REVIEWAudiodata

Bezoek aan huis

Jan de Jeu | 20 mei 2009 | Audiodata

Waarom een demo aan huis zult u zich wellicht afvragen. Wanneer Peter enige tijd later op een zaterdag arriveert - gewapend met een Audiovolver II, een laptop, een gekalibreerde meetmicrofoon en een koffer vol met kabels – blijkt hij daarvoor steekhoudende argumenten te hebben. Equalizers en surround processors bestaan natuurlijk al langer en tot nu toe was het veelal gebruikelijk dat het aan de dealer of aan de consument overgelaten werd om de apparatuur in te stellen en af te regelen.

Audiodata Audiovolver II
Foto: Jan de Jeu

Ik zal de eerste niet zijn die u vertelt dat er juist op dit punt vaak missers optraden waardoor de bedoelde apparaten lang niet altijd functioneerden op het hoogst haalbare niveau. Doordat in het geval van de Audiovolver II de metingen en instellingen uitsluitend verricht worden door de distributeur zelf is niet alleen de kwaliteit van deze handelingen gegarandeerd maar blijven alle gegevens van de metingen en instellingen verzameld in dezelfde data base. Voor de consument heeft dit het grote voordeel dat hij bij veranderende luisteromstandigheden ook in een (veel) later stadium een hernieuwd beroep kan doen op de service van Audiodata.

Audiodata Audiovolver II Peter Schippers
Foto: Jan de Jeu

In principe komt Geschäftsführer Peter Schippers van Audiodata door heel Nederland om demo’s aan huis te geven. Dat bezoek, de meting, de bewerking van de gegevens en het advies, inclusief USB met twee ‘optimizers’ kost u, wanneer u besluit tot aanschaf van de Audiovolver II, als consument 500 euro. Daarnaast betaalt u 4750 euro voor het apparaat. Mocht u na de demo besluiten om van aanschaf af te zien dan betaalt u 250 euro.

Audiovolver II

Laten we eerst het apparaat zelf eens onder de loep nemen. Met zijn zwarte aluminium kast, gekleurde LEDs, standaardbreedte van 43 cm en hoogte van 8 cm zou het een losse DAC kunnen zijn. Inderdaad is hij tevens te gebruiken als een externe 24/96 DAC, maar er is veel meer. De basis wordt gevormd door een flinke, speciaal voor dit doel ontwikkelde Linux-PC. Hij wordt op passieve wijze gekoeld (geen ventilatorgeruis) en is bevestigd op een Barebone-Mainboard.

Audiodata Audiovolver II
Foto: Audiodata

Veel aandacht is besteed aan de gescheiden stroomvoorziening voor digitaal en analoog. De door relais geschakelde ingangen en uitgangen bevinden zich op een aparte print. Analoog praten we dan over 2 cinch ingangen L/R, 2 cinch uitgangen L/R en twee gebalanceerde XLR uitgangen L/R. Digitaal is er voorzien in 3 coaxiale S/PDIF ingangen (cinch) en 1 coaxiale S/PDIF uitgang (cinch). Ondersteund worden 44,1, 48, 88,2 en 96 kHz. Aan de achterkant valt de microfoonaansluiting op die dienst doet als aansluitpunt voor de meetmicrofoon van Audiodata. De USB poort aan de achterzijde zit daar niet alleen vanwege mogelijke software updates. Het is tevens het aansluitpunt voor de USB stick waarmee de twee geoptimaliseerde instellingen of ‘Optimizers’ geladen kunnen worden waarop ik zo meteen terugkom. De eveneens aanwezige RJ45 aansluiting zit daar vanwege voor de toekomst geplande netwerkfuncties van de Audiovolver II.


EDITORS' CHOICE