REVIEWHegel

Hegel HD10 DAC

Als er twee soorten audiotoestellen zijn die altijd al mijn fascinatie hebben gehad, dan zijn het versterkers en digitaal/analoog-converters. Versterkers al veel langer, maar dat komt omdat de dac pas jaren later op de markt verscheen.

Sinds mijn kennismaking met cd-spelers, die trouwens laat op gang kwam omdat ik de lp bleef koesteren, heeft het me verbaasd waarom het omzetten van digitale informatie naar analoge signalen zo verschillend kan zijn tussen het ene apparaat en het andere. Of waarom nieuwere d/a-converters tot een paar jaar terug soms meer een stap achteruit waren dan vooruit. Terwijl de laatste jaren de dac’s alsmaar beter lijken te worden. Het is dus helemaal niet verbazend dat het aanbod, een Hegel HD10 d/a-converter te bespreken, door mij met beide handen is aangenomen.

Hegel HD10

Hegel is het geesteskind van elektronicaontwerper Bent Holter. Hegel is een Noors bedrijf dat producten in eigen huis ontwikkelt en fabriceert. Met de net op de markt gebrachte HD10 digitaal/analoog-converter zet Hegel zijn ontwerpfilosofie voort: uitstekende klankeigenschappen in een altijd strak, functioneel uiterlijk. Aan de buitenkant van de Hegel HD10 converter is niet te zien, wat de dac bijzonder zou moeten maken. Een eenvoudige, zwarte kast meet 6 x 21 x 26 centimeter. Op de voorkant een enkele toets waarmee de digitale ingang kan worden gekozen en één, geheel volgens de huidige mode, veel te felle blauwe LED. Op de achterzijde vinden we alle aansluitingen. Twee maal digitaal in via coax, één maal via Toslink en één USB aansluiting. Via USB gedraagt de HD10 zich als een "generic soundcard" voor uw computer; de pc behoeft dus geen speciale drivers en de HD10 neemt de functie van een eventuele interne soundcard over. De analoge uitgang is dubbel uitgevoerd, ongebalanceerd via cinch en gebalanceerd via XLR. Tenslotte vinden we aan de achterkant de aan/uit schakelaar en een netspanning-entree voor een Eurostekker.

De HD10 kan PCM-signalen verwerken tot een resolutie van 24 bit met een sample frequentie van 192 kHz. Hoe u dat over een coaxiale kabel moet krijgen is een heel andere zaak. De kabel dient in ieder geval heel kort te zijn en een nauwkeurige impedantie van 75 Ohm te hebben. Hegel geeft niet aan of intern in de dac lagere resoluties worden omgezet naar 24/192 niveau. Ik verwacht dat wel, gezien de klank van de HD10.

 

MERK

EDITORS' CHOICE