REVIEWDALI

Luisteren

Rene Smit | 20 juli 2010 | Fotografie Rene Smit | DALI

Gelukkig was de importeur zo vriendelijk mij een volledig losgespeelde set IKON 5 Mk2 speakers te leveren, zodat direct na het aansluiten begonnen kon worden met het serieuze luisterwerk. Natuurlijk geef ik graag gehoor aan het verzoek de speakers aan zoveel mogelijk verschillende muzieksoorten bloot te stellen. Ik trap echter rustig af en haal een oudgediende uit de kast. Misa Criolla uitgevoerd door Jos� Carreras blijft een uitblinker, zowel qua uitvoering als qua opname. De Dali speakers geven direct hun visitekaartje af, en hoe!

De stem van Carreras klinkt verfijnd, ijl en helder en weet direct de gevoelige snaar bij mij te raken. In het tweede deel Gloria valt onmiddellijk op hoe mooi schoon de hoogweergave is. De diverse instrumenten worden prima los in de ruimte geplaatst en kleine percussie instrumenten, als een belletje wat subtiel gebruikt wordt, zijn individueel te volgen. Het aanblazen van de panfluit kent een hoog echtheidsgehalte, je hoort de lucht stromen. De bescheiden afmetingen van deze kleine vloerstaande luidspreker doen vermoeden dat de laagweergave bescheiden zal zijn. Op dit punt moet ik mijn mening ook bijstellen. De grote trom die bespeeld wordt laat horen dat de speakers wel degelijk hun mannetje staan in het laag. Natuurlijk blijft het qua impact achter bij mijn referentie speakers maar die beschikken over meer conusoppervlak, meer kastinhoud, een grotere reflexpoort en kosten heel wat meer.

Lucho Collected No.1 is een bont verzamelalbum van een kleine platenmaatschappij. E�n van de nummers die zeer de moeite waard is wordt uitgevoerd door de wereldberoemde Astor Piazzolla en heet Milonga de Angel.

Deze live uitgevoerde tango laat prominent een viool en bandoneon horen. De instrumenten hebben beide een duidelijk eigen karakter, er valt totaal geen gat in de weergave bij de overgang van middentoner naar de beide hoge tonen weergevers. De dubbele tweeters zorgen er samen voor dat de opname ruimte goed te horen is en dat een prima 3D beeld in de luisterruimte wordt opgebouwd. Zangeres Adel� heeft een klein rauw randje om haar stem waarmee ze zich direct onderscheidt van andere zangeressen en haar een eigen geluid geeft. Op mindere weergevers krijgt de stem echter te veel scherpte en lijken S en T klanken te veel aangezet. De IKON 5 Mk2 heeft hier totaal geen last van. De stem en piano in het nummer Make You Feel My Love hebben wat minder body dan ik gewend ben, maar dat is logisch en daar kun je de speakers niet op afrekenen. Ten opzichte van gelijk geprijsde luidsprekers zijn de DALI�s zeer competent en kunnen ze de strijd met gemak aan.

Het laatste album van de Amerikaanse supergroep The Eagles, Long Road Out Of Eden, haalt nergens het niveau van de eerdere albums. Bij veel tracks heb je bovendien het idee naar een soloalbum van Don Henley te luisteren, wat niet per definitie als negatief aangetekend hoeft te worden. Het titelnummer valt in deze categorie maar is wel bij uitstek geschikt om een speaker te beoordelen. Het nummer begint met het geluid van een woestijnwind. De Dali speakers laten je de warmte van de wind bijna voelen en weten aldus de sfeer perfect over te brengen. Wanneer de wat zangerig klinkende oosterse blaasinstrumenten inzetten is het beeld compleet en kan de verwarming nog een paar graadjes lager. De muziek vloeit moeiteloos uit de speakers en maakt het luisteren een aangename bezigheid.

MERK

EDITORS' CHOICE