REVIEWMontegiro

Montegiro Legno platenspeler

Heel recent fulmineerde ik binnen de gelederen van Hifi.nl tegen de absurde prijzen die regelmatig worden gevraagd voor High End audioapparatuur. Het loopt af en toe de spuigaten uit, zonder dat aanwijsbaar is waarom verschillende merken alsmaar duurder worden. Des te opmerkelijker is het dat juist ik luttele weken later een draaitafel in huis krijg met een prijskaartje waar menig audioliefhebber van zal schrikken.

Is het toeval of spel van hogere machten, dat men mij de ervaringen met een Montegiro Legno draaitafel, een DaVinci Audio Labs Nobile arm en een Koetsu Urushi Sky Blue element laat optekenen? Het is een uitdaging die ik met liefde ben aangegaan, al is het alleen maar vanwege het feit dat dergelijke verlokkingen als sirenen op mij inwerken. Met als gevolg het zinken van mijn schip met argumenten.

Montegiro Legno

Montegiro is een bedrijf dat als toeleverancier verwant is aan de audioindustrie, maar er zelf tot voor een paar jaar geen zichtbaar deel van uitmaakte. Zij maken namelijk al jaren als OEM producent onderdelen voor andere toonaangevende “Duitse” platenspeler fabrikanten. Montegiro is voortgekomen uit de Dattenberg Group, de Duitse leverancier van kunststoffen en metalen, die zowel ruw materiaal levert als compleet afgewerkte producten en die in de branche mede bekend is op het gebied van luxe winkelinrichtingen. Binnen de meeste van dit soort bedrijven zijn altijd wel een paar audiofielen te vinden, die het machinepark van de werkgever kunnen gebruiken om hun hobby uit te leven. Echter: zelden is er de gedrevenheid om de creaties ook naar buiten te brengen en commercieel te maken. Het vergt samenwerking tussen eigenaar en personeel om een onbekende markt te betreden en daarbij heel hoog in te zetten. Om kort te zijn, Montegiro fabriceert draaitafels waarbij techniek, hoge kwaliteit en vormgeving hand in hand gaan. De ontwerpers hebben de vrije hand gekregen om materialen te combineren, hebben gebruik kunnen maken van een omvangrijk en geavanceerd CNC-machinepark en zijn kennelijk ook gezegend met een paar gouden oren. Daarna is een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf DaVinci Audio Labs waar Montegiro de toonarmen voor distribueert. AudioXperience in Nuenen heeft voor de Benelux de exclusieve rechten verworven voor de verkoop van Montegiro spelers. Deze importeur presenteerde mij vol trots de Legno en Martijn Lavrijsen bouwde hem bij mij thuis op.


EDITORS' CHOICE