REVIEWInfinity

Infinity Classia C336 en C205

Rene Smit | 30 oktober 2008 | Fotografie Rene Smit | Infinity

Infinity is een luidsprekermerk dat al vele jaren bestaat maar waarnaar ik nog nooit serieus geluisterd heb. Een speciale reden hiervoor kan ik niet bedenken, het is er gewoon nooit van gekomen. Nu sta ik echter aan de vooravond van een eerste uitgebreide kennismaking. Via importeur Harman Consumer Holland heb ik de beschikking gekregen over twee verschillende sets uit de nieuwe Classia serie. Het betreft een set monitor luidsprekers van het type C205 en een set vloerstaanders type C336. Verder zijn er binnen de serie nog een C225 centerspeaker, een tweetal subwoofers waarvan er één zelfs draadloos aangestuurd kan worden en C255ES surroundspeakers.

Wanneer de goederen arriveren realiseer ik opeens weer hoe groot een verpakking moet zijn om een speaker met een hoogte van 123 centimeter te herbergen. Oppakken van de doos laat me ook direct weten hoe zwaar 25 onhandelbare kilo’s kunnen zijn. Genoeg geklaagd, laten we de speakers eens nader bekijken.


C205

Alle speakers in de Classia serie kennen eenzelfde design. Waarbij het meest opvallende kenmerk de schuin oplopende bovenkant is. De kast is hierdoor aan de voorzijde lager dan aan de achterzijde. Door in de zwarte uitvoering gebruik te maken van een hoogglans lak, en in de kersen uitvoering van glanzend fineer wordt dit stijlaccent extra benadrukt. De zijkanten springen iets in ten opzichte van de voor- en achterkant en is geribbeld uitgevoerd. Wanneer de afneembare fronten verwijderd worden krijgen de speakers met hun in zilvergrijs uitgevoerde units een hightech uitstraling.De C205 is uitgevoerd met een 25mm tweeter en een 133mm woofer. Beiden maken gebruik van een door Infinity gepatenteerde CMMD technologie. Deze afkorting staat voor Ceramic Metal Matrix Diaphragms. Kort gezegd zorgt het voor extreme stijfheid en demping van de tweeter en wordt ook de vervorming van midden- en laagweergevers aanmerkelijk verminderd. Voor degene die de Engelse taal beheersen is er op de site van Infinity een bijzonder uitgebreid verhaal over deze techniek te lezen.  De tweeter is bovendien gevat in een speciaal gevormde behuizing die er voor zorgt dat het afstraalgedrag optimaal is. Ook is de C205 voorzien van een kleine basreflexpoort aan de voorzijde. Dit maakt de speakers geschikt om als surroundspeaker direct tegen een achterwand te bevestigen. De C205 is hiervoor standaard voorzien van ophangbeugeltjes aan de achterzijde. Hier is ook de enkelvoudig uitgevoerde set aansluitterminals te vinden. Deze zijn geschikt voor zowel spades, banaanstekkers en blanke draad met voldoende tussenruimte om ook een wat dikkere luidsprekerkabel te kunnen gebruiken.


C336

Zoals gezegd kent de C336 eenzelfde design als de C205 monitor speaker. Met een hoogte van 123 centimeter staat er echt een serieus grote speaker in de luisterruimte. Gelukkig is de breedte slechts 21,6 centimeter en de diepte 26,7 centimeter. Hierdoor blijft de benodigde ruimte op de vloer beperkt. Infinity heeft voor de C336 niet bezuinigd op het aantal luidsprekerunits, maar liefst vijf stuks per kant. De tweeter is gelijk aan het exemplaar wat gebruikt wordt in de C205. Daarnaast beschikt de C336 ook nog over een 100mm middentoner en drie 165mm woofers. Dit maakt de C336 een echte 3-weg luidspreker.Volgens opgave zouden de speakers met deze wooferbezetting, de grote kastinhoud en de aan de achterzijde geplaatste reflexpoort in het laag doorlopen tot 35Hz. Bij de C336 zijn de aansluitterminals dubbel uitgevoerd zodat bi-wire en bi-ampen tot de mogelijkheden behoort. Een elegante oplossing van Infinity is de mogelijkheid om de iets buiten de kast geplaatste voetjes niet alleen te voorzien van losse (meegeleverde) spikes maar ook te voorzien van dempende rubber dopjes. Een vloervriendelijke optie.


EDITORS' CHOICE