REVIEWLinn

Urika dual-mono

Kilian Bakker | 05 november 2009 | Linn

Alhoewel de Urika dual-mono versterkercircuits ongetwijfeld de onverdeelde aandacht van de Linn ontwerpers zullen hebben gekregen, maakt de behuizing helaas een wat karige indruk. Het uit plaatmetaal gevouwen doosje mag dan van XLR uitgangen zijn voorzien (waar veel Linnies geen gebruik van zullen maken), het astronomische prijsverschil met een blank aluminium Alecto Phono-doosje laat zich uit het exterieur niet opmaken. Het naar binnen gevouwen gedeelte van de topplaat moet ruimte bieden aan de voorste armboard-veer.

Linn Radikal & Urika

De daardoor ontstane spleten kunnen op de lange duur een ingang voor stof worden (een kunststof afdekking zou dat kunnen voorkomen). Het betreft een apparaat wat in feite verstopt zit maar de constructie en afwerking van de Urika staan in schril contrast met de schitterend afgewerkte behuizing van de Radikal motor. De prestaties zullen des te meer voor zich moeten spreken om de hoge prijs waar te maken.


Happy Feweeeeee

En daar zit hem uiteindelijk de kneep bij alle Linn SE opwaarderingen voor de LP12. De prestaties of meerwaarde van producten als de Radikal en Urika daargelaten, katapulteert Linn hun platenspeler daarmee wel in een steeds hoger prijssegment, zeg maar gerust het High-End audionirvana. De audioevolutie van langlevende legendarische producten zorgt van nature voor een trapsgewijze prijsverhoging. Wanneer zo`n evolutionaire stap vervolgens een vast onderdeel van de standaard uitvoering wordt, zal de prijs meestal met een bepaald percentage worden verhoogd of zelfs gelijk blijven. Dat laatste gebeurde nadat Linn de Cirkus Kit had geentroduceerd; het werd als het ware geabsobeerd in de standaard LP12 productie.

Linn Radikal & Urika

Een Linn SE product brengt een aanzienlijke investering met zich mee, vaak groter dan dat van het loopwerk zelf. Het gevolg is dat de huidige complete LP12SE platenspeler niet circa vijf keer zoveel kost als een los LP12 loopwerk (zoals de Lingo/Ekos/Troika versie van begin jaren `90) maar bijna negen of zelfs tien keer zoveel, afhankelijk van de behuizing van de Radikal (een Sondek LP12 kost kaal 2285,- Euro). Met een gematigdere prijsstelling van opwaarderingen zou Linn ongetwijfeld meer nieuwe klanten werven. De huidige Linn Sondek LP12SE is een zeer fraai en bijzonder product wat echter puur is gericht op een bepaalde groep liefhebbers die het zich kunnen veroorloven. Enfin, we hebben hier te maken met een product voor de happy few.


Vergelijk

Om een duidelijk beeld te krijgen van de Radikal en Urika moesten ze als onderdeel van een complete LP12SE platenspeler worden beluisterd, naast een tweede LP12SE met Lingo voeding en Linto Phonovoorversterker (de SE uitvoering, oftewel met Keel subchassis, Ekos SE toonarm en aluminium Trampolin is in een eerder artikel besproken door Rene van Es. De Majik Sondek LP12 recensie van ondergetekende bevat specifieke technische details van het standaard LP12 loopwerk). Het vergelijk vond plaats bij Linn dealer Audio Excellence waar doorgaans verschillende uitvoeringen van de Schotse veteraan staan opgesteld. Dat is van belang voor het verkrijgen van een duidelijk idee van de contrasten tussen het eerdere 2007 SE pakket en de huidige, verder doorontwikkelde LP12SE platenspeler.e

MERK

EDITORS' CHOICE