REVIEWThorens

Doordacht product

Kilian Bakker | 02 april 2009 | Thorens

Een binnenshuis ontworpen circuit zorgt voor een stabiele aansturing van de AC synchroonmotor maar behalve een goede gelijkloop biedt het ook een electronische toerentalkeuze en een actieve beveiliging van de motor (onder andere tegen oververhitting), aldus de fabrikant. Het loopwerk wordt gevoed uit een externe 18 volt AC lichtnetadapter en de forse aan/toerentalschakelaar laat bij bediening een zelfverzekerde `KLAK` horen. Zo hoort dat bij een Thorens.

Thorens TD 160 HD

De standaard meegeleverde toonarm is de Thorens TP 250; een OEM versie van de welbekende en oerdegelijke Rega RB-250. De vaste Rega kabel is flink ingekort en mondt uit in twee vergulde Cinchbussen. De toonarm is in een robuuste sokkel met eenklembout gevat waarmee de vertikale aftasthoek traploos kan worden ingesteld. Een nette interconnectkabel, single-adapter en waterpas maken het geheel af. Het vinyl-fineer van de TD 160HD is net als Naim electronica leverbaar in vijf tinten: black, noir, nero schwartz en zwart. De 8 kilo wegende TD 160HD draait 33.33 of 45 omwentelingen per minuut en meet 18 bij 43 bij 34 centimeter (HXBXD).

Nadat de kakelverse TD 160 HD uit zijn keurige verpakking (grote Styropor schuimblokken, extra karonnen platen) was gehaald kreeg hij eerst de tijd om mechanisch tot rust te komen en het plateaulager in te laten lopen. het opbouwen van de TD 160 HD is een eenvoudige klus voor een ervaren vinylist. Zelfs minder ervaren -maar voorzichtige en geduldige- platofielen kunnen in principe met deze platenspeler aan de slag want de meegeleverde drietalige handleiding is zeer duidelijk. Het boekwerkje doet dankzij de fraaie omslag en de sherpe zwart-wit foto`s denken aan een S.M.E. handleiding. Aan allerlei details kan men merken dat dit een doordacht product is. Zo wordt er een speciaal stuk gereedschap meegeleverd om de aandrijfsnaar aan het plateau te klemmen tijdens de montage. Die klem is niet alleen handig, hij is ook goed geconstrueerd (wel wat anders dan de streng roze wol die vroeger bij Pink Triangle loopwerken werd geleverd voor dezelfde klus...).


EDITORS' CHOICE