Multitest vijf budget aftasters

Exotische platenspelers met exorbitante prijskaartjes behoren -samen met buizenversterkers en fullrange electrostaten- tot de ultieme audio-lustobjecten. De gemiddelde analoge muziekliefhebber zal het geliefde vinyl echter aftasten met een beduidend meer bescheiden en soms al vrij oude platenspeler. Behalve onderhoud van het plateaulager, de snaar, de ophanging en de toonarm zal bij oudere platenspelers het aftastelement het meest aan een nieuwe naald of vervanging toe zijn.

Wie een nieuwe junior platenspeler van Pro-Ject, Rega, Dual, NAD of Thorens koopt, zal daar een instap-aftaster bij geleverd krijgen. Die compleetheid is handig want het maakt zo`n platenspeler plug & play maar wellicht valt er meer uit te halen, voor vrij weinig geld. Hoeveel weergavekwaliteit kan er bijvoorbeeld worden verkregen voor zestig Euro en minder? Maar liefst vijf modellen uit de laagste prijsklasse werden met zorg geselecteerd en onder de loep genomen om daar een antwoord op te geven.

Systeemcontext

Als testplatform werd een NAD C552 platenspeler ingezet (met dank aan AND BeNeLux) in combinatie met de tweede residentiele phonovoorversterker; de NAD PP3. De C552 wordt -net als vele andere betaalbare analoge schijfspinners- af fabriek geleverd met een instap-aftaster, in dit geval de alom bekende Ortofon OMB5E.

OMB5e

De NAD platenspeler werd daarom eerst in standaard uitvoering beluisterd zodat er kon worden vastgesteld of, en zo ja in hoeverre de recensie-onderwerpen het `freebee` element konden overtreffen. Als recensieversterker deed een Heed Audio Obelisk SI dienst terwijl weergevertaken werden verdeeld tussen de residentiele Mo Iqbal Monitor One`s en Stirling Broadcast LS 3/5a`s.

 

MERK

EDITORS' CHOICE