REVIEWThorens

Recensie Thorens TD 160 HD

Kilian Bakker | 02 april 2009 | Thorens

TD 160 is de alom bekende type-aanduiding van een klassieke platenspeler. Met de TD 160 HD wil Thorens een moderne klassieker op de markt zetten met vertrouwde Thorens eigenschappen en nieuwe technologie.

Sommige modellen uit het grote Thorens pakket worden elders betrokken maar de geheel binnenshuis ontwikkelde en vervaardigde TD 160 HD is puur Thorens en fungeert zelfs als het boegbeeld van de bekende analoog-specialist. De TD 160 HD heeft behalve snaaraandrijving, een stofkap en een klassieke vormgeving net als de originele TD 160 een subchassis -maar dan zonder veren.

Het subchassis wordt door middel van speciale polymeer dempers van het hoofdchassis ontkoppeld. Deze constructie vereenvoudigd het opbouwen en afregelen van de platenspeler maar vormt ook een stabiele ondergrond voor gevoelige (bijvoorbeeld uni-pivot) toonarmen. De polymeer subchassis onkoppeling is slechts één van de vele punten van energie-management in de TD 160 HD. Zo zijn de bodemplaat, de armboard en de kegelvormige voeten vervaardigd uit RDC oftewel Resonance Damping Compound. RDC heeft een zeer hoge mechanische stabiliteit maar tegelijkertijd een onhomogene samenstelling wat het tot een slechte mechanische geleider maakt. Daardoor worden bepaalde secties van de platenspeler op effectieve wijze geïsoleerd, aldus Thorens.


EDITORS' CHOICE