REVIEWMontegiro

Sobere uitstraling

Op de keper beschouwd ziet de Montegiro Legno er ondanks de luxe uitstraling een tikje sober en ouderwets uit. Twee rechte hoeken en twee ronde hoeken vormen het model, van bovenaf gezien. De speler oogt klein en tegelijk heel massief. De opbouw van de speler bestaat uit een meerlagen-structuur. De bovenste plaat is gemaakt uit geperst en daarna gelakt bamboehout. Daaronder zit een plaat roestvrij staal van een paar millimeter dik. Dan volgt een tweede laag bamboe en de bodem bestaat uit een RVS plaat van een centimeter dik. Het geheel staat op drie verstelbare RVS voeten met een uit rubber vervaardigde inlegde ring. Op de bovenste plaat is het RVS lager vastgezet, waarvan het huis doorloopt tot op de onderste RVS plaat.

Montegiro Legno

In het lager vinden we een bronzen bus en een saffier, waarop een keramische kogel draait die het uiteinde vormt van de dunne lageras. Op die as zit een schijf, die dienst doet als subplateau. Daarop rust het echte plateau, opgebouwd uit RVS, MDF en acryl. De materialen zijn met elkaar verlijmd met een altijd elastisch blijvende lijm om resonanties te voorkomen. Tenslotte ligt op het draaiplateau een acryl mat. De motor is verpakt in een zware RVS behuizing, die vrijstaand wordt geplaatst in een uitsparing in de speler. Een brede, platte snaar drijft het plateau aan. Via een elektronische sturing, net zo mooi verpakt als de speler zelf, is het toerental instelbaar en regelbaar rond 33 1/3 en 45 toeren. De motor is zo uitgekiend, dat hij voldoende kracht levert om zelfs met de lichte druk van een platenborstel op snelheid te blijven, terwijl bij omschakelen naar 45 toeren even wat hulp nodig is. De speler wordt geleverd in een loodzware kist. Dat mag ook wel, want opgebouwd weegt de speler ruim 30 kilo.

Montegiro Legno

Montegiro levert standaard twee armen. Een gemodificeerde Jelco van 10,5 inch of een even lange DaVinci Audio Labs Nobile. Mijn exemplaar was opgebouwd met de Nobile arm, die bestaat uit een rechte carbon buis, vastgezet in een cardanische ophanging. Op de buis zijn de contragewichten te schuiven. Twee gewichten worden standaard meegeleverd. Mooi detail: in de contragewichten zit een kunststof ring; door het aandraaien van een schroef zit het gewicht vast op de armbuis zonder die te beschadigen. Tevens werkt de ring als ontkoppeling. De arm is erg gemakkelijk in hoogte instelbaar, zelfs tijdens het draaien van platen, zodat de VTA mooi op gehoor en meetbaar in te stellen is. Om de overhang en de fouthoek te optimaliseren zit in de doos een Dr. Feickert mal met sjabloon. Vanaf de vaste headshell loopt de bekabeling in één stuk door tot aan de Neutrik connectors. Veel is er niet bekend over de arm, naar de effectieve massa blijft het bijvoorbeeld gissen.

EDITORS' CHOICE