REVIEWLinn

Linn Radikal & Urika


Kilian Bakker | 05 november 2009 | Linn

Sinds de introductie van het Sondek LP12 platenspelerloopwerk (begin jaren `70) heeft het eigenwijze Schotse merk Linn haar eerste platenspelerconcept doorontwikkeld op praktisch elk denkbaar punt. Naast de doorlopende verfijningen introduceert Linn om de zoveel jaar een mijlpaalverbetering. Het unieke aan de Sondek is altijd geweest, dat deze analoge klassieker qua prestatieniveau blijft groeien terwijl aan het basisconcept al die jaren niet of nauwelijks wordt getornd.eee

Tot nu, want Linn heeft met een van de twee nieuwe SE producten voor de LP12 een fikse AC/DC ommezwaai gemaakt. De nieuwe DC motor en diens motoraansturing heeft dan ook de toepasselijke naam Radikal meegekregen. Volgens Linniaanse traditie is bij de productnaam een c in een k veranderd maar dat is niets vergeleken bij de naam van de tweede nieuwe LP12SE uitbreiding. Dat heeft namelijk de onnavolgbaar kromme benaming Urika meegekregen.

Linn Radikal & Urika

De k was er al, dus waarom de eerste e gewist en de tweede e in een i veranderen? Gelukkig hebben ze meer verstand van muziekweergave daar in Eaglesham. De Urika is een hoogwaardige Phono-voorversterker die zich binnenin de Sondek behuizing bevindt. Heel dicht bij de toonarm dus maar ook dicht bij de motor. Dat laatste is geen probleem meer dankzij de afgeschermde DC motor en bekabeling.


Radikale koerswijziging

Linn leek zich door de introductie van de Lingo voeding (bijna 20 jaar geleden) voor eeuwig te hebben gecommitteerd aan de synchroonmotor. Achteraf blijkt dat zelfs dat facet van het aloude Sondek-concept niet onveranderlijk is. Toch is dit niet de eerste keer dat Linn een radikale koerswijziging doorvoert. Jarenlang dacht men dat de merknaam Linn synoniem was met analoog, toen plotseling de zeer geavanceerde Karik/Numerik CD-speler werd geentroduceerd waarmee Linn zich meteen in het hogere digitale segment nestelde. Zo verrassen ze de audiowereld nu weer met een onverwachte technologie in de vorm van een DC motorsysteem.

Linn Radikal & Urika

Muziekliefhebbers die Linn langer volgen, weten dat de suggestie "ze zijn bij Linn van hun geloof gevallen" zinloos is. Voor technische innovaties hebben ze in Glasgow vaak opmerkelijk nuchtere redenen. Het zou te ver voeren om te zeggen dat volgens Linn het concept van DC motor aandrijving (en het rotsvast regelen van een stabiel toerental) plotseling volwassen is geworden. Toch zal men bij Linn heel zeker moeten zijn van het nieuwe aandrijfsysteem om na bijna vier decennia op dit punt het roer om te gooien.

MERK

EDITORS' CHOICE