REVIEWFocal

Focal Chorus 716 V en 716 W

René van Es | 04 december 2008 | Fotografie René van Es | Focal

Het is een goed gebruik dat een actieve distributeur bij de fabriek, wiens spullen hij vertegenwoordigt in Nederland, probeert om producten naar een hoger niveau te tillen. Door aanwijzingen te geven die uit eigen gebruik voortkomen, of opmerkingen te vertalen van dealers en eindgebruikers. Een andere reden kan zijn, dat hij één of meerdere producten wil aanbieden als een “speciale uitgave”. Zodat deze extra aandacht geniet in de winkel of de pers.

Een enkele keer is een dergelijke uitgave slechts een cosmetische ingreep, vaker is het een wezenlijke verbetering, omdat een strikt budgetgebonden prijs overschreden mag worden in een kleine serie. Bij versterkers zie je in zulke gevallen inwendig een zwaardere voeding of betere condensatoren. Bij luidsprekers meestal een betere tweeter of een aangepast filter.

Focal Chorus 716 W en Chorus 716 V

Een “Special Edition” waar het conusmateriaal van de woofers is vervangen door een stijver en lichter materiaal, zie ik eigenlijk alleen bij Focal. Van Polyglass naar Verre/Verre. Van V-conus naar W-conus.

Juiste toon

Voordat ik toekom aan de verschillen tussen een V-conus en een W-conus, of toekom aan de technische beschrijving van de Focal Chorus 716 W, maak ik u graag deelgenoot van mijn bevindingen. Een luidspreker dient immers om muziek weer te geven en veel minder om technisch over te neuzelen. Het oplichten van een enkel tipje van de sluier is echter wel op zijn plaats. Want het is de Nederlandse distributeur gelukt om in de Focal Chorus 700 lijn, een conusmateriaal te laten gebruiken dat normaal alleen voorkomt in vele malen kostbaarder luidsprekers van Focal, zoals de Electra en Utopia lijn. Dat heeft, naar ik mag hopen, zijn weerslag op het eindresultaat. Reden om een set aan te vragen en daar uitgebreid naar te gaan luisteren. Zelfs in een later stadium te vergelijken met zijn oorspronkelijke uitgave.
MERK

EDITORS' CHOICE