REVIEWNaim Audio

Naim Audio DAC

Kilian Bakker | 18 maart 2010 | Naim Audio

Naim, de audiospecialist uit Salisbury, heeft digitale spelers altijd op een geheel eigen wijze benaderd. De eerste Naim CD-speler (CDS) bestond uit twee chassis, waarbij niet zoals gewoonlijk de D/A omzetting maar de voeding in de tweede behuizing werd ondergebracht. De allesbehalve ideale S/P-DIF (digitale) verbinding wilde Naim mijden als de audiopest want jitterproblemen liggen op de loer bij een traditionele loopwerk/DAC combo.

Losse DAC`s vond men daarom niet in het Naim programma -tot nu. Is men bij Naim van hun geloof gevallen? Nee, en iedere Naimist weet dat die gedachte zinloos is want er zijn weinig audiomerken waar nieuwe producten zo principieel systematisch worden ontworpen als bij Naim Audio. De Naim DAC kan dus geen gewone DAC zijn en dat is het, geheel naar Naimistische traditie, ook niet.

Naim DAC

Zoals gezegd kan een conventionele S/P-DIF verbinding (Sony/Philips Ditital InterFace) voor behoorlijke jitterproblemen zorgen maar gezien de meeste digitale bronnen met S/P-DIF werken, zal een losse DAC toch van de elektrische 75 Ohms (BNC of cinchbus) en/of de optische (Toslink) variant van S/P-DIF als ingang moeten zijn voorzien.

NAIM DAC

De Naim DAC heeft dan ook meerdere S/P-DIF ingangen maar dat signaal wordt bij Naim`s nieuwe omzetter door een onconventioneel circuit onthaald. De Naim DAC haalt de klokpuls niet uit het S/P-DIF signaal maar `leest` enkel de audiodata uit S/P-DIF en voert dat aan een RAM solid-state geheugenbuffer om het vervolgens van een kloksignaal uit een eigen klok te voorzien, alvorens het aan de D/A omzetter aan te bieden.

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE