REVIEWDALI

Nog meer sfeer

Rene Smit | 20 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | DALI

Undercover Agent For The Blues van Tina Turners album Foreign Affair is ook een goed voorbeeld van een lied dat een bepaalde sfeer weet op te roepen. Nu wordt je als luisteraar verplaatst naar een zweterige, waarschijnlijk, rokerige ruimte. Kortom een donkere, broeierige ambiance. De muziek wordt met veel power weergegeven en weet de veertig vierkante meter grote luisterruimte moeiteloos te vullen. De speakers klinken duidelijk een maatje groter dan hun fysieke verschijning doet vermoeden. De laagweergave is vol, blijft tegelijk uitstekend doortekend. Zompig of dreunend laag komt niet in het woordenboek van de IKON 5 Mk2 voor.

De zanger Matt Dusk lift met zijn nieuwste album mee op het enorme succes van Michael Bubl�. Zijn vorige album Two Shots van een paar jaar geleden bevat nummers die afwijken van de stijl die hij nu hanteert.

Theme From Loaded Gun is een echt groots en bombastisch nummer in de sfeer van wat oudere James Bond film titelsongs. Naast vette drums en pauken klinkt er snerpend koper, een koor op de achtergrond en ruim voor al het muzikale geweld de stem van Matt zelf. De Dali speakers geven geen krimp en laten zich een extra draai aan de volumeregelaar van mijn vM versterker probleemloos aanleunen. Nu we toch eenmaal in de filmsfeer zitten is het een mooi moment de aanwezige NAD T577 Blu-Ray speler in te zetten voor het bekijken en beluisteren van wat films. Naast de comedy It`s Complicated komen ook gangsterfilm Public Enemies en de volledig over de top titels Smokin` Aces en Smokin` Aces 2 aan bod.

Meryl Streep levert weer gedegen vakwerk af in de slechts bij vlagen echt grappige comedy It`s Complicated. De schitterende beeldkwaliteit maakt een hoop goed en met de rustige soundtrack hebben de DALI speakers geen enkele moeite. Kleine details in het geluid die het beeld goed aanvullen worden niet gemaskeerd maar zijn goed afzonderlijk te horen. Ook prettig is het grote geluidsbeeld dat de speakers op weten te bouwen, waardoor je niet samen met andere kijkers exact in het midden hoeft te zitten. Public Enemies verhaalt over gangster John Dillenger die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw aan de lopende band banken overviel. In de klopjacht die georganiseerd wordt, door de toen net opgerichte FBI, worden regelmatig vuurgevechten geleverd die bijna uitmonden in complete veldslagen. Het zware geluid van de automatische pistolen en mitrailleurs komt af en toe iets te kort aan impact en doet me een beetje verlangen naar een subwoofer. Dit komt nog iets meer naar voren bij de films Smokin` Aces en Smokin` Aces2. Beide films leunen zwaar op de heftige en agressieve HD soundtrack met veel sub laag. Afgezien van het ontbrekende diepe laag blijft het geluid ook op hoog volume net zo lineair en homogeen klinken als op een lager volume, een verdienste van de verbeterde woofers met krachtiger motoren en aangepaste baskets en spreekspoelen.

Ten tijde van de test krijg ik de beschikking over een nieuwe vlakdraad zekering van de Groef Audio voor de AHP klankmodule in de meterkast. De DALI IKON 5 Mk2 luidsprekers blijken prima in staat de subtiele verschillen die deze zekering te weeg brengt te laten horen. Het geluid krijgt net een fractie meer openheid en wordt net iets vloeiender en natuurlijker. Luisterend naar Songbird van Eva Cassidy laat beluisteren dat de S en T klanken wat minder scherp en aangezet klinken. Mijn Audiovector Avantgarde Arret speakers gaan daarin nog een klein stapje verder en laten horen dat er zelfs verschil is in welke richting de zekering geplaatst is. Knap dat een betaalbare speaker als de DALI IKON5 Mk2 al in staat is zoveel `kleins` te laten horen.

MERK

EDITORS' CHOICE