REVIEWInfinity

Aansluiten en opstellen

Rene Smit | 30 oktober 2008 | Fotografie Rene Smit | Infinity

Beide types werden uiteraard beluisterd in combinatie met de huiskamerset. De C205 monitors werden echter ook gebruikt in combinatie met een “mini” versterker van Bard Audio. Om de C205 speakers op oorhoogte te krijgen worden ze geplaatst op zestig centimeter hoge Sound Organisation stands. Deze stands zijn afgevuld met zilverzand en vormen zo een solide basis voor de forse C205 monitors. Blu Tack zorgt voor de verbinding tussen stand en speaker. In combinatie met de Bard Audio versterker wordt vM SC3R silverwire luidsprekerkabel gebruikt. In de “grote” set worden de speakers, zowel de C205 als ook de C336, aangesloten op een vM MA240 versterker met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels in een bi-wire uitvoering.

Om de banaanstekkers achterop de speakers aan te sluiten dienen de plastic afdekdopjes uit de dubbel uitgevoerde aansluitterminals verwijderd te worden. Ook het aansluiten van spades en blanke draad behoort tot de mogelijkheden. Omdat er gebruik gemaakt wordt van bi-wire bekabeling worden ook de verbindingsplaatjes tussen de beide terminals verwijderd.



Bronnen zijn een Funk Vector draaitafel met Shelter 301 element en een vM SA230vM multispeler. Beiden zijn met Siltech SQ88G5 Classic MKII interlinks op de versterker aangesloten. De apparatuur staat afwisselend op Quadraspire QX25 of vM RA4 dempers. De C205 speakers staan ongeveer twee meter uit elkaar, de afstand tot de achterwand is circa tachtig centimeter. Licht ingedraaid geeft het mooiste stereobeeld. De C336 speakers kunnen door hun fysieke verschijning niet op de normaal gebruikelijke plaats opgesteld worden en komen hierdoor wat verder uit elkaar te staan. Met enig schuiven lukt het de speakers 2,5 meter uit elkaar te zetten wat een stereobeeld oplevert zonder “gat” in het midden. Net als met de C205 is de afstand tot de achterwand ongeveer tachtig centimeter. Nadat beide splinternieuwe sets een aantal dagen gespeeld hebben wordt het tijd om de prestaties te gaan beoordelen aan de hand van, voor mij, bekende muziekfragmenten.
 

Luisteren


Door het formaat en de veelheid aan units boezemen de C336 speakers ontzag in, zeker wanneer er geluisterd wordt zonder dat de fronten geplaatst zijn. Met maar liefst drie woofers per kant en een kast met behoorlijk veel inhoud verwacht ik veel, lees te veel, laag. Reeds bij het beluisteren van de eerste cd kan ik dit vooroordeel laten varen. De Infinity C336 speakers klinken opvallend lichtvoetig en ontberen elke vorm van “boem bas”. Hiermee hebben de speakers het eerste plusje al te pakken.

Om zeker te zijn pak ik het album On Every Street van de Dire Straits uit de kast. Het laag op deze cd kan dreunend en aangezet klinken, echter niet met de C336 als weergevers. Wel lees ik in mijn aantekeningen: “Big sound!”. Inderdaad is het opgebouwde beeld breed en behoorlijk diep. Zelfs zo breed dat het, ondanks dat de speakers al flink uit elkaar staan, nog buiten de speakers gaat. Door het volle geluid raken details in het middengebied, zeker bij een wat hoger volume, ietwat ondergesneeuwd. Zo is bijvoorbeeld de cowbell wat moeilijker te volgen. Het hoog daarentegen blijft mooi open, transparant en gedetailleerd. You and Your Friend van hetzelfde album laat de Dobro gitaar met het zo kenmerkende geluid ver buiten de linker speaker horen. De spannende sfeer die het nummer kenmerkt wordt goed overgebracht, hoewel het wel een fractie meer bite zou mogen hebben.



Van een heel andere orde is Bette Midler’s  nummer The Rose. De plaatsing van de stem is mooi in het midden van het beeld en ook de ruimtelijkheid is goed te noemen. Gezien het formaat van de speakers en het gebruikte aantal units zou de piano iets meer impact en body mogen laten horen. Daar staat tegenover dat er totaal geen sprake is van scherpte in het midden en hoog.

Swingend, pakkend en muzikaal klinkt: Miss Otis Regrets waarbij het basloopje aan het begin van het nummer wel wat erg lichtvoetig is. Ook zouden de snerpende blazers in het middengedeelte iets meer bite mogen hebben. A Case Of You in de live uitvoering van Diana Krall is een liedje wat ik kan blijven horen en wat me keer op keer weet te raken. Met de C336 speakers als weergevers wordt de zaalambiance wat minder goed gevangen, en doet de zaal kleiner lijken. Ook kleine details zoals bladmuziek die omgeslagen wordt en kuchende geluiden achter in de zaal zijn minder aanwezig. De stem van Diana wordt geloofwaardig weergegeven maar klinkt aan de warme kant. Nu is het vergelijk met de Audiovector S3 Signature speakers die in normaal gebruik niet helemaal eerlijk. De prijs van een set S3’s is ruim het viervoudige van een set Infinity C336 speakers. De prestaties zijn afgezet tegen de prijs van 998 euro voor een paar uitstekend te noemen.


EDITORS' CHOICE