REVIEWAudiodata

Audiodata Audiovolver II

Jan de Jeu | 20 mei 2009 | Audiodata

In je eigen luisterruimte zonder compromissen het door jou gewenste klankbeeld realiseren.

Voor mij zijn er meerdere redenen om een audio beurs te bezoeken. Maar één van de belangrijkste is wel dat ik daar ontwerpers en fabrikanten uit de audio industrie tegen het lijf loop. Daaronder bevinden er zich altijd wel weer een aantal die iets nieuws te melden hebben of mij een interessant apparaat ter recensie aanbieden.

Neem nu Peter Schippers die ik tijdens de VAD op de stand van Nutters audio tegenkom. De ontwerper/eigenaar van het Aachener luidsprekermerk Audiodata ken ik sinds ik jaren geleden zijn monitor luidspreker Partout voor een recensie in huis kreeg.

Audiodata Audiovolver II
Foto: Audiodata

Zijn luidsprekers worden niet langer in Nederland vertegenwoordigd maar nog steeds bewaar ik een mooie herinnering aan deze weergever. Ook daarna heb ik meerdere malen tijdens beurzen en shows luidsprekers van zijn hand mogen beluisteren en ik schat de technische kwaliteiten van deze Duitse ingenieur met de Nederlandse naam hoog in. Ondanks dat weet hij me te verrassen door te vertellen dat hij nu naast zijn luidsprekers ook een processor op de markt brengt; de Audiodata Audiovolver II.

Een uniek apparaat?

Enthousiast begint hij uit te wijden over dit apparaat dat blijkt te zijn ontwikkeld door universiteitsmedewerkers. Toen het hen niet lukte om hun ontwerp commercieel succesvol op de hifimarkt neer te zetten hebben zij zich tot Audiodata gewend die nu de distributie voor heel Europa doet. Zodra de term equalizer valt is mijn interesse eigenlijk al verdwenen maar uit beleefdheid laat ik hem zijn verhaal voortzetten. En dan wordt het geleidelijk steeds interessanter wanneer duidelijk wordt dat het hier gaat om een apparaat dat tot veel meer in staat is dan welke andere op de markt zijnde equalizer ook. Het is veeleer een luisterruimte processor die zowel de frequentiekarakteristiek als het tijdgedrag van de luidspreker aan kan passen aan de wens van de gebruiker waarbij hij rekening houdt met de akoestische eigenschappen van de ruimte waarin hij gebruikt wordt. Wanneer vervolgens blijkt dat Audiodata deze Audiovolver II rechtstreeks aan de consument levert en Peter gaarne bereid is om bij mij thuis een demo te komen geven is een afspraak snel gemaakt.


EDITORS' CHOICE