REVIEWB&W

Sota Comet MkIII

In de vinylsferen wemelt het momenteel van de betaalbare platenspelers en men zou zich zelfs kunnen afvragen of het aanbod wellicht te groot is in verhouding tot de middenklasse. Het loopwerkpakket van de Amerikaanse High-End specialist Sota (State Of The Art) bestaat uit maar liefst 9 verschillende typen waarvan de meeste modellen tot de midden- of topklasse behoren.

De hier besproken Sota Comet kan qua prijsniveau tot de lagere middenklasse worden gerekend. Dat is een interessant segment wat helaas minder rijk is bevolkt sinds de discontinuering van enkele fameuze middenklassers zoals de Linn Axis, de Michell Synchro en de Oracle Alexandria. De originele Comet stamt overigens uit dezelfde periode als die klassiekers maar in Europa besteedde men destijds minder aandacht aan Amerikaanse platenspelerfabrikanten (uitzonderingen als VPI daar gelaten).

Sota Comet MkIII

De Comet is al vele jaren in productie en het concept is gedurende die tijd op enkele punten aangepast, getuige de `Mark III` status van de huidige uitvoering. Veel hedendaagse platenspelers zijn van een draaiplateau uit massief Acryl voorzien. De eerste Comet had ook een massief (zwart) Acryl plateau maar de huidige uitvoering wijkt af van de norm. Twee lagen Plexiglas worden met elkaar verbonden door een (niet gespecificeerd) energie absorberend materiaal. De bovenkant van het multilaags plateau is voorzien van een vaste polymeer LP mat (helaas weer niet gespecificeerd). Het zou best kunnen dat het nieuwe `sandwich` plateau voor betere prestaties zorgt maar het oude, uit één stuk gedraaide plateau had wel een meer luxe uitstraling. Technologie en esthetiek gaan nu eenmaal niet altijd hand in hand en de auditieve winst is waar het uiteindelijk (in dit geval letterlijk) om draait.

MERK

EDITORS' CHOICE