REVIEWDALI

Aansluiten en opstellen

Rene Smit | 20 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | DALI

Om de DALI speakers goed op te kunnen stellen dienen eerst de meegeleverde voetjes te worden bevestigd aan de kast. Voetjes, spikes en het benodigde gereedschap worden keurig meegeleverd in een apart doosje, daar mogen andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen. De voetjes kunnen naar keuze voorzien worden van rubber dopjes of spikes. Ik kies voor de spikes en gebruik ter bescherming van de vloer Target Spike Shoes. De IKON�s komen op de plek waar normaal gesproken mijn Audiovector Avantgarde Arret� luidsprekers opgesteld staan. Ongeveer twee meter uit elkaar en circa zeventig centimeter van de achterwand. Op advies van de importeur worden de speakers niet ingedraaid.

De bandtweeter neemt pas over van de dome tweeter boven 10kHz en zorgt aldus voor een homogene horizontale afstraling van het geluid, waar een dome tweeter toch de neiging heeft het geluid meer te gaan bundelen. Dit komt overeen met de ervaringen die ik opgedaan heb met mijn referentie speakers die ook met een bandtweeter zijn uitgevoerd. Bijkomend voordeel van de goede spreiding is dat de zogenaamde sweet spot, de meest optimale luisterpositie, minder kritisch is. Hierdoor kunnen meerdere luisteraars tegelijk maximaal van muziek en films genieten. Verder is de plaatsing van de IKON�s niet echt kritisch. Iets wat mede te maken heeft met het feit dat de basreflexpoorten naar voren stralen, zodat de laagweergave strak blijft bij plaatsing dicht bij een achterwand.

Na het verwijderen van de stevige bi-wire brugjes worden de IKON 5�s in een bi-amp configuratie aangesloten op een vM MA240 en PA535 versterkerset met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Als bron fungeren een gemodificeerde vM SA230 (SA)Cd-speler, een NAD T577 Blu-Ray speler en een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element. Interlinks zijn van Siltech en Sharkwire, netsnoeren van Supra type Lorad. De complete set wordt voorzien van schone stroom middels een aparte audiogroep met een AHP Klankmodule in de meterkast. De analoge en digitale apparaten hebben beide een eigen Inakustik AC1502-6 stekkerblok. De complete set staat opgesteld in een Quadraspire Q4L audiorack. De set lijkt misschien een beetje overkill voor een paar speakers van circa duizend euro per paar, maar de praktijk leert dat dit vaak betere resultaten geeft dan dure speakers met goedkope elektronica.

MERK

EDITORS' CHOICE