie Raitt staat een geweldige uitvoering van de song Make You Love Me. Nog nooit waren de diverse instrumenten zo mooi geplaatst op het virtuele podium dat in mijn woonkamer wordt opgebouwd. Ieder instrument heeft duidelijk een eigen plek, zelfs kleine bewegingen van de artiesten worden hoorbaar gemaakt. Je ziet ze als het ware voor je ogen over het podium lopen. De triestheid van de tekst komt keihard binnen, met dank aan de al eerder genoemde uitstekende verstaanbaarheid en de kwaliteit van de versterker om minimale nuances in de stemmen en instrumenten feilloos bloot te leggen. Ik word letterlijk tot tranen geroerd en kan niet anders dan ademloos luisteren.
Hennie Dolleman (rechts) met de mannen van Devialet tijdens de officiële presentatie van de D-Premier in Nederland - foto: Marc Brekelmans
Het titelloze album van de Amerikaanse singer songwriter Marc Cohn is voor mij één van de mooiste pop albums aller tijden. De geluidskwaliteit van de geremasterde MFSL uitgave is daarnaast van hoog niveau. Ghost Train is de tweede track van het album en bevat veel drum en percussie. De bongo’s, die vrijwel direct vanaf het begin meespelen, staan volkomen los rechts in het beeld, iets achter de speakers. Je hoort de vellen trillen wanneer ze met de hand beroerd worden. Het geluid is vol en de laagweergave loopt heel ver door, echter zonder dat het een warme gloed krijgt. Het klinkt heel neutraal en waarheidsgetrouw. Alle instrumenten hebben hun eigen plek in het grote geheel met volledige samenhang. De stem van Marc komt soms volkomen uit het niets, hetgeen bijna een schrikreactie teweeg kan brengen. Wat de Devialet versterker met de muziek doet is zo verslavend dat ik het complete album beluister. Het gospelkoor in het bekende Walking In Memphis staat meters achter de luidsprekers opgesteld. Het klinkt cliché, iedere stem is individueel te volgen. Het unieke is dat deze versterker niet alleen in staat is de verschillende stemmen van het koor te laten horen, ze daarbij hun eigen plekje in de ruimte te geven, en tegelijk de samenhang bewaren. Is de vrije Nederlandse vertaling van de term High Fidelity niet ‘werkelijkheidsweergave’? Dat is namelijk precies wat deze versterker doet! De werkelijkheid nagenoeg perfect benaderen.