REVIEWDALI

DALI IKON 5 Mk2

Rene Smit | 20 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | DALI

Toen ik begin jaren negentig begon met het samenstellen van mijn eerste serieuze audioset werd ik door diverse mensen geattendeerd op het Deense luidsprekermerk DALI. De schrijvende pers was bovendien lovend over het merk, waarbij vaak de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding opviel.

Gek genoeg is het nooit tot een uitgebreide kennismaking in mijn eigen luisterruimte gekomen. Met de komst van een set DALI IKON 5 Mk2 luidsprekers, die ik ter recensie geleverd kreeg, kwam daar eindelijk verandering in.

Dat de importeur trots is op zijn producten blijkt wel uit de aanvullende informatie die ik per e-mail ontving. Naast uitgebreide technische achtergronden en andere zaken drukt de importeur mij op het hart de speakers er vooral flink van langs te geven, met zoveel mogelijk verschillende muziek en filmfragmenten. Hij biedt mij de keuze uit de diverse kleuren waarin de speakers leverbaar zijn. Prettig wanneer je bedenkt dat de speakers een aantal weken in de huiskamer zullen bivakkeren.

IKON 5 Mk2

De IKON 5 Mk2 is een compacte vloerstaande speaker die precies midden in de IKON range is geplaatst. Naast de 5 zijn er nog twee monitor speakers en twee grotere vloerstaanders. Om een homogeen klinkende surround set op te bouwen voorziet Dali ook nog in een bijpassende center speaker, een subwoofer en on wall surround speakers. Voorwaar keus genoeg om een mooie set samen te stellen.

De IKON 5 is leverbaar in de kleuren Black Ash, Light Walnut en White High Gloss. De zuiltjes meten 810x150x280 millimeter met de voetjes en fronten geplaatst. De fabrikant claimt een frequentiebereik van 43 tot 30.000Hz. Het introduceren van een Mk2 versie werd mogelijk gemaakt door het toepassen van techniek die eerder werd toegepast in de Mk2 versies van de duurdere HELICON en MENTOR reeksen. Zo wordt voor de 2 versie gebruik gemaakt van verbeterd wood-fibre materiaal voor de woofer conus, kregen diezelfde woofers een krachtiger motor en werd de basket structuur nog opener. De spreekspoelen werden nog verder verfijnd en de ventilatie verbeterd. Veel informatie met mooie afbeeldingen is te vinden op de site van de fabrikant: www.dali-speakers.com

Alle veranderingen en verbeteringen zouden er samen voor moeten zorgen dat de drivers zo lineair mogelijk zijn. Direct gevolg is een mooi homogeen geluid waarbij het (eventuele) karakter van de speakers gelijk blijft ongeacht het volume.

Het gebruik van zoveel hoogwaardige techniek en een relatief lage verkoopprijs doet vermoeden dat er ergens concessies gedaan zijn. Afgezien van de wat eenvoudige rechthoekige vormgeving van de kasten kan ik verder niet veel ontdekken waardoor de prijs zo laag kan blijven. Aan achterzijde is een set zeer stevige bi-wire aansluitingen te vinden met zware brugjes die de terminals doorverbinden. De fronten ogen netjes maar niet super stevig, niet echt een groot probleem aangezien slechts weinig luisteraars regelmatig de fronten verwijderen. De bevestiging is stevig dus van rammelen tijdens het spelen zal geen sprake zijn. Wanneer de fronten verwijderd zijn oogt de speaker niet als moeders mooiste wat vooral te maken heeft met de ietwat donkerrode kleur van de woofers. In de aan mij geleverde witte uitvoering valt dit uiteraard meer op dan bijvoorbeeld bij de versie met een zwarte kast. De algemene afwerking is netjes en meer dan representatief voor het prijssegment waarin deze speaker zich bevindt. Blijkbaar is de wet van de grote getallen doorslaggevend voor DALI geweest bij het bepalen van de prijs.

MERK

EDITORS' CHOICE