REVIEWMarantz

Marantz Premium set

Rene Smit | 20 september 2007 | Fotografie Rene Smit | Marantz

Soms krijg je als recensent producten ter beoordeling aangeboden waarvan je al bij voorbaat een positief gevoel krijgt. Dat zorgt voor diverse problemen: kun je de apparatuur dan nog wel onbevooroordeeld beluisteren en wat als de verwachtingen onverhoopt niet waargemaakt worden?

Die zaken waren bij mij aan de orde toen ik via Marantz Europe een set kreeg thuisbezorgd bestaande uit een PM-11S1 versterker, SA-11S1 SACD-speler en ST-15S1 tuner. Afgezien van de tuner had ik de apparaten al diverse malen op shows mogen aanschouwen, beluisterd had ik ze echter nog nooit.

De tuner ST-15S1 is recent toegevoegd aan de productrange en wordt zowel voor de 15 als voor de 11 serie ingezet. Het formaat en gewicht van de dozen doet de verwachtingen nog verder stijgen, waarbij het gewicht van de versterker met zo’n 30 kilo de kroon spant.


De set

Wanneer ik enige dagen later de dozen uitpak staan er drie imposante apparaten in de kamer. Eindelijk weer eens een set die ook visueel goed op elkaar aansluit. De breedte en diepte van zowel versterker, speler en tuner zijn gelijk, alleen in de hoogte wijken ze van elkaar af. De vorm van zowel de 15 als ook de 11-serie is behoorlijk uitgesproken en valt absoluut niet in de categorie “dertien in een dozijn.” De fronten lopen enigszins gebogen vanuit een vlak middengedeelte weg naar de hoeken. Naast het vlakke middendeel springt het links en rechts iets in en hier zitten de bedieningstoetsen.

Ze worden heel fraai verlicht door een flauw blauw schijnsel. Vooral ’s avonds is dat een genot om naar te kijken: het geeft de set een bepaalde chique. Zodanig zelfs dat mijn vrouw, die normaal gesproken totaal geen interesse heeft voor wat er nu weer in de huiskamer aan apparatuur resideert, direct opmerkt dat: “deze set er wel erg mooi uitziet”. Naast de fraaie vormgeving is ook de algemene afwerking van hoog niveau. Laten we de apparaten eens individueel bekijken.

MERK

EDITORS' CHOICE