REVIEWB&W

Luisteren

Nadat de Comet ruim de tijd had gekregen om in te spelen (inclusief de toonarm) werden verschillende aftasters overwogen, waaronder de residentële Ortofon MC 15 Super II en de Nagaoka MP 200 (ter beschikking gesteld door Tonar). Met de Deense Moving Coil werd een meer dynamische en expressieve weergave verkregen terwijl de Comet met de Japanse Moving Permalloy niet geringe tonale prestaties liet horen. De weergave kenmerkte zich met beide aftasters als bewogen, tonaal rijk en opvallend vloeiend. De Comet is zowel in het gebruik als de samenwerking met aftasters een prettige platenspeler die zich zonder morren schikt naar de omstandigheden.

Sota Comet MkIII

De eerder genoemde vloeiendheid kwam duidelijk naar voren met de track Your Ghost van de Kristin Hersch LP Hips And Makers. Miss Hersch`s zang werd met veel presence en tamelijk helder weergegeven, inclusief een vriendelijke sibillance (`s` & `t` klanken). Haar snarenspel op een akoestische gitaar klonk sprankelend en gearticuleerd. De cello kwam lekker sonoor ronkenend over waarbij zelfs de strijkbewegingen goed merkbaar waren. De stompen op de grote trom werden met een overtuigend gewicht en veel lucht gepresenteerd. De kenmerkende spookachtige sfeer van deze track kwam goed over. De Satellite zorgde bij deze muziek weliswaar voor meer verfijning en een grotere schaal maar de muzikale communicatie waarmee de Comet te werk ging kwam heel dicht in de buurt van het meer kostbare Sota familielid.

Tijd voor Jazz. Van de Sonny Rollins LP Saxophone Colossus werd de track St. Thomas afgetast. Bij de speelse drum-intro van Max Roach kwam de `bounce` van de drumsticks op de trommelvellen goed uit de verf terwijl de felle tikken tegen de bekkens fris maar loepzuiver klonken. Het krachtige blaasspel van Sonny Rollins werd zelfs fabelachtig goed weergegeven, met veel `body` en een rijk vibrato. De tomeloze energie van de meesterblazer werd met een prettige vanzelfsprekendheid weergegeven, zonder stress of dichtloop. Bij de drumsolo kwamen de rimshots en de kettledrum-slagen niet alleen lekker knallend over, maar ook met zuivere toon. Saxophone Colossus werd lang -en luid- beluisterd waarbij er werd genoten van de energie, swing en rijke tonale weergave.

MERK

EDITORS' CHOICE